Jaka to lampa?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Jaka to lampa?
Witam
Czy ktoś może wywnioskować z podanych zdjęć co to za lampa?
Z góry dzięki.
Z góry dzięki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Re: Jaka to lampa?
AL4 albo EL3. Podłącz żarzenie pod 4V i zmierz prąd. Jak popłynie około 1A - to AL4. Jak znacznie mniej - to EL3. Ja osobiście stawiałbym na to pierwsze, bo EL3 RFT jakieś rzadkie są.geguś pisze:Witam
Z góry dzięki.
.....+0.75Atszczesn pisze:
AL4 albo EL3. Podłącz żarzenie pod 4V i zmierz prąd. Jak popłynie około 1A......

Pozdrawiamtszczesn pisze:
.... - to AL4

To na pewno AL4: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /a/AL4.pdf
Ostatnio zmieniony czw, 3 marca 2005, 20:17 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- moderator
Re: AL4?
Biorąc pod uwagę, że chyba tylko AZ1 była robiona przez więcej firm i dłuższy czas to AL4 da się znaleźć w dowolnym kształcie i kolorze :) Naprawdę zmienność form starszych lamp potrafiła być olbrzymia.popiol17 pisze:hmmm, moja AL4 jest przeźroczysta......
Pozdrawiam!
-
- moderator
No cóż, pisałem z pamięci, ale już niedługo nauczę się katalogu na pamięć, obiecuję :)OTLamp pisze:.....+0.75A :D.... =1.75A..... :Dtszczesn pisze: AL4 albo EL3. Podłącz żarzenie pod 4V i zmierz prąd. Jak popłynie około 1A......
Dlaczego 'na pewno'? Al4 od EL3 różniła się tylko żarzeniem, na wygląd mogą być identyczne, zwłaszcza TelefunkenaOTLamp pisze:To na pewno AL4: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /a/AL4.pdftszczesn pisze: .... - to AL4
BTW. Właśnie - do mojego nowego Telefunkena T40Z szukam EL3 w wykonaniu Telefunkena, sprawnej i z wyraźnym logo. Mogę się wymienić na EL3 innego producenta
Dlatego że, jak sam powiedziałeś, EL3 produkcji RFT nie jest zbyt popularna i ja Ci wierzę : )tszczesn pisze:Dlaczego 'na pewno'? Al4 od EL3 różniła się tylko żarzeniem, na wygląd mogą być identyczne, zwłaszcza TelefunkenaOTLamp pisze:To na pewno AL4: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /a/AL4.pdf
EL3 mam tylko produkcji Tungsram. Telefunkena mam AL4 i EL11(bańki wyglądają identycznie), takie z mlecznym szkłem. Gdzieś, ktos pisał, że to z produkcji przedwojennej. Wiesz coś na ten temat?tszczesn pisze: BTW. Właśnie - do mojego nowego Telefunkena T40Z szukam EL3 w wykonaniu Telefunkena, sprawnej i z wyraźnym logo. Mogę się wymienić na EL3 innego producenta
-
- moderator
Dlatego że, jak sam powiedziałeś, EL3 produkcji RFT nie jest zbyt popularna i ja Ci wierzę : )[/quote]OTLamp pisze:Dlaczego 'na pewno'? Al4 od EL3 różniła się tylko żarzeniem, na wygląd mogą być identyczne, zwłaszcza TelefunkenaOTLamp pisze:To na pewno AL4: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /a/AL4.pdf
A, o to chodzi, myślałem, że znalazłeś jakiś szczegół na tej lampie co mi umknął :)
Nie - żaden z katalogów nie zajmuje się takim szczegółem jak kolor szkła bańki :). Nie mam też wystarczającej ilości nówek w pudełkach (z datą sprzedaży) żeby tą metodą do tego dojść. A EL3 innych firm mam sporo (Philips i Tungsram głównie), ale potrzebna mi telefunkena. EF6 akurat się w radiu zachowała, a o ECH11 Telefunkena trudno nie jest. Nie wiem czemu, ale Telefunken prawie nie produkował bocznostykowych lamp serii E. W Raichu od razu z lamp A przeszli w 1939 roku na stalowe, tylko w Polsce w 1939 roku użył lamp bocznostykowych. Mój T40Z jest z roku 1940 i ma mieszankę - ECH11 (stalowa), EF6, EL3 i AZ1 (bocznostykowe).OTLamp pisze:EL3 mam tylko produkcji Tungsram. Telefunkena mam AL4 i EL11(bańki wyglądają identycznie), takie z mlecznym szkłem. Gdzieś, ktos pisał, że to z produkcji przedwojennej. Wiesz coś na ten temat?tszczesn pisze: BTW. Właśnie - do mojego nowego Telefunkena T40Z szukam EL3 w wykonaniu Telefunkena, sprawnej i z wyraźnym logo. Mogę się wymienić na EL3 innego producenta
Ostatnio zmieniony pt, 4 marca 2005, 07:34 przez tszczesn, łącznie zmieniany 1 raz.
W zasadzie to zauważyłem na zdjęciu, że ta nieznana lampa jest tetrodą i wygląda w środku identycznie jak EL11 RFT z lat 50 (też tetroda). Gdy zajrzałem do noty katalogowej AL4 RFT i przeczytałem "endtetrode" to stwierdziłem, że to musi być ta lampa.tszczesn pisze: A, o to chodzi, myślałem, że znalazłeś jakiś szczegół na tej lampie co mi umknął
Pozdrawiam