Witam !
Koncze rekonstrukcje tego radyjka, było mocno zdekompletowane i przerobione.Doprowadziłem je do stanu zgodnego ze schematem, ale....
Brak jest cewki wejsciowej, i tu moje pytanie i prosba- jaka powinna byc ta cewka? i czy jakas typowa , albo inna podejdzie, ew. jak taka cewke nawinąc ?
Z góry dziekuje za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
Greatz 33WS
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
-
- 125...249 postów
Re: Greatz 33WS
Jest to obwód eliminatora p.cz. Zestrojony na częstotliwość pośrednią jaka występuje w tym odbiorniku, celem jej eliminacji. Można taką cewkę dobrać z innych odbiorników, gdzie występuje podobna p.cz. lub z innego odbiornika, gdzie po ponownym zestrojeniu powinna pasować.
-
- 375...499 postów
Zanim się coś napisze, warto chociaż zerknąć na schemat danego urządzenia... To nie eliminator p.cz. bo takiej w radiu nie ma, to zwyczajny eliminator silnej stacji lokalnej, która mogła zakłócać odbiór słabszych, bardziej oddalonych stacji. Dostrojenie do stacji zakłócającej powodowało jej stłumienie. Nie jest on konieczny do pracy odbiornika, a do słuchania np. Warszawy nawet zbędny. Prawdopodobnie miał zastosowanie na krótszych falach, ponieważ tam częściej występuje zjawisko nakładania się na siebie stacji.Zenek pisze:Jest to obwód eliminatora p.cz. Zestrojony na częstotliwość pośrednią jaka występuje w tym odbiorniku, celem jej eliminacji. Można taką cewkę dobrać z innych odbiorników, gdzie występuje podobna p.cz. lub z innego odbiornika, gdzie po ponownym zestrojeniu powinna pasować.
-
- 125...249 postów
Masz rację, sugerowałem się tylko tym kawałkiem schematu, no i tak wyszło.