Problem z kruszeniem się izolacji.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Problem z kruszeniem się izolacji.

Post autor: ed_net »

Witam !
Temat jak wyżej , w starych radioodbiornikach kruszy się przy dotknięciu izolacja przewodów w koszulkach bawełnianych nasycanych olejem. Dotychczas wymieniałem kawałki koszulek lub kawałki przewodów, ale aktualnie napotkałem spory problem ilościowy w Telefunkenie Polo. Większość przewodów od trafa sieciowego (który jest umieszczony na górze obudowy ) jest prowadzona bezpośrednio do elementów pod schassis i w związku z tym przewody te są bardzo długie bez jakiegokolwiek pośredniego punktu lutowniczego ( np.: 30 do 40 cm ).
Przy takim układzie nie mogę zdemontować trafa bez uszkodzenia koszulek.
Nie mam takiej ilosci koszulek , żeby wymienić wszystkie i w zwiazku z powyższym istnieje zapytanie czy jest jakaś metoda na zmiękczenie koszulek bez ściagania ich z przewodów ?
OTLamp

Re: Problem z kruszeniem się izolacji.

Post autor: OTLamp »

Te koszulki łatwo miękną pod wpływem ciepła. Podgrzej gorącym powietrzem, np. suszarką do włosów.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Koszulki olejowe (miodowo-brązowe) bywają na Wolumenie i np. w exbomisie na Kępnej, najczęściej odcinki 1m, wybór średnic jakiś nawet jest.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Furman Zenobiusz »

Te koszulki spokojnie są do kupienia w sklepach, funkiel nówki (albo NOSy :)), tylko trzeba się trochę rozejrzeć. Sam się zdziwiłem, że to jeszcze osiągalne i pewnie nawet produkowane, kupiłem z pół roku temu złożone w półmetrowy snopek jak słoma.
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
Wiem ,że można spotkać w sklepach ,tylko że ja bardzo rzadko bywam w sklepach ,a w internecie jak dotychczas nie mogłem spotkać. Na szczęście jeden z Kolegów już mi wysyła stosowne koszulki.
A propos długości koszulek to przy moim nazwisku pewnie nie dostałbym snopka koszulek tylko drobną sieczkę . ( Moje nazwisko to Krupa).
Pozdrawiam ed_net