Jaka to lampa?

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

geguś

Jaka to lampa?

Post autor: geguś »

Witam
Czy ktoś może wywnioskować z podanych zdjęć co to za lampa?
Z góry dzięki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Stawiałbym na AL4, chociaż wydaje mi się, że tam (na zdjęciu) są chyba tylko 2 siatki. Przypomina to EL11 produkcji RFT. Może to EL3?

Pozdrawiam
geguś

Witam
Dzięki OTL'u :)
Dzisiaj mam tylko zdjęcia. Jutro pomacam lampę, to przyjżę się jej dokładnie co do wymiarów zewnętrznych, to może będzie łatwiej.
EL11 mam ale nóżkową. Były robione bocznostykowe?
Ostatnio zmieniony czw, 3 marca 2005, 20:00 przez geguś, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Jaka to lampa?

Post autor: tszczesn »

geguś pisze:Witam
Czy ktoś może wywnioskować z podanych zdjęć co to za lampa?
Z góry dzięki.
AL4 albo EL3. Podłącz żarzenie pod 4V i zmierz prąd. Jak popłynie około 1A - to AL4. Jak znacznie mniej - to EL3. Ja osobiście stawiałbym na to pierwsze, bo EL3 RFT jakieś rzadkie są.
OTLamp

tszczesn pisze:
AL4 albo EL3. Podłącz żarzenie pod 4V i zmierz prąd. Jak popłynie około 1A......
.....+0.75A :D.... =1.75A..... :D
tszczesn pisze:
.... - to AL4
Pozdrawiam :D :D :D

To na pewno AL4: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /a/AL4.pdf
Ostatnio zmieniony czw, 3 marca 2005, 20:17 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
OTLamp

geguś pisze: EL11 mam ale nóżkową. Były robione bocznostykowe?
EL11 to EL3 z cokołem "stalowym"(kołkowym). Oprócz cokołu (i nazwy typu) niczym się nie różnią.

Pozdrawiam
geguś

Witam
OTLamp pisze: EL11 to EL3 z cokołem "stalowym"(kołkowym). Oprócz cokołu (i nazwy typu) niczym się nie różnią.
OK! :)
Więcej pytań na razie nie mam. :(
Dzięki Panowie. :)
OTLamp

Tutaj http://www.allegro.pl/show_item.php?item=43775457 jest identyczna :D .

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

AL4?

Post autor: popiol17 »

hmmm, moja AL4 jest przeźroczysta......
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: AL4?

popiol17 pisze:hmmm, moja AL4 jest przeźroczysta......
Pozdrawiam!
Biorąc pod uwagę, że chyba tylko AZ1 była robiona przez więcej firm i dłuższy czas to AL4 da się znaleźć w dowolnym kształcie i kolorze :) Naprawdę zmienność form starszych lamp potrafiła być olbrzymia.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:
tszczesn pisze: AL4 albo EL3. Podłącz żarzenie pod 4V i zmierz prąd. Jak popłynie około 1A......
.....+0.75A :D.... =1.75A..... :D
No cóż, pisałem z pamięci, ale już niedługo nauczę się katalogu na pamięć, obiecuję :)
OTLamp pisze:
tszczesn pisze: .... - to AL4
To na pewno AL4: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /a/AL4.pdf
Dlaczego 'na pewno'? Al4 od EL3 różniła się tylko żarzeniem, na wygląd mogą być identyczne, zwłaszcza Telefunkena

BTW. Właśnie - do mojego nowego Telefunkena T40Z szukam EL3 w wykonaniu Telefunkena, sprawnej i z wyraźnym logo. Mogę się wymienić na EL3 innego producenta
OTLamp

tszczesn pisze:
Dlaczego 'na pewno'? Al4 od EL3 różniła się tylko żarzeniem, na wygląd mogą być identyczne, zwłaszcza Telefunkena
Dlatego że, jak sam powiedziałeś, EL3 produkcji RFT nie jest zbyt popularna i ja Ci wierzę : )
tszczesn pisze: BTW. Właśnie - do mojego nowego Telefunkena T40Z szukam EL3 w wykonaniu Telefunkena, sprawnej i z wyraźnym logo. Mogę się wymienić na EL3 innego producenta
EL3 mam tylko produkcji Tungsram. Telefunkena mam AL4 i EL11(bańki wyglądają identycznie), takie z mlecznym szkłem. Gdzieś, ktos pisał, że to z produkcji przedwojennej. Wiesz coś na ten temat?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:
Dlatego że, jak sam powiedziałeś, EL3 produkcji RFT nie jest zbyt popularna i ja Ci wierzę : )[/quote]

A, o to chodzi, myślałem, że znalazłeś jakiś szczegół na tej lampie co mi umknął :)
OTLamp pisze:
tszczesn pisze: BTW. Właśnie - do mojego nowego Telefunkena T40Z szukam EL3 w wykonaniu Telefunkena, sprawnej i z wyraźnym logo. Mogę się wymienić na EL3 innego producenta
EL3 mam tylko produkcji Tungsram. Telefunkena mam AL4 i EL11(bańki wyglądają identycznie), takie z mlecznym szkłem. Gdzieś, ktos pisał, że to z produkcji przedwojennej. Wiesz coś na ten temat?
Nie - żaden z katalogów nie zajmuje się takim szczegółem jak kolor szkła bańki :). Nie mam też wystarczającej ilości nówek w pudełkach (z datą sprzedaży) żeby tą metodą do tego dojść. A EL3 innych firm mam sporo (Philips i Tungsram głównie), ale potrzebna mi telefunkena. EF6 akurat się w radiu zachowała, a o ECH11 Telefunkena trudno nie jest. Nie wiem czemu, ale Telefunken prawie nie produkował bocznostykowych lamp serii E. W Raichu od razu z lamp A przeszli w 1939 roku na stalowe, tylko w Polsce w 1939 roku użył lamp bocznostykowych. Mój T40Z jest z roku 1940 i ma mieszankę - ECH11 (stalowa), EF6, EL3 i AZ1 (bocznostykowe).
Ostatnio zmieniony pt, 4 marca 2005, 07:34 przez tszczesn, łącznie zmieniany 1 raz.
OTLamp

tszczesn pisze: A, o to chodzi, myślałem, że znalazłeś jakiś szczegół na tej lampie co mi umknął :)
W zasadzie to zauważyłem na zdjęciu, że ta nieznana lampa jest tetrodą i wygląda w środku identycznie jak EL11 RFT z lat 50 (też tetroda). Gdy zajrzałem do noty katalogowej AL4 RFT i przeczytałem "endtetrode" to stwierdziłem, że to musi być ta lampa.

Pozdrawiam
geguś

Witam :)
Sprawdziłem. Przy 4V prąd żarnika około 1,55A.
To musi być to. :)