Przydźwięk w SE 2xEL84 po włożeniu do obudowy

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

DaKKi
50...74 posty
50...74 posty

Przydźwięk w SE 2xEL84 po włożeniu do obudowy

Post autor: DaKKi »

Witam,
Złożyłem niedawno któryś już z kolei wzmacniacz SE, dokładnie ten z audiotonu (1x 6N2P + 2x EL84), tym razem na zamówienie dla kolegi. Wytrawiłem płytki, polutowałem na możliwie najlepszych elementach (rezystory 1% itp), połączyłem wszystko dla próby na stole i grał pięknie jak zawsze ta aplikacja, a o przydźwięku nie było mowy, nie było słychać zupełnie nic bez puszczonej muzyki.
Zrobiłem obudowę z aluminium, wszystko w niej upakowałem i popodłączałem. Niestety już po pierwszej próbie w obudowie pojawił się spory przydźwięk przy potencjometrze rozkręconym już na 30%.
Wszystkie komponenty te samo co poprzednio, dodałem jedynie potencjometr 2x22k na wejście (do regulacji głośności, którego wcześniej nie było).
Problem pewnie tkwi w zbyt blisko umieszczonym lamp transformatorze, może zbyt bardzo to wszystko upchałem, ale koledze zależało na tym, aby był możliwie najmniejszy.
Niestety mimo iż mam na koncie już kilka lampowców w eliminowaniu przydźwięku jeżeli się już pojawi jestem bardzo słaby.
Zatem proszę o pomoc, co zrobiłem źle ?

Trafa głośnikowe na razie podłączone prowizorycznie zbyt długimi przewodami (może tu leży problem?) Docelowo będą "na dachu", na stalowej blasze przykrywającej górę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z góry dzięki za pomoc.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Przydźwięk w SE 2xEL84 po włożeniu do obudowy

Post autor: Zibi »

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

DaKKi pisze:co zrobiłem źle ?
Masę.
DaKKi
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: DaKKi »

...tylko jak ją poprowadzić dobrze. Konkretnie co tu można zrobić inaczej z tą masą ?
Obudowę umasić ? Czy pozostawić tylko uziemioną ?
Bo jakoś nie mam pomysłu.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Brencik

Post autor: Brencik »

Prowadzenie masy jest proste jak pie..nie, gorzej jak masz 12 lat.... :D
PS. Pie...nie=Pieczenie oczywiście.

Brencik, do jasnej polędwicy, grabisz sobie... [P]
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Witam
Ze zdjęć (jak zwykle niestety) niewiele można wywnioskować :? . Nie widać jak została poprowadzona masa dla całego wzmacniacza. Widać natomiast np. odizolowane końcówki jakiegoś zielonego przewodu przy gniazdach głośnikowych, które wydają się stykać z obudową :?
Wracając jednak do rzeczy.
W przypadku, gdy problem mimo starań nie ustąpi, a jak sam wspomniałeś wzmacniacz grał dobrze, gdy nie był zmontowany w docelowej obudowie, to na Twoim miejscu wymontowałbym go i uruchomił w pierwotnej "niebrumiącej" postaci, po czym przenosił kolejne elementy do obudowy, za każdym razem sprawdzając, czy nie pojawią się "brumy". W ten sposób masz szansę zlokalizować problem.
Przed tym dramatycznym krokiem oczywiście spróbuj wykorzystać wskazówki w cytowanym artykule ze strony audiotonu. Zastosuj podejście, że jeśli jest źle, gdy jest zmontowane tak jak jest, to warto sprawdzić, czy nie będzie lepiej, gdy będzie inaczej :wink: .
Co przez to rozumiem? Otóż, jeśli "umasiłeś" obudowę to sprawdź jak będzie, gdy nie zostanie "umasiona" (możesz zastosować zamiast zwarcia do masy również jakiś kondensator), jeśli obudowa nie jest uziemiona to zastosuj uziemienie, jeśli np. obudowa potencjometru do regulacji głośności ma kontakt z obudową to go odizoluj, jeśli nie to połącz ją z obudowa, jeśli ekrany przewodów wejściowych są umasione tylko od strony wzmacniacza to umaś je od strony obudowy itp. itd.
Trzymam kciuki i mam nadzieję, że tak czy inaczej zwalczysz problem brumu, lub przynajmniej ograniczysz go do akceptowalnego poziomu :) .
Slawek
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Slawek »

To brumienie na odkręconym potencjometrze występuje przy podłączonym źródle sygnału czy bez ?
Sławek