Witam na forum - czytać czytałem, ale oficjalnie jestem po raz pierwszy.
Jako że wyzbyłem się wszelakich urządzeń nadawczyc typu TRX-y o mocy 100W postanowiłem zakupić FT-817 co by nie odwyknąć za bardzo.
Moc tego radyjka to raptem 5W, z domowego QTH w gęstej miejskiej zabudowie nikłe są szanse na wykonanie łączności.
Postanowiłem zatem dorobić "witaminkę" - dla uproszczenia na jedno pasmo - 80 m, na jednej lampce GU-50 za 5 zł sztuka nówka nieśmigana.
Myślę że 30-40 W winno się w tym paśmie udać z tego osiągnąc.
Problem w tym że o ile wmacnaiaczy na 2 x, 3x, 4x, 5x, czy nawet 6x GU-50 jest w "necie" mnóstwo to na 1 lampce i to jeszcze (dla łatwości) sterowanej w katodzie z uziemnonymi siatkami - nie uświadczysz.
Jest już ładna obudowa 20x20x12,5 cm gdzie wszystko wlezie.
Zamiast Pi filtra na wyjsciu wzmacniacza - dałem zwykły obwód LC - bo i kondensatorów do Pi filtra nie mam i miejsca na niego też brak.
Sam układ jest bardzo prosty i typowy - obrósł tylko w dodatkowe ustrojstwa - typu vox w.cz., swr na wejściu TRX-a, manipulacja itp.
Nie mam doświadczenia w tego typu konstrukcjach, przeczytałem w necie wszystko co znalazłem i na co bariera językowa pozwoliła - powstał w ten sposób ten zlepek wzmacniacza.
Będę szczerze zobowiązany za wszelkie rady, sugestie itp.itd.
Pozdrawiam: SP7KH - Henryk z Łodzi
Mały wzmacniacz w.cz 80m na 1x GU-50
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Mały wzmacniacz w.cz 80m na 1x GU-50
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Re: Mały wzmacniacz w.cz 80m na 1x GU-50
No i nie ma huraganowego odzewu? To nie centrum techniki nadawczej...
Układ wydaje się ok, ale nie wkładaj do obudowy. Zmontuj np. na chassis od starego radia, dobierz elementy, zmierz harmoniczne i dopiero...
Ja bym z pi-filtra nie rezygnował, zwłaszcza w tak uproszczonym układzie. W książce P. Chojnackiego instalowanie i wyposażanie radiostacji amatorskich są fajne schematy.
Pozdr!
F.
Układ wydaje się ok, ale nie wkładaj do obudowy. Zmontuj np. na chassis od starego radia, dobierz elementy, zmierz harmoniczne i dopiero...
Ja bym z pi-filtra nie rezygnował, zwłaszcza w tak uproszczonym układzie. W książce P. Chojnackiego instalowanie i wyposażanie radiostacji amatorskich są fajne schematy.
Pozdr!
F.
Robert SP5RF
-
- 25...49 postów
Dzięki za odzew - Widzę że chorych na KF tu nie wielu, ale są jednak.
Wzmacniacz w międzyczasie troszkę zmądrzał za radami doświadczonych nadawców-konstruktorów.
Jeżeli znajdę gabarytowo mieszczące się kondensatory zmienne to zrobię PI-filter.
Ważny odstęp płytek pierwszego od strony anody, a ponieważ będzie tylko jedno pasmo
to może być stosunkowo małej pojemności, rozszerzonej kondziołkiem stałym.
Na razie wykastrowałem z co drugiej płytki rotora i statora jakiś "trofiejny" kondensator
zmienny 1x450p, tak że będzie miał około 100p.
Na marginesie - straszna robota !!!.
W obudowie sam moduł wzmacniacza będzie całkowicie wyjmowalny (zostanie tylko zasilacz i obwód anodowy) - co ułatwi zmianę czy poprawki.
W załącznikach poprawiony schemat i wstępny projekt obudowy.
Obecnie czekam na podzespoły i "dziergam" ślusarkę.
Wzmacniacz w międzyczasie troszkę zmądrzał za radami doświadczonych nadawców-konstruktorów.
Jeżeli znajdę gabarytowo mieszczące się kondensatory zmienne to zrobię PI-filter.
Ważny odstęp płytek pierwszego od strony anody, a ponieważ będzie tylko jedno pasmo
to może być stosunkowo małej pojemności, rozszerzonej kondziołkiem stałym.
Na razie wykastrowałem z co drugiej płytki rotora i statora jakiś "trofiejny" kondensator
zmienny 1x450p, tak że będzie miał około 100p.
Na marginesie - straszna robota !!!.
W obudowie sam moduł wzmacniacza będzie całkowicie wyjmowalny (zostanie tylko zasilacz i obwód anodowy) - co ułatwi zmianę czy poprawki.
W załącznikach poprawiony schemat i wstępny projekt obudowy.
Obecnie czekam na podzespoły i "dziergam" ślusarkę.
-
- 625...1249 postów
Lepiej poszukaj takiego jaki kupiłem na Al. Ma chyba 60 pF. ale na taki "dostrojczy" wystarczy.
Będzie idealny bez przeróbek a na pewno stabilny.
Pozdrówka.
Będzie idealny bez przeróbek a na pewno stabilny.
Pozdrówka.
Robert SP5RF
-
- 25...49 postów
A dyć dokładnie za takim się rozglądam - muszę "alledrogo" przelecięć.
Bez równoległego stałego się jednak nie obejdzie.
Liczyłem ten obwód wyjściowy, który jest po prostu " L filtrem" i przy założeniu że mamy dostrojoną antenę (mam dwupasmówkę Diamonda W-735 SWR dla 3.700 1:1,2, dla 7.050 1:1.3)
cewka wychodzi około 19 milihenrów i około 90 pf kondensator.
W oczekiwaniu na "alimenty składowe" znalazłem obudowę po FM-3041, z gustownym głośniczkiem i aż żal że odłogiem leży.
Popatrzyłem po internecie i znalazłem najprostrzą z możliwych Homodyn (Radioamator 9/1973, Andrzej Kusiak), która po dodaniu jeszcze jednej lampki co by za wzmacniacz głośnikowy robiła
doskonale obudowę w/w wypełni.
Nie oczekuję jakiś wyników - chcę na stare lata coś na lampkach - póki jeszcze są coś zrobić.
A jak bdzie propagacja to i usłyszeć.
Fabrycznego sprzętu nie zastąpi - ale radochy da sporo.
W załączniku skan z tą homodynką.
Bez równoległego stałego się jednak nie obejdzie.
Liczyłem ten obwód wyjściowy, który jest po prostu " L filtrem" i przy założeniu że mamy dostrojoną antenę (mam dwupasmówkę Diamonda W-735 SWR dla 3.700 1:1,2, dla 7.050 1:1.3)
cewka wychodzi około 19 milihenrów i około 90 pf kondensator.
W oczekiwaniu na "alimenty składowe" znalazłem obudowę po FM-3041, z gustownym głośniczkiem i aż żal że odłogiem leży.
Popatrzyłem po internecie i znalazłem najprostrzą z możliwych Homodyn (Radioamator 9/1973, Andrzej Kusiak), która po dodaniu jeszcze jednej lampki co by za wzmacniacz głośnikowy robiła
doskonale obudowę w/w wypełni.
Nie oczekuję jakiś wyników - chcę na stare lata coś na lampkach - póki jeszcze są coś zrobić.
A jak bdzie propagacja to i usłyszeć.
Fabrycznego sprzętu nie zastąpi - ale radochy da sporo.
W załączniku skan z tą homodynką.
-
- 625...1249 postów
Miałem to radyjko zrobić ale myślę że selektywność będzie niewielka
Natomiast jako taka ciekawostka, to czemu nie
Napisz jak działa.

Natomiast jako taka ciekawostka, to czemu nie

Napisz jak działa.
Robert SP5RF
-
- 25...49 postów
No myślę że po świętach to zdziełam, również nie spodziewam się "jakiegoś wyczynu" - wot takie działanie dla sportu.
Przy dobrej propagacji i antenie - żucia szmat na 3710 kHz da się chyba posłuchać.
Chciałem jakiś wzmacniacz m.cz. ( na głośnik) max. 0.5 W dorobić.
Lampowe doświadczenie zerowe - toteż pod:
viewtopic.php?f=18&t=18393
o poradę proszę.
Przy dobrej propagacji i antenie - żucia szmat na 3710 kHz da się chyba posłuchać.
Chciałem jakiś wzmacniacz m.cz. ( na głośnik) max. 0.5 W dorobić.
Lampowe doświadczenie zerowe - toteż pod:
viewtopic.php?f=18&t=18393
o poradę proszę.