Gramofon 424 Adam - problem

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Michu
375...499 postów
375...499 postów

Gramofon 424 Adam - problem

Post autor: Michu »

Witam.

Pop@*#łem coś w automatyce tego gramofonu :oops: .
Otóż przestał włączać się elektromagnes przytrzymujący mechanizm opuszczania ramienia. Winny okazał się malutki przełącznik, który miał wypalone styki. Przełącznik ten przełącza powracające ramię. Jest on łatwo dostępny więc nie musiałem niczego rozbierać. Prócz, oczywiście, zdjęcia spodu gramofonu. Odkręciłem dwie śrubki. Rozebrałem przełącznik, przeczyściłem co trzeba i poskładałem na powrót. Uważałem żeby niczego innego nie poprzestawiać wewnątrz. Pomogło.
Jednak podczas odtwarzania płyt pojawiło się charczenie w okolicach bliższych środkowi płyty. Na innej płycie z kolei ramię przeskakuje.
Próba regulacji antyskatingiem niewiele daje. Zmniejsza jedynie charczenie, ale go całkiem nie niweluje. Nacisk ustawiony jest wg. wymagań wkładki.
Cóż mogłem poprzestawiać i co z tym teraz zrobić?

Pozdrawiam
Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?
conris
75...99 postów
75...99 postów

Re: Gramofon 424 Adam - problem

Post autor: conris »

Sprawdź jak ramię zachowuje się w swobodnym ruchu, bez załączonego zasilania,Powino 'pływać' swobodnie od zewnątrz w kierunku wewnatrz.Może przygiąłeś jakąś wewnętrzną krzywkę przy obsadzie ramienia.Sprawdź sprężyny antyskatingu
Awatar użytkownika
Michu
375...499 postów
375...499 postów

Można ustawić antyskating aby ramię zachowywało się tak jak piszesz. Jednak stan ten uzyskuje przy innej wartości niż kiedyś (ze skali na pokrętle). Musiałem poruszyć coś wewnątrz. Można jakimś domowym sposobem wyregulować antyskating tak żeby wartości na skali odpowiadały rzeczywistym gramom?.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Powinno być wyregulowane tak, żeby na gładkiej płycie (bez rowków) ramię nie zjeżdżało ani do środka, ani na zewnątrz podczas obracania talerza.
conris
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: conris »

Nie mając płyty ,doprowadzasz ramię do równowagi prawie nad plytą(bez igly dla bezpieczeństwa)i ustawiasz jak pisał kolega powyżej.Ani do wewnątrz ani na zewnątrz,Albo przekładąjac zazębienia ,albo regulując mechanizmem sprężynowym,.Ważne aby przed tym ramię było wyważone statycznie.Tzn odchylone do tyłu o ok 30 St i ciężarek od spodu w okolicach p wagi przesuwany w prawo lub w lewo
Awatar użytkownika
Michu
375...499 postów
375...499 postów

Dzięki. Powalczę z tym :).