Józef Światło- za kulisami bezpieki i partii
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Józef Światło- za kulisami bezpieki i partii
Józef Światło vel Izaak Fleishfarb- wysoki funkcjonariusz Ministerstwa Bezpieczeństwa Publicznego (MBP) uciekł w grudniu 1953r. do USA. Tamże, na antenie Radia Wolna Europa ujawnił wiele szczegółów z działalności MBP, a także z życia działalności partyjnych dygnitarzy. Nie oszczędzał nikogo, szczególnie atakując Bolesława Bieruta ps. "Tomasz", odsłaniając jego prawdziwą twarz i "moralność socjalistyczną". Wynurzenia Swiatły spowodowały histeryczną reakcję w strukturach bezpieki i partii, czego zwieńczeniem było zlikwidowane MBP.
Obecnie można posłuchać tych audycji tutaj:
http://www.polskieradio.pl/39,Historia/ ... ef-Swiatlo
Działalność Światły budziła i budzi kontrowersje. Samo wprowadzenie na antenę RWE audycji tego osobnika budziło opory natury moralnej- czy zbrodniarz może prowadzić takie audycje? Zaważyła decyzja Jana Nowaka- Jeziorańskiego. Niektórzy sądzą, że ucieczka Światły na zachód była starannie wyreżyserowana przez Chruszczowa. Inni, że uciekł, gdy poczuł, że po śmierci Stalina pali mu się grunt pod nogami- był wszakże współodpowiedzialny za zbrodnie aparatu represji. Inni wreszcie, jak sam Bierut, sądzą, że był amerykańskim agentem. Tak, czy inaczej jego audycje są ciekawym materiałem historycznym. Sam Światło w późniejszym czasie "zniknął". Stany Zjednoczone podały, że zmarł tamże, w 1994r.
Obecnie można posłuchać tych audycji tutaj:
http://www.polskieradio.pl/39,Historia/ ... ef-Swiatlo
Działalność Światły budziła i budzi kontrowersje. Samo wprowadzenie na antenę RWE audycji tego osobnika budziło opory natury moralnej- czy zbrodniarz może prowadzić takie audycje? Zaważyła decyzja Jana Nowaka- Jeziorańskiego. Niektórzy sądzą, że ucieczka Światły na zachód była starannie wyreżyserowana przez Chruszczowa. Inni, że uciekł, gdy poczuł, że po śmierci Stalina pali mu się grunt pod nogami- był wszakże współodpowiedzialny za zbrodnie aparatu represji. Inni wreszcie, jak sam Bierut, sądzą, że był amerykańskim agentem. Tak, czy inaczej jego audycje są ciekawym materiałem historycznym. Sam Światło w późniejszym czasie "zniknął". Stany Zjednoczone podały, że zmarł tamże, w 1994r.
-
- 3125...6249 postów
Re: Józef Światło- za kulisami bezpieki i partii
Bardzo cenny link, bo ja jakoś przeoczyłem te audycje ale Polskie Radio cierpi na rozdwojenie jaźni, skoro z jednej strony Światło i jego porażające relacje a z drugiej strony, toutes proportions gardees oczywiście, odwieczny człowiek sowiecki Ciosek, który nigdy nigdzie nie uciekł i do dziś chlubi się jak np. na stadionie odprawiał, jak to ujął "liturgię" oburzenia przeciwko warchołom z Radomia (emisja cyklu wspomnień zakończyła się parę tygodni temu).
_
-
- 625...1249 postów
Rzeczywiscie, opowiesci Cioska dla kogos kto nie pamieta tamtych czasow mogly byc fascynujace...
Pozdrawiam,
Piotr.

Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
-
- 1250...1874 posty
Nie można porównywać towarzyszy.przed roku 1956 i po przemianach październikowych w roku 1957.fugasi pisze:Bardzo cenny link, bo ja jakoś przeoczyłem te audycje ale Polskie Radio cierpi na rozdwojenie jaźni, skoro z jednej strony Światło i jego porażające relacje a z drugiej strony, toutes proportions gardees oczywiście, odwieczny człowiek sowiecki Ciosek, który nigdy nigdzie nie uciekł i do dziś chlubi się jak np. na stadionie odprawiał, jak to ujął "liturgię" oburzenia przeciwko warchołom z Radomia (emisja cyklu wspomnień zakończyła się parę tygodni temu).
To tak jakbyś porównywał W.Gomułkę,E.Gierka do B.Bieruta,choć wszyscy dążyli do wolności.
A umacnianie władzy ludowej było przecież pod dyktando tow.radzieckich,druga sprawa to jaki to
naród,tą władzę w większości reprezentował w PRL.
Pretensje to można mieć do aliantów,jak Stalin sprytem ich wykiwał w Jałcie.
A że prawie wszystko składa się na przypadek,to nie wiadomo czy pisalibyśmy na triodzie.
Jakby nie oceniać krytycznie sowietów,to oni wyzwoli Polskę spod niewoli niemieckiej.
Napisałem tak,aby nie owijać w bawełnę,to przecież społeczeństwo niemieckie poparło
dojście A.Hitlera do władzy.
Kolego fugasi poczytaj sobie o S.Ciosku,myślę że nie był taki zły były towarzysz.
Odznaczony Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski (2005)[3] oraz estońskim Orderem Białej Gwiazdy II klasy (2002)[4].
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82aw_Ciosek
Pozdrawiam
krzem3
-
- 625...1249 postów
Jako historyk, żeby spojrzenie było z różnych stron, polecam link:
http://niepoprawni.pl/blog/212/stanisla ... tkomunizmu
Pozdrawiam,
Piotr.
http://niepoprawni.pl/blog/212/stanisla ... tkomunizmu

Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
-
- 1250...1874 posty
A co Pan T.Węgielnik reprezentuje?szewek pisze:Jako historyk, żeby spojrzenie było z różnych stron, polecam link:
http://niepoprawni.pl/blog/212/stanisla ... tkomunizmu![]()
Pozdrawiam,
Piotr.
Jak ma ponad 90 lat,to możliwe że mnie przekona,a spojrzenie na historię będzie bardziej neutralne.
Pozdrawiam
krzem3
-
- 50...74 posty
Gratuluję autorowi tego wątku.
Gratuluję postawy.
Jestem zdania że należy przypominać o takich Fleishfarbachach, Brystigerowych z domu Prajs i innych Szechterach.
Howgh.
Ponadto zwracam uwagę szanownych panów iż promowanie na avartach takich tchórzy i morderców jak CzeGeWara jest naganne.
Gratuluję postawy.
Jestem zdania że należy przypominać o takich Fleishfarbachach, Brystigerowych z domu Prajs i innych Szechterach.
Howgh.
Ponadto zwracam uwagę szanownych panów iż promowanie na avartach takich tchórzy i morderców jak CzeGeWara jest naganne.
-
- 625...1249 postów
Zgadzam się, że promowanie Guevary jest naganne, szczególnie jeśli jest zamierzone. Mam jednak jako historyk nadzieję, że nikt na forum nie robi tego z zamiarem propagowania ideologii komunistycznej i przypominam, że takie promowanie jest w naszym kraju nielegalne. Zdarzyło mi się już nawet napomnieć na lekcjach kilku gimnazjalistów na ten temat.
Na całe szczęście ten zbrodniarz (Guevara) i oszołom nie miał lekkiego końca życia.
Na całe szczęście ten zbrodniarz (Guevara) i oszołom nie miał lekkiego końca życia.
-
- 625...1249 postów
Krzem, dlaczego uważasz, że osoba dziewięćdziesięcioletnia mogła by Cię przekonać. Spojrzenie uczestnika wydarzeń historycznych jest zawsze dalekie od obiektywizmu co jest determinowane przez wiele czynników... Tyle od historykakrzem3 pisze:A co Pan T.Węgielnik reprezentuje?szewek pisze:Jako historyk, żeby spojrzenie było z różnych stron, polecam link:
Pozdrawiam,
Piotr.
Jak ma ponad 90 lat,to możliwe że mnie przekona,a spojrzenie na historię będzie bardziej neutralne.
Pozdrawiam
krzem3

Ku mojemu zdumieniu wątek ten budzi niezdrowe emocje. Padła wręcz propozycja, by go usunąć.
Na razie nie wydaje mi się to celowe. W każdym razie moją intencją było podanie linków do materiału dźwiękowego, by każdy mógł posłuchać audycji. Krótki komentarz dotyczył samej postaci prelegenta- nie każdy musiał wiedzieć, kim Światło był.
Na razie nie wydaje mi się to celowe. W każdym razie moją intencją było podanie linków do materiału dźwiękowego, by każdy mógł posłuchać audycji. Krótki komentarz dotyczył samej postaci prelegenta- nie każdy musiał wiedzieć, kim Światło był.
-
- 1250...1874 posty
Odpowiedź już padła.Maciek1 pisze:Krzem, dlaczego uważasz, że osoba dziewięćdziesięcioletnia mogła by Cię przekonać. Spojrzenie uczestnika wydarzeń historycznych jest zawsze dalekie od obiektywizmu co jest determinowane przez wiele czynników... Tyle od historykakrzem3 pisze:A co Pan T.Węgielnik reprezentuje?szewek pisze:Jako historyk, żeby spojrzenie było z różnych stron, polecam link:
Pozdrawiam,
Piotr.
Pozdrawiam
krzem3
Historia dalej kołem się toczy i zależy w jakim czasie jest pisana,nie wszyscy historycy muszą mieć taki sam osąd.
Spójrzmy na historię bardziej rozsądnie,co było dobre,a co naganne,najlepszy ustrój ludzie mogą spie...ć.
Pozdrawiam
krzem3
-
- 50...74 posty
Mniemam iż tzw "niezdrowe emocje" emanują od osoby która domagała się usunięcia tematu. Można jakieś szczegóły ?Alek pisze:Ku mojemu zdumieniu wątek ten budzi niezdrowe emocje. Padła wręcz propozycja, by go usunąć.
Osobiście nie widzę tu żadnych "niezdrowych emocji" tylko pogawędkę lekko historyczną.
P.S.
Może państwa zainteresuje wideo takie jak:
http://www.youtube.com/watch?v=94-0cs02wQE&feature=fvsr
http://www.youtube.com/watch?v=0oJnjj1cOoU
http://www.youtube.com/watch?v=GcTiBxPViAg
-
- 50...74 posty
Witam, oby więcej takich nauczycieli !Maciek1 pisze:Zgadzam się, że promowanie Guevary jest naganne, szczególnie jeśli jest zamierzone. Mam jednak jako historyk nadzieję, że nikt na forum nie robi tego z zamiarem propagowania ideologii komunistycznej i przypominam, że takie promowanie jest w naszym kraju nielegalne. Zdarzyło mi się już nawet napomnieć na lekcjach kilku gimnazjalistów na ten temat.
Mam tu pod ręką paczkę kilku lamp uy1n i coś tam jeszcze.
Przekażę nieodpłatnie, może pomoże w tych rachunkach za wodę. Bierze pan ?
pozdrawiam