Philips 768a-14 - kilka pytań

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Philips 768a-14 - kilka pytań

Post autor: zagore1 »

Wojenna produkcja - radio ma wejście adapterowe, ale przełącznik jest 3-zakresowy (dł, śr, kr)
Gniazdo gramofonu jest cały czas czynne - w instrukcji jest napisane, żeby w czasie odtwarzania płyt wyjąć z gniazda antenę. :lol:
Zaczynam się dobierać do radia. Miało wymienione elektrolity w zasilaczu z założony "piękny" biały przewód zasilający ( chyba od lodówki).
W radiu działa m.cz.
Na dł, śr, kr - tylko szumienie ( nie reaguje na dotykanie wtyczką anteny do gniazda ( nie słychać charakterystycznego trzasku).
W wolnych chwilach pomierzę napięcia na lampach. Wymienię też elektrolit w katodzie lampy EBL1.
A co zrobić z kondensatorami przy katodach lamp EF9 i ECH3? Wymienić w ciemno?
Jeśli tak to na jakie?
Na co jeszcze zwrócić uwagę? Ktore kondensatory są "krytyczne"?
Obrazek
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Philips 768a-14 - kilka pytań

Post autor: tszczesn »

zagore1 pisze:Wojenna produkcja - radio ma wejście adapterowe, ale przełącznik jest 3-zakresowy (dł, śr, kr)
Gniazdo gramofonu jest cały czas czynne - w instrukcji jest napisane, żeby w czasie odtwarzania płyt wyjąć z gniazda antenę. :lol:
Zaczynam się dobierać do radia. Miało wymienione elektrolity w zasilaczu z założony "piękny" biały przewód zasilający ( chyba od lodówki).
W radiu działa m.cz.
Na dł, śr, kr - tylko szumienie ( nie reaguje na dotykanie wtyczką anteny do gniazda ( nie słychać charakterystycznego trzasku).
W wolnych chwilach pomierzę napięcia na lampach. Wymienię też elektrolit w katodzie lampy EBL1.
Jeśli tak to na jakie?
Elektrolitu w katodzie EBL1 zapewne nie musisz wymieniać. Pozostałych katodowych też nie. Przyjrzyj się za to kondensatorom w siatkach drugich i w anodzie triody oscylatora.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

tszczesn pisze:
zagore1 pisze:Wojenna produkcja - radio ma wejście adapterowe, ale przełącznik jest 3-zakresowy (dł, śr, kr)
W radiu działa m.cz.
Jeśli tak to na jakie?
Elektrolitu w katodzie EBL1 zapewne nie musisz wymieniać. Pozostałych katodowych też nie. Przyjrzyj się za to kondensatorom w siatkach drugich i w anodzie triody oscylatora.
Czyli mam sprawdzić te kondensatory?
Obrazek

Czy faktycznie mam nie ruszać tego elektrolitu 25uF w katodzie EBL1?
Słyczałem i czytałem, że 70 letnie papierowe elektrolity- mimo, że ładnie wyglądają - właściwości użytkowych nie mają!
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Stare kondensatory elektrolityczne lubią się rozformować. Zwykle wystarczy formowanie, ale ten proces nie pomaga we wszystkich przypadkach. Można takie kondensatory regenerować.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

zagore1 pisze: Czyli mam sprawdzić te kondensatory?
Ten zielony przy ECH3 nie. On nie przenosi składowej stałej. Za to jeszcze musisz obejrzeć ten kondensator 47nF (na schemacie) przy drugim elektrolicie, filtrujący zasilanie siatki 2+4 heksody.
zagore1 pisze: Czy faktycznie mam nie ruszać tego elektrolitu 25uF w katodzie EBL1?
Tak. Napięcie tam jest żadne, a nawet pewna utrata pojemności nie szkodzi. Po prostu zobacz, jego brak oznacza tylko słabszy bas, którego to radio i tak przesadnie dużo nie ma.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Udało mi się uruchomić radioodbiornik :-).
Przyczyna nieodbierania była banalna. Jak już pisałem nie było słychać trzeszczenia przy ruszaniu wtyczką anteny w gnieździe. Odlutowany był przewód dochodzący do gniazda. Po przylutowaniu radio odbiera na śr ( i to aż do 1602 kHz , czyli łapie Twoje Radio AM) i na kr. Na dł nie udało mi się złapać I, ale o tej porze nie łapię jej na żadnym radioodbiorniku bez anteny ferrytowej. Teraz idzie na półkę i będzie czekało na swoją kolej do politurowania. Ponieważ jest to "Nocturne" dostanie piękną czarną "fortepianową" politurę, bo wojenny "erzac" -lakier niestety odłazi.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Philips 768a-14 - politura"Czerń fortepianowa"

Przyszedł czas na renowację skrzynki.
Ponieważ czarny lakier ze skrzynki , łuszczył się:
Obrazek

- obdarłem skrzynkę do gołego forniru :-)

Obrazek

Chcę uzyskać efekt "Czerni fortepianowej" ( w końcu radioodbiornik ma nazwę "NOCTURNE" )
W tym celu rozpuściłem w 14% szelaku czarną bejcę spirytusową ( coś takiego: http://www.domex.sklep.pl/index.php?a=opis&k=34&id=58)
Fornir też zabejcowałem na czarno i położyłem kilka warstw tej czarnej politury.
Obrazek

Obrazek

Czerń jest intensywna - końcowy efekt powinien być bardzo dobry!
Teraz tylko mozolne politurowanie i szlifowanie :D
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Philips 768a-14 - politura"Czerń fortepianowa"

I tak to teraz wygląda :
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Udało mi się uzyskać efekt głębokiej "czerni fortepianowej" i błyszczącą powierzchnię. :lol:
Wołyń 1943. Pamiętamy!