Frez do zaokrąglania kantów obudowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Frez do zaokrąglania kantów obudowy
Otóż planuję budowę kolumienki i chciałbym przefrezować kanty frezem zamiast zaokrąglać je ręcznie pilnikiem. Nie mam z tym żadnego doświadczenia - jaki frez musiałbym użyć do takich narożników: http://amptone.pl/product/Naroznik-czarny-2pol,1200-050 ?
Re: Frez do zaokrąglania kantów obudowy
,,Na oko'' r=12mm., ale raczej producent powinien podać, bo równie dobrze może to być 10-15mm.
Mam ten sam problem. Nawet na stronie producenta nie znalazłem radiusów tych narożników. Plastikowe podane na stronie Adam Hall maja 10mm i myslę że od tylu zaczne a jak będzie mało to zawsze mozna zrobić większym bo w drugą stronę to już raczej ciężko 

- TripleXXX
- 125...249 postów
- Kontakt:
R=9,5mm tak jak do większości metalowych narożników. Ja czasami stosuje 12.7mm (ładniejsze zaokrąglenia), ale narożniki trzeba "doginać" bo nie pasują. Zdaje to egzamin jeśli narożnik jest bdb jakości i wie się jak to zrobić aby go nie uszkodzić 

Czyli zgodnie z definicja "milimetr nie kilometr" można użyć R=10mm i powinno być ok
Dzięki wielkie za info u źródłaTripleXXX pisze:R=9,5mm tak jak do większości metalowych narożników. Ja czasami stosuje 12.7mm (ładniejsze zaokrąglenia), ale narożniki trzeba "doginać" bo nie pasują. Zdaje to egzamin jeśli narożnik jest bdb jakości i wie się jak to zrobić aby go nie uszkodzić

-
- 250...374 postów
- Kontakt:
Witam. Podstawowe wymiary frezów to :3/8"> niż9mm. 1/2"< niż 13mm. 3/4"= 19mm. Na poniżej zamieszczonym zdięciu,te frezy na górze to t/z. trzeci gatunek rabarbaru
natomiast zamieszczone te poniżej, to są stosowane do profesjonalnego użytku
Pozdrawiam Janusz

Ja mam dwa frezy. Jeden pasuje pod blaszane narożniki, a drugi mniejszy pod plastikowe z takimi karbami. Mi wystarczą te dwa.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Pod metalowe narożniki jak na fotce musiałem tylko lekko obciąć rogi skrzynki 10mm od krawędzi, narożnik idealnie pasuje bez zaokrąglania krawędzi skrzyni.

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Mam szybkie pytanko do naszych stolarskich ekspertów. Jeśli frezy to z jakiego materiału lepsze ? HSS czy z węglika ? Czytalem ze do sklejki naljepsze bylyby z powloka diamentowa ale na takie mnie narazie nie stać 

Ja kupiłem pierwsze lepsze. Tną nawet gwoździe.
No bez przesady. Do miękkiego drewna na użytek domowy to spokojnie wystarczy HSS a i po taniości będzie. Gorzej z płytami meblowymi laminowanymi (MDF, wiórowa). Tam i kiepski węglik się na laminacie może stępić/wypalić. Efekt jest taki, że frez zaczyna szarpać brzeg laminatu tak jak piła bez podcinarki.
Jeśli chcesz frezować budę żeby ją potem okleić tolexem to wysokiej jakości nie potrzebujesz. Kup najtańsze. Ludzie to robią byle pilnikiem i też jest dobrze.
Jeśli chcesz frezować budę żeby ją potem okleić tolexem to wysokiej jakości nie potrzebujesz. Kup najtańsze. Ludzie to robią byle pilnikiem i też jest dobrze.
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Do frezowania płyty wiórowej lub sklejki konieczne są frezy ze spieków. Najlepiej wybrać coś lepszego, np. CMT Orange Tools. Warto pamiętać, by nie "zdejmować" od razu całej warstwy, a kilka cieńszych. Uniknie się wtedy przypalania frezu, jego szybkiego tępienia się i przeciążenia samej frezarki. Pewnie "chińczyki" za 10 pln z Obi dadzą radę, ale przy większej liczbie obudów - miękną 

- TripleXXX
- 125...249 postów
- Kontakt:
HM jeśli będziesz go często używał. Kupuj raczej markowe frezy. Chińczyka zajedziesz po kilku metrach frezowania, ale nie jest to też regułą bo mam kilka takich "żółtych" frezów i całkiem nieźle sobie radząGhost pisze:Jeśli frezy to z jakiego materiału lepsze ? HSS czy z węglika ?

Frezy co jakiś czas trzeba i tak ostrzyć. Tępy frez pali sklejkę a powstający dym okrutnie śmierdzi. Nie wspomnę o strzępieniu / wyrywaniu itp efektach specjalnych

Ważnym parametrem jest prędkość posuwu + dobra (mocna) frezarka. Sam dobry frez nie wystarczy. Trzeba jeszcze umieć go wykorzystać.
W diamenty raczej nie ma sensu inwestować chyba, że chcesz uruchomić produkcję na dużą skalę

- lukasz_t
- 625...1249 postów
Jakim frezem wycinać wcięcia palcowe ?