VE 301 G , kto posiada ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 4 posty
VE 301 G , kto posiada ?
Witam , jestem posiadaczem radia typu Schaleco Ve301 G , sprzęt znalazłem na strychu znajomego , radio jest już częściowo zrobione , działa , obudowa jest po renowacji , niestety brakuje bakelitowej osłony skali i głośnika transformatorowego , gdzie dostać te fanty i jak ustawić to żeby jakoś sęsownie odbierało , bo na razie tylko program pierwszy łapie i antena cholernie długa musi być do tego , w dodatku musze robić za jej przedłżenie , czyli ją trzymać .
Re: VE 301 G , kto posiada ?
Pewnie trzeba zestroić, zaczynają c
od wzm. częstotl. pośredniej.
Salut
Salut
-
- 625...1249 postów
ankowalik pisze:Pewnie trzeba zestroić, zaczynają c
Tak, tak, pomierzyć cewki heterodyny i sprawdzić kondensatory w filtrach.
Jak uda ci się w tym radiu zestroić "wzm. częstotl. pośredniej" to lekko możesz startować do nagrody Nobla.

Było już pisane na forum o czułości i osiągach tych wynalazków. Cudów się nie spodziewaj...
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
-
- moderator
I niczego więcej raczej na tym nie złapiesz. To jest odbiornik o małej czułości, tylko na fale długie i średnie. Na średnich próbuj wieczorami, od zmroku do północy. W dzień nic nie usłyszysz, lokalne średniofalowe stacje już od lat nie nadają.Zygfryd_60 pisze:Witam , jestem posiadaczem radia typu Schaleco Ve301 G , sprzęt znalazłem na strychu znajomego , radio jest już częściowo zrobione , działa , obudowa jest po renowacji , niestety brakuje bakelitowej osłony skali i głośnika transformatorowego , gdzie dostać te fanty i jak ustawić to żeby jakoś sęsownie odbierało , bo na razie tylko program pierwszy łapie i antena cholernie długa musi być do tego , w dodatku musze robić za jej przedłżenie , czyli ją trzymać .
Tzn, że w tym radiu nie ma wzm. cz. pośredniej.
Mój ulubiony "MODERATORZE"
HI

Mój ulubiony "MODERATORZE"
HI

Ostatnio zmieniony pt, 19 sierpnia 2011, 11:56 przez klik, łącznie zmieniany 1 raz.
Na dodatek tak konstruowany aby nawet jak na jednoobwodówkę miał możliwie jak najmniejszą czułość.tszczesn pisze: I niczego więcej raczej na tym nie złapiesz. To jest odbiornik o małej czułości, tylko na fale długie i średnie. Na średnich próbuj wieczorami, od zmroku do północy. W dzień nic nie usłyszysz, lokalne średniofalowe stacje już od lat nie nadają.
-
- 375...499 postów
Antena, owszem, ale jak dołączysz uziemienie to będzie o wiele lepiej. Rozumiem, że zasilasz odbiornik przez jakiś prostownik? Bo wersja "G" jest przeznaczona do zasilania prądem stałym, nie zmiennym jaki mamy w sieci. Może najpierw się w ogóle zorientuj co masz, bo później zaczniesz wierzyć w bzdury o heterodynie.
-
- 1250...1874 posty
http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... ski3_3.htm
Czy o to radio chodzi?
Nie miałem tego radia w rękach. Wygląda na całkiem poprawną konstrukcję.
Może jest jakiś technologiczny "myk" co ogranicza jego czułość.
No i jest to wersja stałoprądowa.
http://home.scarlet.be/~js026706/militaria/ve301dyn.htm - pewnie nie to ale wspaniale odtworzone.
Czy o to radio chodzi?
Nie miałem tego radia w rękach. Wygląda na całkiem poprawną konstrukcję.
Może jest jakiś technologiczny "myk" co ogranicza jego czułość.
No i jest to wersja stałoprądowa.
http://home.scarlet.be/~js026706/militaria/ve301dyn.htm - pewnie nie to ale wspaniale odtworzone.