Witam wszystkich.
Oglądałem u ludzi, w domach na przedmieściu wieże. Jedna Aiwa druga Sony. Działa tam tylko UKF, są zużyte jako odtwarzacze i słuchają radia tylko ludzie starsi.
Pytali mnie o to czego nie odbierają długich i średnich na kawałku druta i ew. uziemieniu. Warszawa I odbiera ledwo ledwo słyszalnie a poza tym nic.
Na płycie tylnej jest pokazana antena albo pisze Loop (czyli chyba pętla). Według mnie na kawałku druta to te wieże nie będą odbierać, a ludzie się już od dużych anten zewnętrznych odzwyczaili, zresztą kto to im wykona zgodnie z zasadami ochrony przed wyładowaniami atmosferycznymi itp. Sieć osiedlowa tam nie dochodzi i TV odbierają na jakichś oddzielnych antenach ale długich i średnich nie słychać, może późnym wieczorem, ale tego nie wiem.
Myślę o wzmacniaczu antenowym i antenie ferrytowej na długie i średnie.
Co fachowcy na to?
Pozdrowienia
Sama antena, czy wzmacniacz antenowy?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Sama antena, czy wzmacniacz antenowy?
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
-
- 6250...9374 posty
Re: Sama antena, czy wzmacniacz antenowy?
Wieże przeważnie nie mają wbudowanej anteny ferrytowej, a w komplecie dołączoną małą antenę ramową - kilka(naście) zwojów drutu w emalii na ramce o wymiarach około 120x100mm Zacząłbym eksperymenty od wykonania własnie takiej anteny.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 375...499 postów
Może kiedyś i była taka antena, ale te wieże są w spadku po dzieciach, jak to zwykle bywa, jak coś starego ale jeszcze pogrywa to oddaje się dziadkom.Thereminator pisze:Wieże przeważnie nie mają wbudowanej anteny ferrytowej, a w komplecie dołączoną małą antenę ramową - kilka(naście) zwojów drutu w emalii na ramce o wymiarach około 120x100mm Zacząłbym eksperymenty od wykonania własnie takiej anteny.
Dlaczego chcę coś zrobić typu wzmacniacz antenowy? Bo obiecałem, że będą łapać fale, nie tylko Warszawę I i II, bo to mają i na UKF-e. Może uda mi się je ściągnąć do domu to pomierzę czułość i ew. sprawdzę jakie jest wejście. Myślę, że taka antena ramowa to jest w miarę szerokopasmowa, czyli złapie wszystko z zakłóceniami, a tu będzie potrzeba stroić obwód wejściowy, żeby np. złapać Pragę na 270 kHz. Poza tym dużo naobiecywałem, że będzie można złapać kilka stacji na długich i dużo na średnich i w miarę bez zakłóceń.
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
Lepsza sama antena. Wzmacniacz zawszse wzmocni i sygnał i zakłócenia. A jeżeli już musisz, to niskoszumne mosfety.
-
- 375...499 postów
Myślę najpierw sprawdzić na wzmacniaczu z obwodem rezonansowym strojonym (antena ferrytowa plus kondensator strojeniowy), a potem może jakiś konwerter. A swoją drogą to wieże chyba są konstruowane do odbioru wyłącznie stacji lokalnych. Ciekawe, czy jest jakaś wieża co ma wbudowane fale krótkie?geguś pisze:Lepsza sama antena. Wzmacniacz zawsze wzmocni i sygnał i zakłócenia. A jeżeli już musisz, to niskoszumne mosfety.
-
- 6250...9374 posty
W midi-, mini- i mikrowieżach raczej się nie spotyka fal krótkich a i długie to rzadkość.
Za to CDradiomagnetofon z odpinanymi głosnikami (czyli przenośna prawie wieża) Sony CFD-555L ma fale krótkie od 6-18MHz, długie 160-270kHz, średnie 540-1600kHz i UKF 65-108MHz.
Za to CDradiomagnetofon z odpinanymi głosnikami (czyli przenośna prawie wieża) Sony CFD-555L ma fale krótkie od 6-18MHz, długie 160-270kHz, średnie 540-1600kHz i UKF 65-108MHz.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 375...499 postów
Myślę, że stosując konwerter z wybraną p.cz. np. z początku zakresu fal średnich można w tych wieżach zrobić długie, średnie i krótkie przestrajane wtedy inna gałką. Będzie to wtedy radio z podwójną przemianą częstotliwości.Thereminator pisze:W midi-, mini- i mikrowieżach raczej się nie spotyka fal krótkich a i długie to rzadkość.