Co to za trafa z CCCP

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

saico

Co to za trafa z CCCP

Post autor: saico »

Witam. Co to za trafa, bodaj z Rubina? Drugie to na pewno głośnikowe a pierwsze oznaczone TB-2III2 - czy to zamiennik tego drugiego? Załączniki...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Co to za trafa z CCCP

Post autor: fugasi »

Ten drugi, na forum ogólnie znany, TWZ-1-9, to mały głośnikowiec 5kΩ/4Ω, oryginalnie stosowany z 6P14P SE, a pierwszy - nie widać napisu.
ТВ-2Ш2 tam stoi na papierku? Jeśli tak, to znalazłem w "sprawoczniku" to co w załączniku.

Rubryki tabeli po kolei: Typ transformatora | Rdzeń | Liczba zwojów uzw. pierw. | Średnica drutu uzw. pierw. | Rezystancja uwz. pierw. | Liczba zwojów uzw. wt. | Średnica drutu uzw. wt. | Rezystancja uwz. wt.
_
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Ten drugi zapewnia chyba 5k przy 8 omach: http://www.tubeworld.ru/forum/viewtopic ... sc&start=0
Painlust wymienia je w swoim artykule: http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... /trans.htm
"Stosowane, między innymi, w Elektronach TW-2Sz-2W, które współpracowały z 6P14P (przekładnie n=36,9 i n=21,8) zapewniają Ra=5,4kΩ dla głośnika 4Ω i 3,8kΩ dla 8Ω oraz 7,8kΩ dla 16Ω"
Więc nie 5k a 3,8k dla 8 omów.
saico

Zdjęcia ktoś mi podesłał, ale pewnie jest tak jak piszesz, czyli z tekstu poniżej wychodzi na to, że nie jest to odpowiednik, bo dedykowne jest dla głośnika 8 ohm.

Для транса 60 градусов это не много! У меня до 88 нагревается и работает уже 1,5 года 5 дней в неделю (на реботе).
ТВЗ1-9 я тоже использую (добавив пласин и нужный зазор).
ТВЗ1-9 на 4 Ома
ТВ2Ш2 на 8 Ом
ТВ2-А - 8 Ом
ТВ2-В - 8 Ом (броневой ШЛ сердечник)
ТВЗ1-2 на 8 Ом
Пробовал ТВК-110ЛМ - не гуд.
Есть данные по многим серийным трансам.
saico

Zibi pisze:Ten drugi zapewnia chyba 5k przy 8 omach: http://www.tubeworld.ru/forum/viewtopic ... sc&start=0
Painlust wymienia je w swoim artykule: http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... /trans.htm
"Stosowane, między innymi, w Elektronach TW-2Sz-2W, które współpracowały z 6P14P (przekładnie n=36,9 i n=21,8) zapewniają Ra=5,4kΩ dla głośnika 4Ω i 3,8kΩ dla 8Ω oraz 7,8kΩ dla 16Ω"
Więc nie 5k a 3,8k dla 8 omów.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Co do powyżej jest mała pomyłka - Ra rośnie wraz z impedancją głośnika i moim zdaniem powinno być Ra=3,8kΩ dla głośnika 4Ω i 5,4kΩ dla 8Ω oraz 7,8kΩ dla 16Ω. Najbardziej odpowiadał by mi "popularny" TB3-1-9 bo jest na 4 ohmy (takie mam głośniki ala Rubin). Ktoś ma na sprzedaż?
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Tam nie ma pomyłki, odczepy pozwalają uzyskać różne przekładnie.
saico

ok, tak podają na fonarze jak napisałeś. Przy okazji podzielę się schematem...
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

saico pisze:Najbardziej odpowiadał by mi "popularny" TB3-1-9 bo jest na 4 ohmy (takie mam głośniki ala Rubin). Ktoś ma na sprzedaż?
Jakiś czas temu Włodzimierz Furka oferował na forum NOS-y.
Tomek
saico

Wiem w czerwcu, czytałem o tym dziś na forum, ale już mu wykupili... szkoda miał nówki. Dzięki za podpowiedź.