Problemy z gitarowcem

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

VintageAmp
50...74 posty
50...74 posty

Problemy z gitarowcem

Post autor: VintageAmp »

Witam. Złożyłem czysty preamp Fendera z korektorem i końcówką SE na 6V6. Problem w tym, że jak powoli odkręcam volume(gain) najpierw słychać trzaski, troszęczkę dalej zaczynają się pulsujące zakłócenia i tremolo :shock: Potem jest względnie czysto ale w połowie zakresu zaczyna ściszać, następnie znowu głośniej i zakłócenia a pod koniec pisk :( Przy mocniejszym sygnale zaczyna pierdzieć i przerywać. Podgrzałem luty, pozmieniałem kable w korektorze i jest lepiej ale dalej przerywa. Nie mam niestety teraz możliwości zrobienia zdjęcia. Odpowiem na wszystkie pytania jakie dam radę. W zasilaczu jest na razie potencjometr dla siatki, w katodzie 6V6 też.
Ostatnio zmieniony czw, 24 marca 2011, 17:19 przez VintageAmp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Re: Problemy z gitarowcem

Post autor: Piotr »

Schemat?
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Recon »

Miałem bardzo podobny problem, i okazało się, że to potencjometr jest zły, zepsuty, aczkolwiek nie twierdzę, że to na 100% przyczyna :wink:
Pozdrawiam

Paweł K.
VintageAmp
50...74 posty
50...74 posty

Zastanawiałem się nad tym potencjometrem, jeszcze zobaczę. Piotr, schemat całości? Będę musiał posklejać bo nie robiłem według gotowca, generalnie champ z korektorem bez Master Volume i bez SZ
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Poproszę o zdjęcia montażu.
VintageAmp
50...74 posty
50...74 posty

Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

a może weź kartkę, ołówek i policz jaką wartość Rk i Rs2 ustalić dla 6V6GT, bo sądzę, że właśnie potencjometry w tych miejscach są powodem tych jaj...
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
VintageAmp
50...74 posty
50...74 posty

a może weź kartkę, ołówek i policz jaką wartość Rk i Rs2 ustalić dla 6V6GT, bo sądzę, że właśnie potencjometry w tych miejscach są powodem tych jaj...
Niestety nie mam ołówka ani 6V6GT. Jak mi dasz link do informacji jak obliczyć Rs2 to chętnie policzę :D
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

O ile mnie wzrok nie myli to tym pomaranczowym wlaczasz faze z sieci do chassis.
Jesli tak rzeczywiscie jest to polecam zamowic debowe wdzianko i miejsce na cmentarzu.
Aleksander Niemand

Post autor: o-----c »

"O ile mnie wzrok nie myli to tym pomaranczowym wlaczasz faze z sieci do chassis."

- byłby to ekstremalny hardcore. Jednak w rzeczywistości kabelek idzie do "drugiej strony" oprawki lampki sygnalizacyjnej.
VintageAmp
50...74 posty
50...74 posty

Jest tak jak mówi Canio. Jeśli są jakies błędy to proszę powiedzieć, lubię krytykę :D
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

wlasnym oczom juz wierzyc nie mozna... :cry: :mrgreen:
Aleksander Niemand
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

VintageAmp pisze: Niestety nie mam ołówka ani 6V6GT. Jak mi dasz link do informacji jak obliczyć Rs2 to chętnie policzę :D
Rs2 to coś z przedziału 470R-2k7 - pokombinuj nieco.
Rk musisz przeliczyć klik
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Tu masz kartę katalogową:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /6/6V6.pdf
Masz tabelkę na pierwszej stronie "Single tube class A1 amplifier". Są tam przykładowe punkty pracy - nie wiem jaki tym masz w swoim wzmacniaczu. Rezystor katodowy obliczasz ze wzoru:
"Control grid voltage" / ("zero-signal plate current" + "zero-signal screen current")
Rg2 - Tak jak napisał eS. Ten rezystor powinien się znaleźć w miarę blisko wyprowadzenia S2 z lampy (więc najlepiej lutować bezpośrednio na podstawce).
Co do montażu - żółto-zielony kabelek dałbym dłuższy - w razie wyrwania gniazda ma się urwać jako ostatni.
Na transformatorach masz niczym nie zaizolowane podłączenia przewodów, przede wszystkim uzwojenia pierwotnego i wtórnego wysokiego napięcia TS oraz pierwotnego TG. A przy dłubaniu we wzmacniaczu lub testowaniu wystarczy jeden nieostrożny ruch ręką... Założenie rurek termokurczliwych dużo by pomogło. Wewnątrz również zaizolowałbym rurkami termokurczliwymi podłączenia 230V - gniazda, bezpiecznika, wyłącznika i lampki sygnalizacyjnej.

Czy ta lampa mocy to na pewno 6V6? Bo jakoś dziwnie duża się wydaje.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
VintageAmp
50...74 posty
50...74 posty

sppp, dzięki za odpowiedź. Wreszcie mam wrażenie, że rozmawiamy w tym samym języku. Lampka to 6V6S JJ. Karty katalogowe oczywiście oglądałem. Mówisz, że blisko lampy czyli to antyparazyt jest? Myślałem, że ma tylko obniżać napięcie :? Nooo tak to ja rozumiem :D Termokurczki oczywiście będą to jest tylko taki montaż na szybko. Rozumiem jak ktoś coś do mnie mówi o ile z góry nie założy, że nie zrozumiem :(