Lampy z siatkowaną anodą

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Lampy z siatkowaną anodą

Post autor: tszczesn »

Czy wie ktoś może jaki był powód, że sporo lamp, zwłaszcza prostowniczych miała anodę zrobioną z siatki a nie z litej blachy? (pomijając estetykę, IMO takie są ładniejsze :)

Jedyn co mi przyszło do głowy to to że siatkę łatwiej się obrabia, w szczególności zawija na małym promieniu (co jest istotne właśnie przy bardzo płaskich anodachw prostownikach) i łączy (można zszyć, nie trzeba zgrzewać).
Awatar użytkownika
sp5hbt
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: sp5hbt »

Jak to w życiu tak i w lampach powody są pewnie różne.
Weźmy np taką znaną i moim zdaniem niezłą lampkę jak EF80 TELAM-u.
To co widać przez bańkę to nie siatkowa anoda ale ekran. Ekran na nóżce nr 6. Anoda na nr 7. I to jak przemyślnie zrobiony. Pewnie dzięki temu ekran jest lżejszy i lampa inaczej mikrofonuje a poza tym mniej drogiego metalu jest zużyte.
Podobnie jest w innych lampach małej mocy np popularnej EBF89, tu ekran połączony jest do katody pin-3. I w EF89 i w EF86.
Ale co ja się będę mądrzył, pewnie to każdy wie.
Mietek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

sp5hbt pisze:Jak to w życiu tak i w lampach powody są pewnie różne.
Weźmy np taką znaną i moim zdaniem niezłą lampkę jak EF80 TELAM-u.
To co widać przez bańkę to nie siatkowa anoda ale ekran. Ekran na nóżce nr 6. Anoda na nr 7. I to jak przemyślnie zrobiony. Pewnie dzięki temu ekran jest lżejszy i lampa inaczej mikrofonuje a poza tym mniej drogiego metalu jest zużyte.
Podobnie jest w innych lampach małej mocy np popularnej EBF89, tu ekran połączony jest do katody pin-3. I w EF89 i w EF86.
Ja akurat myślę o trochę starszych lampach - np. AZ1, RGN1064, REN904 itp. Choć możliwe że przyczyna była we wszystkich przypadkach podobna.
Awatar użytkownika
Airnox
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Airnox »

Odkopuje temat, ale sam sie zastanawialem nad tymze zagadnieniem. AZ1 mam akurat z litej blachy, choc siatkowana jest ladniejsza i 'bajerancka' ;) Moze powodem takiej konstrukcji byla powierzchnia anody?

Pozdrowienia
Airnox
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Anoda »

Nie tylko prostowniki mają siatkowane anody. Mają je nawet spore lampy mocy. Mam AL4 i EL12 z siatkowymi anodami (obie są produkcji Valvo) :wink:
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Awatar użytkownika
Airnox
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Airnox »

Umknal mi ten temat, dzieki OTLamp za linka. Tak swoja droga to ciekaw jestem czy wszystkie lampy (np ECC83 czy EBL21) byly produkowane z siatkowana anoda.

Pozdrowienia
Airnox
OTLamp

ECC83 raczej nie. Co do EBL21 to nie widziałem, ale możliwe że któraś z wczesnych wersji (ta lampa została opracowana w latach 1938/39) takową posiadała. Z produkcji powojennych widziałem RGN1064, AZ1 i AZ11 z RFT i Tesli, przy czym Tesla stosowała dodatkowo czernienie siatkowanej anody.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Moje EF22 oraz ECH21 mają anodę z siatki. Nie wiem dlaczego, ale wyglądają naprawdę fajnie. IMO spowodowane jest to łatwiejszym odprowadzaniem temperatury. Wydaje się również, ze trudniej jest wykonać taką siatkę niż zrobić to blach, ale nie ma nic za darmo.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
OTLamp

To nie anoda, to ekran :)
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Też o tym pomyślałem, ale tu nie widzę nigdzie wyprowadzenia ekranu. Powiem więc ta siatka jest podłączona do nóżki która w karcie jest opisana jako anoda heptody. Zaraz spojrzę jeszcze dla EF22. BTW, ktoś w końcu wyjaśnił, jak to jest z EF22, jest to lampa regulacyjna czy nie?
Już wiem, w EF22 nóżka od siatki jest podłączona do nóżki od żarzenia. Coraz mniej to rozumiem... :(
--
--
Pozdrawiam, Kacper
OTLamp

Coś źle patrzysz. Mam tu właśnie przed sobą 3 szt ECH21 i wyraźnie widać że to ekran, odprowadzony jest wygiętą w rynienkę blaszką, do której dołączony jest drucik idący do trzpienia z kluczem. Owa rynienka jest w miejscu wyprowadzenia s1 heptody, gdyż stanowi ekran owego wyprowadzenia.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Masz rację, pomyliłem się. W takim razie dlaczego ekran raz jest dołączany do S1 heptody, a raz do grzejnika?
--
--
Pozdrawiam, Kacper
OTLamp

Nie jest. Jest połączony z katodą oraz s5 heptody i wyprowadzony na trzpieniu z kluczem. Nie ma połączenia z s1, on tylko ekranuje jej wyprowadzenie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Ok, co jednak dalej nie tłumaczy dlaczego nie dano go np. do grzejnika, z adnotacją, że jeden koniec trzeba umasowić.
Tak przy okazji, to u mnie ta siatka ma inną postać. jest trochę podobna do tarki (?), dużo gęściejsza ta i chyba trochę wyższa. Natomiast w EF22 ciągnie się ona przez cała wysokość lampy.
--
--
Pozdrawiam, Kacper