Pozdrawiam
SUDETY z gramofonem - kilka pytań
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Marconi
- 375...499 postów

SUDETY z gramofonem - kilka pytań
Witam! Czy ktoś przestrajał radio Sudety z gramofonem? Ma ono osobną głowicę UKF, a także pokrętło. U mnie niestety linka napędzająca jest zerwana i nie mogę dojść w jaki sposób była sprzężona ze wskazóką oraz kondensatorem powietrznym. Kolegów, którzy nastroili pomyślnie ten odbiornik proszę o pomoc. W załączniku schemat głowicy UKF. Czy kondensatory nr 100, 106, 113 wystarczy zmniejszyć o połowę?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
biohack
- 500...624 posty

Re: SUDETY z gramofonem - kilka pytań
Mam sudety z gramofonem i po mękach z tą głowica wstawiłem głowicę t10 przestrajaną napięciowo i wszystko śmiga.
-
TELEWIZOREK52
- 3125...6249 postów

W miejsce w/w kondensatorów możesz wstawić trymerki o trochę mniejszej pojemności ale w ten sposób nie uzyskasz współczesnego pasma ok. 20Mhz a jedynie ok.7Mhz.
-
Marconi
- 375...499 postów

Czy mógłbyś mi rozrysować tor linki od strojenia UKF, która jest sprzężona z pierwszym pokrętłem z prawej strony? Nie mam pojęcia jak to było połączone ze wskazówką. Może masz to gdzieś rozrysowane, bo rozkręcanie dobrego sprzętu w celu sprawdzenia, pewnie już Cię nie kręci. W tym modelu jest kilka śrubek, no i przewody.biohack pisze:Mam sudety z gramofonem i po mękach z tą głowica wstawiłem głowicę t10 przestrajaną napięciowo i wszystko śmiga.
Pozdrawiam