Sama antena, czy wzmacniacz antenowy?

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Sama antena, czy wzmacniacz antenowy?

Post autor: Retroman »

Witam wszystkich.
Oglądałem u ludzi, w domach na przedmieściu wieże. Jedna Aiwa druga Sony. Działa tam tylko UKF, są zużyte jako odtwarzacze i słuchają radia tylko ludzie starsi.
Pytali mnie o to czego nie odbierają długich i średnich na kawałku druta i ew. uziemieniu. Warszawa I odbiera ledwo ledwo słyszalnie a poza tym nic.
Na płycie tylnej jest pokazana antena albo pisze Loop (czyli chyba pętla). Według mnie na kawałku druta to te wieże nie będą odbierać, a ludzie się już od dużych anten zewnętrznych odzwyczaili, zresztą kto to im wykona zgodnie z zasadami ochrony przed wyładowaniami atmosferycznymi itp. Sieć osiedlowa tam nie dochodzi i TV odbierają na jakichś oddzielnych antenach ale długich i średnich nie słychać, może późnym wieczorem, ale tego nie wiem.
Myślę o wzmacniaczu antenowym i antenie ferrytowej na długie i średnie.
Co fachowcy na to?
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Sama antena, czy wzmacniacz antenowy?

Post autor: Thereminator »

Wieże przeważnie nie mają wbudowanej anteny ferrytowej, a w komplecie dołączoną małą antenę ramową - kilka(naście) zwojów drutu w emalii na ramce o wymiarach około 120x100mm Zacząłbym eksperymenty od wykonania własnie takiej anteny.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Thereminator pisze:Wieże przeważnie nie mają wbudowanej anteny ferrytowej, a w komplecie dołączoną małą antenę ramową - kilka(naście) zwojów drutu w emalii na ramce o wymiarach około 120x100mm Zacząłbym eksperymenty od wykonania własnie takiej anteny.
Może kiedyś i była taka antena, ale te wieże są w spadku po dzieciach, jak to zwykle bywa, jak coś starego ale jeszcze pogrywa to oddaje się dziadkom.
Dlaczego chcę coś zrobić typu wzmacniacz antenowy? Bo obiecałem, że będą łapać fale, nie tylko Warszawę I i II, bo to mają i na UKF-e. Może uda mi się je ściągnąć do domu to pomierzę czułość i ew. sprawdzę jakie jest wejście. Myślę, że taka antena ramowa to jest w miarę szerokopasmowa, czyli złapie wszystko z zakłóceniami, a tu będzie potrzeba stroić obwód wejściowy, żeby np. złapać Pragę na 270 kHz. Poza tym dużo naobiecywałem, że będzie można złapać kilka stacji na długich i dużo na średnich i w miarę bez zakłóceń.
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
geguś

Post autor: geguś »

Lepsza sama antena. Wzmacniacz zawszse wzmocni i sygnał i zakłócenia. A jeżeli już musisz, to niskoszumne mosfety.
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

geguś pisze:Lepsza sama antena. Wzmacniacz zawsze wzmocni i sygnał i zakłócenia. A jeżeli już musisz, to niskoszumne mosfety.
Myślę najpierw sprawdzić na wzmacniaczu z obwodem rezonansowym strojonym (antena ferrytowa plus kondensator strojeniowy), a potem może jakiś konwerter. A swoją drogą to wieże chyba są konstruowane do odbioru wyłącznie stacji lokalnych. Ciekawe, czy jest jakaś wieża co ma wbudowane fale krótkie?
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

W midi-, mini- i mikrowieżach raczej się nie spotyka fal krótkich a i długie to rzadkość.
Za to CDradiomagnetofon z odpinanymi głosnikami (czyli przenośna prawie wieża) Sony CFD-555L ma fale krótkie od 6-18MHz, długie 160-270kHz, średnie 540-1600kHz i UKF 65-108MHz.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Thereminator pisze:W midi-, mini- i mikrowieżach raczej się nie spotyka fal krótkich a i długie to rzadkość.
Za to CDradiomagnetofon z odpinanymi głosnikami (czyli przenośna prawie wieża) Sony CFD-555L ma fale krótkie od 6-18MHz, długie 160-270kHz, średnie 540-1600kHz i UKF 65-108MHz.
Myślę, że stosując konwerter z wybraną p.cz. np. z początku zakresu fal średnich można w tych wieżach zrobić długie, średnie i krótkie przestrajane wtedy inna gałką. Będzie to wtedy radio z podwójną przemianą częstotliwości.