Witam
Chciał bym się dowiedzieć jakie parametry powinno mieć trafo do 4xEL84
(ponieważ chce samodzielnie je wykonać)
Trafo wyjsciowe do 4xEL84
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Re: Trafo wyjsciowe do 4xEL84
Do standardowego PP zasilanego napięciem 250..300V trafo powinno mieć Raa około 4kΩ.Beniekk pisze:Witam
Chciał bym się dowiedzieć jakie parametry powinno mieć trafo do 4xEL84
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Kiedyś znalazłem program do obliczania transformatorów.
Dla jednej lampy oblicza bez problemu.wystarczy tylko podać przkrój rdzenia.Problem zaczyna sie dopiero gdy chce się obliczyć trafo do np.2 lapmp należy tam podac "rdzeń" w cm2 i własnie nie wiem o co w tym chodzi czy należy podać przekrój rdzenia czy jakieś inne wymiary.
Załaczam .gifa miejsce gdzie nalezy wpisać te dane jest zaznaczone czerwoną ramką.Jeżeli ktos cos wie na ten temat to prosze o odpowiedz.
Dla jednej lampy oblicza bez problemu.wystarczy tylko podać przkrój rdzenia.Problem zaczyna sie dopiero gdy chce się obliczyć trafo do np.2 lapmp należy tam podac "rdzeń" w cm2 i własnie nie wiem o co w tym chodzi czy należy podać przekrój rdzenia czy jakieś inne wymiary.
Załaczam .gifa miejsce gdzie nalezy wpisać te dane jest zaznaczone czerwoną ramką.Jeżeli ktos cos wie na ten temat to prosze o odpowiedz.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 100...124 posty
Zarówno dla jednej, czy dla dwóch lamp w stopniu wyjściowym wzmacniacza przy obliczaniu transformatora wyjściowego musisz podać przekrój rdzenia w cm kwadratowych, czyli przekrój środkowej kolumny rdzenia (musisz obliczyć pole powierzchni - patrz załącznik).
Bardzo wyczerpujące informacje znajdziesz na stronie Toma pod adresem:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/transfor.htm
Bardzo wyczerpujące informacje znajdziesz na stronie Toma pod adresem:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/transfor.htm
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 125...249 postów
-
- 250...374 postów
Sposób obliczeń dla dwulampowego układu przeciwsobnego (PP) w przypadku dwóch pojedynczych lamp i dwóch podwójnych (połączonych równolegle) lamp nie powienien się różnić. Dla lamp łączonych równolegle trzeba jedynie przyjąć mniejszą wartość Raa (dwukrotnie mniejszą).Beniekk pisze:Kiedyś znalazłem program do obliczania transformatorów.
Dla jednej lampy oblicza bez problemu.wystarczy tylko podać przkrój rdzenia.Problem zaczyna sie dopiero gdy chce się obliczyć trafo do np.2 lapmp...
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Ampliman