Greatz 33WS

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

merk1
375...499 postów
375...499 postów

Greatz 33WS

Post autor: merk1 »

Witam !
Koncze rekonstrukcje tego radyjka, było mocno zdekompletowane i przerobione.Doprowadziłem je do stanu zgodnego ze schematem, ale....
Brak jest cewki wejsciowej, i tu moje pytanie i prosba- jaka powinna byc ta cewka? i czy jakas typowa , albo inna podejdzie, ew. jak taka cewke nawinąc ?
Z góry dziekuje za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
KS....
Zenek
125...249 postów
125...249 postów

Re: Greatz 33WS

Post autor: Zenek »

Jest to obwód eliminatora p.cz. Zestrojony na częstotliwość pośrednią jaka występuje w tym odbiorniku, celem jej eliminacji. Można taką cewkę dobrać z innych odbiorników, gdzie występuje podobna p.cz. lub z innego odbiornika, gdzie po ponownym zestrojeniu powinna pasować.
g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: g.marciniak »

Zenek pisze:Jest to obwód eliminatora p.cz. Zestrojony na częstotliwość pośrednią jaka występuje w tym odbiorniku, celem jej eliminacji. Można taką cewkę dobrać z innych odbiorników, gdzie występuje podobna p.cz. lub z innego odbiornika, gdzie po ponownym zestrojeniu powinna pasować.
Zanim się coś napisze, warto chociaż zerknąć na schemat danego urządzenia... To nie eliminator p.cz. bo takiej w radiu nie ma, to zwyczajny eliminator silnej stacji lokalnej, która mogła zakłócać odbiór słabszych, bardziej oddalonych stacji. Dostrojenie do stacji zakłócającej powodowało jej stłumienie. Nie jest on konieczny do pracy odbiornika, a do słuchania np. Warszawy nawet zbędny. Prawdopodobnie miał zastosowanie na krótszych falach, ponieważ tam częściej występuje zjawisko nakładania się na siebie stacji.
Zenek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Zenek »

Masz rację, sugerowałem się tylko tym kawałkiem schematu, no i tak wyszło.