SUDETY z gramofonem - kilka pytań

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Marconi
375...499 postów
375...499 postów

SUDETY z gramofonem - kilka pytań

Post autor: Marconi »

Witam! Czy ktoś przestrajał radio Sudety z gramofonem? Ma ono osobną głowicę UKF, a także pokrętło. U mnie niestety linka napędzająca jest zerwana i nie mogę dojść w jaki sposób była sprzężona ze wskazóką oraz kondensatorem powietrznym. Kolegów, którzy nastroili pomyślnie ten odbiornik proszę o pomoc. W załączniku schemat głowicy UKF. Czy kondensatory nr 100, 106, 113 wystarczy zmniejszyć o połowę?

Pozdrawiam :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
biohack
500...624 posty
500...624 posty

Re: SUDETY z gramofonem - kilka pytań

Post autor: biohack »

Mam sudety z gramofonem i po mękach z tą głowica wstawiłem głowicę t10 przestrajaną napięciowo i wszystko śmiga.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

W miejsce w/w kondensatorów możesz wstawić trymerki o trochę mniejszej pojemności ale w ten sposób nie uzyskasz współczesnego pasma ok. 20Mhz a jedynie ok.7Mhz.
Marconi
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Marconi »

biohack pisze:Mam sudety z gramofonem i po mękach z tą głowica wstawiłem głowicę t10 przestrajaną napięciowo i wszystko śmiga.
Czy mógłbyś mi rozrysować tor linki od strojenia UKF, która jest sprzężona z pierwszym pokrętłem z prawej strony? Nie mam pojęcia jak to było połączone ze wskazówką. Może masz to gdzieś rozrysowane, bo rozkręcanie dobrego sprzętu w celu sprawdzenia, pewnie już Cię nie kręci. W tym modelu jest kilka śrubek, no i przewody.

Pozdrawiam :wink:
geguś

Post autor: geguś »

Głowica inny model, ale bardzo podobna.

http://radio.elektroda.net/pdf/ukf-gf33.pdf