Transformatory SABA - pytanie techniczne

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

saico

Transformatory SABA - pytanie techniczne

Post autor: saico »

Witam. Nabyłem trafo sieciowe od radia download/file.php?id=31219&mode=view Saba Villingen WIII z 1953 roku i tu nie mam zastrzeżeń, ale 2 transforamtory wyjściowe dodane do kompletu (Saba BV 3816,410,111) budzą moje zdziwienie bo miały być PP a nie wydaje mi się by były bo to radio jest w SE. Bardzo prawdopodobne, że transformatory głośnikowe nawet nie są konkretnie od tego radia. Mimo złożonych "blach" naprzemiennie jak w PP, uzwojenie anodowe nie jest równomierne, tzn. jedno ma 430, drugie 350 ohm. Według schematu to by się zgadzało co do SE (wszystkie wyprowadzenia / uzwojenia są identyczne), ale czemu trafo nie ma szczeliny?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Transformatory SABA - pytanie techniczne

Post autor: painlust »

A od kiedy to rezystancje w trafach pod PP muszą być takie same dla obu uzwojeń?
saico

Wydawało mi się, że na tym polega ich symetryzacja... czyli polega to na identycznej indukcyjności połówek anodowego? W takim razie te trafa nie pochodzą od tego radia bo występowało ono tylko jako mono z końcówką na EL41/EL84 a sprzedawca twierdzi, że oryginalnie pracowały w PP na czterech EL95 i zasłania się trochę niepamięcią: "Hi, Stored Many Years, Not Sure from which Console, but seems from Saba meersburg wIII Musiktruhe. Greetz". Jedynie co do trafa sieciowego, to by się zgadzało, że jest z tego radia - ma opis Villingen WIII 1953 http://www.schmiereck.de/jawiki/user/Hi ... burg+W+III.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Symetryzacja to mi się z żarzeniem kojarzy, a indykcyjność za cholerę nie równa się rezystancji.
saico

No tak a tak wyglądają... dziwi mnie tylko skoro w praktyce uzwojenia połówek mają mieć identyczną ilość zwoi, to czemu ta odchyłka jest taka duża?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Bo kładzione są jedne na drugie. Nie masz tu dzielonego karkasu aby nawijać te uzwojenia oddzielnie.
saico

To z innej "beczki" - czy transformatory SE z odczepem ultralinearnym potrzebują szczeliny?
Obrazek
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

A dlaczego pytasz, czy ,,któryś'' prąd płynie ,,odwrotnie'' i strumienie się znoszą?
saico

No dobra, czyli potrzebują a jak wyjaśnić to, że te trafa pracują z jedną lampą ECL86 na wyjściu - namierzyłem chyba radio skąd one pochodzą (SABA Konstanz Stereo E). Niemiec pisał w aukcji, że pracowały w PP na dwóch parach EL95 i dlatego je kupiłem, teraz nie jestem tego taki pewien... hmm jednak ten zielony wtyk nie jest po tej stronie co trzeba względem wyprowadzeń z trafa :roll:
saico

No to już wszystko prawie jasne - transformatory głośnikowe to jednak PP, ale dla ELL80 i są z radia SABA Vollautomatic... Ver. 15 / 15M / 14 / 12 /FR18 tzn. na zdjęciach tych modeli jest ten biały wtyk i po prawidłowej stronie na transformatorach. Teraz przydałby się schemat.

Ver.15
Obrazek

Ver.14
Obrazek
Awatar użytkownika
punkers
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: punkers »

Znalazłem od Saba-Freiburg Vollautomatic 18 na ELL80.
http://elektrotanya.com/saba_freiburg_v ... nload.html
saico

Dzięki, tylko jak to pobrać... ? Przy okazji ciekawostka "ruska wersja triody" - http://lampoviedushi.hammarlund.ru/index.php.
Awatar użytkownika
punkers
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: punkers »

saico pisze:Dzięki, tylko jak to pobrać... ? Przy okazji ciekawostka "ruska wersja triody" - http://lampoviedushi.hammarlund.ru/index.php.
Po kilku sekundach pojawi się link "Get Manual". Jako niezalogowany można ściągnąć dwa pliki dziennie. Plik ma 2.5 MB i jest za duży, aby wrzucić go tutaj jako załącznik.
saico

Niestety, wyskakuje mi błąd... możesz pobrać manual i przesłać mi go na saico(małpa)interia.pl ?
Krzysiek16
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krzysiek16 »

Otwórz Operą albo polecanym na stronie Fajerfoksem :D