VE 301 G , kto posiada ?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Zygfryd_60
4 posty
4 posty

VE 301 G , kto posiada ?

Post autor: Zygfryd_60 »

Witam , jestem posiadaczem radia typu Schaleco Ve301 G , sprzęt znalazłem na strychu znajomego , radio jest już częściowo zrobione , działa , obudowa jest po renowacji , niestety brakuje bakelitowej osłony skali i głośnika transformatorowego , gdzie dostać te fanty i jak ustawić to żeby jakoś sęsownie odbierało , bo na razie tylko program pierwszy łapie i antena cholernie długa musi być do tego , w dodatku musze robić za jej przedłżenie , czyli ją trzymać .
klik

Re: VE 301 G , kto posiada ?

Post autor: klik »

Pewnie trzeba zestroić, zaczynają c
od wzm. częstotl. pośredniej.
Salut
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

ankowalik pisze:Pewnie trzeba zestroić, zaczynają c
od wzm. częstotl. pośredniej.

Tak, tak, pomierzyć cewki heterodyny i sprawdzić kondensatory w filtrach.
Jak uda ci się w tym radiu zestroić "wzm. częstotl. pośredniej" to lekko możesz startować do nagrody Nobla. :mrgreen:

Było już pisane na forum o czułości i osiągach tych wynalazków. Cudów się nie spodziewaj...
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Zygfryd_60 pisze:Witam , jestem posiadaczem radia typu Schaleco Ve301 G , sprzęt znalazłem na strychu znajomego , radio jest już częściowo zrobione , działa , obudowa jest po renowacji , niestety brakuje bakelitowej osłony skali i głośnika transformatorowego , gdzie dostać te fanty i jak ustawić to żeby jakoś sęsownie odbierało , bo na razie tylko program pierwszy łapie i antena cholernie długa musi być do tego , w dodatku musze robić za jej przedłżenie , czyli ją trzymać .
I niczego więcej raczej na tym nie złapiesz. To jest odbiornik o małej czułości, tylko na fale długie i średnie. Na średnich próbuj wieczorami, od zmroku do północy. W dzień nic nie usłyszysz, lokalne średniofalowe stacje już od lat nie nadają.
klik

Post autor: klik »

Tzn, że w tym radiu nie ma wzm. cz. pośredniej.
Mój ulubiony "MODERATORZE"
HI
:shock:
Ostatnio zmieniony pt, 19 sierpnia 2011, 11:56 przez klik, łącznie zmieniany 1 raz.
_idu

Post autor: _idu »

tszczesn pisze: I niczego więcej raczej na tym nie złapiesz. To jest odbiornik o małej czułości, tylko na fale długie i średnie. Na średnich próbuj wieczorami, od zmroku do północy. W dzień nic nie usłyszysz, lokalne średniofalowe stacje już od lat nie nadają.
Na dodatek tak konstruowany aby nawet jak na jednoobwodówkę miał możliwie jak najmniejszą czułość.
g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: g.marciniak »

Antena, owszem, ale jak dołączysz uziemienie to będzie o wiele lepiej. Rozumiem, że zasilasz odbiornik przez jakiś prostownik? Bo wersja "G" jest przeznaczona do zasilania prądem stałym, nie zmiennym jaki mamy w sieci. Może najpierw się w ogóle zorientuj co masz, bo później zaczniesz wierzyć w bzdury o heterodynie.
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... ski3_3.htm

Czy o to radio chodzi?
Nie miałem tego radia w rękach. Wygląda na całkiem poprawną konstrukcję.
Może jest jakiś technologiczny "myk" co ogranicza jego czułość.
No i jest to wersja stałoprądowa.
http://home.scarlet.be/~js026706/militaria/ve301dyn.htm - pewnie nie to ale wspaniale odtworzone.