Promyk - brak dźwieku

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

Promyk - brak dźwieku

Post autor: qdlaczian »

Witam

Dzisiaj dostałem od kolegi Promyka w bakelitowej obudowie, przejrzałem "główny" elektrolit, pomierzyłem "smolaki" i wygląda że są ok. na mierniku pojemności nie widać wielkich odchyłek. Napięcia na elektrolicie jakieś 15 V za duże w stosunku do danych ze schematu. Transformator głośnikowy wygląda na sprawny, napięcie na wyprowadzeniu "2" lampy głośnikowej około 200V, głośnik OK. Jednak brak jakiegokolwiek dźwięku w głośniku. Radio było już wcześniej naprawiane, rezystor redukcyjny naprawiony 2 sztukami rezystorów MLT, nieorginalny przewód sieciowy. Podczas kręcenia potencjometrem głośności żarówka skali zmienia jasność świecenia (nieznacznie ale zauważalnie). Dotykałem wkrętakiem wyprowadzenia "3" w lampie UBL21 brak trzasku itp. nadal cisza.

Proszę o dalsze sugestie, radio jest w niezłym stanie wizualnym tak na zewnątrz jak i w środku, szkoda go na zmarnowanie.
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
Krasul
375...499 postów
375...499 postów

Re: Promyk - brak dźwieku

Post autor: Krasul »

Witam.
Sprawdź, czy napięcia na elektrodach poszczególnych lamp są zgodne z podanymi na schemacie. Czasem zdarza się, że któraś z lamp ma ukruszone doprowadzenie katody i wtedy efekt jest taki, jak napisałeś. Jeśli katoda jednej z lamp "wisi w powietrzu", to pomiędzy anodą a katodą tej lampy nie płynie prąd. Z racji tego, że w zasilaczach stosuje się z reguły oporowe dzielniki napięcia, wówczas napięcia zasilające pozostałe lampy wzrastają, zgodnie z prawami jakimi rządzi się teoria obwodów.
Pozdrav.
Nie ma rzeczy niemożliwych, tylko człowiek jest leniwy...
Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: qdlaczian »

Krasul pisze:Czasem zdarza się, że któraś z lamp ma ukruszone doprowadzenie katody i wtedy efekt jest taki, jak napisałeś
"Ukruszenie" o którym mowa występuje wewnątrz bańki ? Jeśli tak to lampa do wymiany.
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
Krasul
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krasul »

Spokojnie. Z reguły wynika to z partaniny lutowniczej uskutecznianej przez co poniektórych "naprawiaczy" tego typu urządzeń. Odłącz odbiornik od zasilania, rozładuj kondensatory do zera, odpal jakiegoś "dataszita", sprawdź która nóżka w podstawce danej lampy to katoda i pomierz opór względem masy. Jeśli będzie pierońsko duży, lub niemierzalny, to po prostu przelutuj starannie podejrzane połączenie.
Nie ma rzeczy niemożliwych, tylko człowiek jest leniwy...
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

A mi to wygląda na coś prostszego, przerwa między trafem a głośnikiem. Piszesz że w zależności od położenia potencjometru zmienia się świecenie żarówki - czyli zmienia się prąd anodowy - czyli wzmacniacz chyba pracuje. Brak obciążenia = walnięcie trafa głośnikowego. Posłuchaj czy nie gra Ci trafo.
geguś

Post autor: geguś »

qdlaczian pisze:Dotykałem wkrętakiem wyprowadzenia "3" w lampie UBL21 brak trzasku itp. nadal cisza.
A jakie jest napięcie na tym wyprowadzeniu?
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Trafo i głośnik można łatwo sprawdzić wpinając w uzwojenie pierwotne trafa bateryjkę 9V - nawet jeśli jest słaba dotykanie jej do wyprowadzeń trafa powinno dawać ewidentnie słyszalne stuki w głośniku. Oczywiście robisz to na radiu odłączonym od sieci :).
Pozdrawiam
SQ9KQZ