odmiana Pioniera pytanie do znawców
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
odmiana Pioniera pytanie do znawców
Nie jestem mocny z odmian układowych Pioniera. W czeluściach warsztatu znalazłem zdekompletowane chassis. Różni się od typowego późnego tym, że posiada jedną żarówkę oświetlenia skali (na środku) i dodatkowy elektrolit stojący obok rezystora w zasilaczu. Ten dodatkowy elektrolit nie wygląda na dorobiony bo otwór w chassis jest jak pozostałe ładnie wytłoczony. Nr radia 012085. Czy to jakaś wyjątkowa odmiana czy znana?
- tetroda
- 625...1249 postów
Re: odmiana Pioniera pytanie do znawców
Wedle mnie - po numerze- jest to jeden z pierwszych Pionierków z pionowym kondensatorem strojeniowym, rocznik 1949.
http://oldradio.pl/karta/255/Radioodbio ... 9a%5D.html
Ale z tym elektrolitem to nie wiem, takiego jeszcze nie widziałem... Jak na fabryczne rozwiązanie to raczej logika nie do końca zadziałała, bo obok jest grzejący się rezystor, a z drugiej strony lampka UY1N...?
http://oldradio.pl/karta/255/Radioodbio ... 9a%5D.html
Ale z tym elektrolitem to nie wiem, takiego jeszcze nie widziałem... Jak na fabryczne rozwiązanie to raczej logika nie do końca zadziałała, bo obok jest grzejący się rezystor, a z drugiej strony lampka UY1N...?
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Tak, dziwna historia z tym dodatkowym elektrolitem. Ale na 100% to rozwiązanie oryginalne. Nawet metalowy krążek od minusa jest taki sam jak pod głównym elektrolitem.
Były i z jednym podwójnym, i z dwoma pojedynczymi, nie jest to rzadkość. Ponadto ten kondensator był mocowany normalnie na chassis, lub do góry nogami, pod chassis.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Nie napisał kolega czy ma stojący elektrolit, jakie kubki p.cz.?
Może to być poprostu Pionier U3, ten w drewnie
Może to być poprostu Pionier U3, ten w drewnie

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
ale dwa elektrolity na pewno stały na chassis.Waldemar D. pisze:znalazłem zdekompletowane chassis
Piszesz "po prostu", czyli, że wszystkie U3 w drewnie tak wyglądały?Marcin K. pisze:Może to być poprostu Pionier U3, ten w drewnie
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Tak czyli jak? Wkleiłeś tylko jedno zdjęcie, na którym nic ciekawego nie widać, pokaż więcej 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Oto chassis w całej nieokazałości 

To Pionier U3, a numerem w tym wypadku nie sugeruj się bo do "drewniaczków" stosowano oddzielną numerację i stąd niski numer. Wskazuje on na wczesny model drewniaczka.Waldemar D. pisze:Nie jestem mocny z odmian układowych Pioniera. W czeluściach warsztatu znalazłem zdekompletowane chassis. Różni się od typowego późnego tym, że posiada jedną żarówkę oświetlenia skali (na środku) i dodatkowy elektrolit stojący obok rezystora w zasilaczu. Ten dodatkowy elektrolit nie wygląda na dorobiony bo otwór w chassis jest jak pozostałe ładnie wytłoczony. Nr radia 012085. Czy to jakaś wyjątkowa odmiana czy znana?
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
No i wszystko jasne, jak kolega wyżej napisał, to U3. I to prawda, do U3 stosowano inną numerację, kiedyś toczyła się nt. tego dyskusja.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Ten grzejący się rezystor nie wpływał chyba poprawnie na kondycję tego kondensatora?
Poszukuję 1R5T.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Raczej bym tego tak nie demonizował. Ciepłe powietrze omywające rezystor w niewielkim tylko stopniu nagrzewa kondensator (jest wszak z boku a nie nad rezystorem). A co do promieniowania: aluminium jest jednym z najlepiej odbijających podczerwień materiałów. Wniosek: warto dbać o czystość obudowy kondensatora, w szczególności aby nie była zakurzona.elektrit pisze:Ten grzejący się rezystor nie wpływał chyba poprawnie na kondycję tego kondensatora?