Witam
Dzisiaj dostałem od kolegi Promyka w bakelitowej obudowie, przejrzałem "główny" elektrolit, pomierzyłem "smolaki" i wygląda że są ok. na mierniku pojemności nie widać wielkich odchyłek. Napięcia na elektrolicie jakieś 15 V za duże w stosunku do danych ze schematu. Transformator głośnikowy wygląda na sprawny, napięcie na wyprowadzeniu "2" lampy głośnikowej około 200V, głośnik OK. Jednak brak jakiegokolwiek dźwięku w głośniku. Radio było już wcześniej naprawiane, rezystor redukcyjny naprawiony 2 sztukami rezystorów MLT, nieorginalny przewód sieciowy. Podczas kręcenia potencjometrem głośności żarówka skali zmienia jasność świecenia (nieznacznie ale zauważalnie). Dotykałem wkrętakiem wyprowadzenia "3" w lampie UBL21 brak trzasku itp. nadal cisza.
Proszę o dalsze sugestie, radio jest w niezłym stanie wizualnym tak na zewnątrz jak i w środku, szkoda go na zmarnowanie.
Promyk - brak dźwieku
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Promyk - brak dźwieku
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
-
- 375...499 postów
Re: Promyk - brak dźwieku
Witam.
Sprawdź, czy napięcia na elektrodach poszczególnych lamp są zgodne z podanymi na schemacie. Czasem zdarza się, że któraś z lamp ma ukruszone doprowadzenie katody i wtedy efekt jest taki, jak napisałeś. Jeśli katoda jednej z lamp "wisi w powietrzu", to pomiędzy anodą a katodą tej lampy nie płynie prąd. Z racji tego, że w zasilaczach stosuje się z reguły oporowe dzielniki napięcia, wówczas napięcia zasilające pozostałe lampy wzrastają, zgodnie z prawami jakimi rządzi się teoria obwodów.
Pozdrav.
Sprawdź, czy napięcia na elektrodach poszczególnych lamp są zgodne z podanymi na schemacie. Czasem zdarza się, że któraś z lamp ma ukruszone doprowadzenie katody i wtedy efekt jest taki, jak napisałeś. Jeśli katoda jednej z lamp "wisi w powietrzu", to pomiędzy anodą a katodą tej lampy nie płynie prąd. Z racji tego, że w zasilaczach stosuje się z reguły oporowe dzielniki napięcia, wówczas napięcia zasilające pozostałe lampy wzrastają, zgodnie z prawami jakimi rządzi się teoria obwodów.
Pozdrav.
Nie ma rzeczy niemożliwych, tylko człowiek jest leniwy...
-
- 375...499 postów
"Ukruszenie" o którym mowa występuje wewnątrz bańki ? Jeśli tak to lampa do wymiany.Krasul pisze:Czasem zdarza się, że któraś z lamp ma ukruszone doprowadzenie katody i wtedy efekt jest taki, jak napisałeś
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
-
- 375...499 postów
Spokojnie. Z reguły wynika to z partaniny lutowniczej uskutecznianej przez co poniektórych "naprawiaczy" tego typu urządzeń. Odłącz odbiornik od zasilania, rozładuj kondensatory do zera, odpal jakiegoś "dataszita", sprawdź która nóżka w podstawce danej lampy to katoda i pomierz opór względem masy. Jeśli będzie pierońsko duży, lub niemierzalny, to po prostu przelutuj starannie podejrzane połączenie.
Nie ma rzeczy niemożliwych, tylko człowiek jest leniwy...
-
- 3125...6249 postów
A mi to wygląda na coś prostszego, przerwa między trafem a głośnikiem. Piszesz że w zależności od położenia potencjometru zmienia się świecenie żarówki - czyli zmienia się prąd anodowy - czyli wzmacniacz chyba pracuje. Brak obciążenia = walnięcie trafa głośnikowego. Posłuchaj czy nie gra Ci trafo.
A jakie jest napięcie na tym wyprowadzeniu?qdlaczian pisze:Dotykałem wkrętakiem wyprowadzenia "3" w lampie UBL21 brak trzasku itp. nadal cisza.
-
- 1250...1874 posty
Trafo i głośnik można łatwo sprawdzić wpinając w uzwojenie pierwotne trafa bateryjkę 9V - nawet jeśli jest słaba dotykanie jej do wyprowadzeń trafa powinno dawać ewidentnie słyszalne stuki w głośniku. Oczywiście robisz to na radiu odłączonym od sieci
.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
SQ9KQZ