Konwerter na zakres FM

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Konwerter na zakres FM

Post autor: walllker »

Witam wszystkich, z względu iż w temacie Przystawka FM przedstawiłem proste rozwiązanie konwertera, umożliwiającego odbiór stacji z zakresu FM na radioodbiornikach lampowych wyposażonych w pasmo UKF na stare częstotliwości, bez konieczności przestrajania, i jakiejkolwiek ingerencji w obwody posiadanego przez nas odbiornika, otrzymałem e-maile z prośbą o bliższy opis tego urządzenia. Aby nie odpisywać każdemu na PW postanowiłem założyć nowy wątek i bliżej przedstawić to moje ustrojstwo. Do niewątpliwych zalet tego urządzenia należy prostota budowy, niska cena, bardzo łatwy dostęp do elementów, łatwe podłączenie do każdego radioodbiornika, natychmiastowe działanie urządzenia nawet bez jego zestrojenia. Niestety, nie wszystko złoto co się błyszczy, układ owego konwertera nie pokrywa całego pasma dzisiejszego FM, w zależności od zastosowanego kwarcu możemy pokryć zakres częstotliwości od 90-100MHz lub 93-105MHz, mimo iż zaraz po uruchomieniu urządzenie zacznie działać, i odbierzemy co najmniej 1 stację, to niestety strojenie układu będzie konieczne, gdyż osoby które pobawią się w dostrojenie tego urządzenia będą mogły odebrać kilka stacji nadających w danym zakresie częstotliwości, należy także pamiętać iż urządzenie najlepiej działa jeżeli jest dobrze zaekranowane, także nie polecam montować w jednej obudowie tego urządzenia z zasilaczem, lepiej zastosować mały zasilacz wtyczkowy, i dodam oparty o transformator a nie przetwornicę, niestety zasilacze od komórek nie nadają się do tego układu, nie wiem dlaczego.
Przejdźmy do budowy, całym sersem tego urządzenia jest konwerter CCIR/OIR na pasmo 88-108MHz, tą nazwę najlepiej wziąć w cudzysłów, zbudowany w oparciu o gotowy zestaw do samodzielnego montażu firmy Jabel J-246, i w sumie to całe serce, sposób strojenia, schemat, i wszystkie niezbędne dane techniczne odnośnie tego zestawu, znajdują się w załączniku, więc ja już opisywać tego konwertera nie będę, odsyłam do załącznika. Zestaw ten jest dosyć popularny i łatwy do zakupu, mnie kosztował chyba 9,50zł w sklepie elektronicznym, (około 1,5 roku temu) dlatego polecam kupić zestaw a nie bawić się w robienie płytki, kupowanie elementów itd, drut do nawinięcia cewek wchodzi w skład zestawu więc kupując go mamy całość, każdy postąpi jak zechce, ja nie namawiam, i nie reklamuję tego zestawu ani tej firmy, nie mam z tego żadnych korzyści, a jedynie pokazuję najprostszą drogę do zbudowania tego konwertera. Po jego zmontowaniu, wyjście z konwertera połączyłem bezpośrednio z gniazdem antenowym, najtańszym jakie istniało, miałem z demontażu, zresztą widziałem takie gniazda w BRICO po 2zł, do montażu w ścianę, totalne badziewiarstwo, ale działa, wejście połączyłem z anteną, poprzez filtr wyciągnięty z gniazda antenowego, takiego jakie jest montowane w ścianę,filtr jest zabudowany w metalowej puszce, więc jego schematu nie dam rady zrysować, ale wiem że można zastosować zwykła antenę teleskopową, konwerter też będzie działał. Zasilacz bezpośrednio połączyłem z zasilaczem wtyczkowym, takim jaki jest stosowany przy antenach siatkowych, DC12V/100mA, nie budowałem zasilacza, i zamontowałem to wszystko na ścianie, gdyż od anteny wyprowadziłem sobie od razu gniazdko antenowe na TV i zakres AM dla innych odbiorników, w załączniku postaram się załączyć zdjęcie całego tego cudu techniki. I w sumie to tyle nic dodać nic ująć, każdy może sam ocenić co myśli o takim rozwiązaniu, dla mnie jest ono o tyle wygodne że przy testach radioodbiorników czy TV choćby po renowacji, mam zawsze gotową antenę i nie muszę niczego kombinować, zawsze sprawdzę w radiach tor UKF, bez konieczności ich przestrajania, a i chętnie na moim KANKANIE podczas pracy posłucham sobie RMF-FM, przynajmniej nie stoi i się nie kurzy. Należy jednak pamiętać że to rozwiązanie nie da takiego efektu jak przy radioodbiorniku fabrycznie przygotowanym na zakres częstotliwości 88-108 MHz, ale na pewno lepiej działa niż marnie przestrojona głowica UKF, z zaznaczeniem "marnie", i pamiętajmy że łączymy radio z tym konwerterem przez wejście antenowe zastosowane w radiu, lub kawałkiem drutu do anteny teleskopowej w radiu, jak antena jest blisko gniazdka to i drutu nie potrzeba, nigdzie w jakichś nietypowych miejscach go nie podłączamy. Można także zamontować go wewnątrz radioodbiornika, wtedy mamy przestrojone radio na stałe, ale ja takiego rozwiązania nie stosuję.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Konwerter na zakres FM

Post autor: KaW »

To lepiej jest na tym ukł. sc. zmontować głowicę ukf na nowy zakres .Jest to akurat do tych celów u.s..
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Obiecane zdjęcia
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Obiecane zdjęcia
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Z jednej strony racja, zbudujesz głowicę UKF, ale musisz ingerować w układ radioodbiornika, a ja zawsze chcę mieć autentyk, ja np nie przestroję głowicy, ani nie zamontuję półprzewodnikowej, dla mnie jako kolekcjonera to zniszczenie radia, nawet tak młodego jak KANKAN itp. Każdy może jednak mieć swój pogląd na różne sprawy, pozdrawiam
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

Co sądzicie o czymś takim?
http://allegro.onet.pl/show_item.php?it ... %3C%2Fi%3E

Myślę na podłączeniu czegoś takiego do mojej Eroici :lol:
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

walllker pisze:Z jednej strony racja, zbudujesz głowicę UKF, ale musisz ingerować w układ radioodbiornika, a ja zawsze chcę mieć autentyk, ja np nie przestroję głowicy, ani nie zamontuję półprzewodnikowej, dla mnie jako kolekcjonera to zniszczenie radia, nawet tak młodego jak KANKAN itp
A może ktoś posiada działający egzemplarz polskiego radia lampowego, oryginalnie budowanego na export z głowicą na pełne pasmo CCIR 87,5-108MHz (widziałem kiedyś takowe w "sławnym" Bomisie na ul. Grażyny w Warszawie, ale na zakup się nie zdecydowałem, zresztą wiecie jak tam bywa z zakupem podobnego sprzętu). Można by ją wiernie odwzorować, i montować do polskich odbiorników, co być może zadowoliłoby zarówno ortodoxów dla których wszelkie grzebanie to najcięższa zbrodnia, jak i przeciwników skundlania zabytkowego sprzętu układami scalonymi najnowszej generacji? Owszem osobiście opracowałem sposób przebudowy typowej elwrowskiej głowicy lampowej na CCIR (i wykonałem ją w dwóch egzemplarzach), ale to chyba nie zadowoli każdego, tym bardziej że musiałem zrobić nawet zupełnie nową płytkę drukowaną: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1848263.html
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Podłączenie zewnętrznego konwertera choćby i z procesorem na pokładzie trudno nazwać skundleniem starego odbiornika. Jeżeli istnieją aż tacy ortodoksi, to muszą cieżko przeżywać fakt, iż radionadawcy nie używają sprzętu z epoki :mrgreen:
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

zagore1 pisze: o czymś takim?
Ten konwerter jest genialny! Nie ma sensu nic kombinować, przewijać ściemniać... etc. Jest mikroskopijny, doskonale skonstruowany, ma wzmocnienie i działa bosko! Oni mają dwie wersje, z kwarcem i z generatorem LC. Mam wrażenie, że konwerter znacznie poprawia działanie starego radia bo dwójka leci u mnie bez szumów. Założyłem taki do Bostona Arii, teraz zakładam do Ramony. Wystarczy jedna kropla kleju na gorąco więc mówienie o jakimś przerabianiu radia nie ma racji bytu, gdyż w nic (dosłownie nic) nie ingerujemy, w przeciwieństwie do przestrajania głowicy. Zasilanie konwertera robię z wyprostowanego dwu połówkowo i wygładzonego napięcia żarzenia. Żadna stabilizacja nie jest potrzebna. Oni mają też w ofercie fajny sterownik elektroniczny. Ten sterownik można sterować jednym mikro wyłącznikiem ale ja wolę taki "zwykły" hebel 4-pozycyjny jak na zdjęciu.
Pierwsza pozycja konwerter wyłączony i ominięty , 2,3,4,- to podzakresy. Hebel można "ukryć" pod radiem, gdzieś z boku, i cieszyć się sprzętem długie lata :D

Sprawdziłem - polecam!
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

frycz pisze:
zagore1 pisze: o czymś takim?
Sprawdziłem - polecam!
OK!
Powiedz mi dokładniej jak rozwiązałeś zasilanie tego konwertera, oraz gdzie i jak go podpiąłeś do radia i anteny ( może masz jakieś fotki?? )
Pozdr
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Thereminator pisze:Podłączenie zewnętrznego konwertera choćby i z procesorem na pokładzie trudno nazwać skundleniem starego odbiornika. Jeżeli istnieją aż tacy ortodoksi, to muszą cieżko przeżywać fakt, iż radionadawcy nie używają sprzętu z epoki :mrgreen:
Czego oko nie widzi, tego serce nie czuje :wink: Wszak fale radiowe nie śmierdzą krzemem, nawet jeśli nadajnik pracuje na samych kluczowanych MOSFETach konfigurowanych mikroporocesorem (podobnie jak obecny nadajnik I Programu PR na falach długich). A odbiór z konwerterem to nie to samo co odbiór bez niego, bezpośrednio na lampowej głowicy UKF CCIR. Aby pokryć całe pasmo - trzeba konwerter przestrajać (zamiast przestrajać odbiornik oryginalnie do tego celu przeznaczoną gałką) a przynajmniej przełączać - na jeden z conajmniej trzech podzakresów, i potem odbierać różne stacje w tym samym miejscu skali. Rówież i w przypadku swojego składanego OTVLamp posługuję się trzynastopozycyjnym przełącznikiem kanałow VHF dokładnie tak jak w czasach gdy nie było konwerterów a nawet programatorów: kręcę przełącznikiem a lampy PCC88 i PCF801 robią dokładnie to do czego zostały przewidziane. Tylko częsrtotliwość pracy w przestrojonych kanałach jest inna: mieści się między II i III zakresem VHF. A ze źródłem sygnalu nie jest już antena dachowa lecz osiedlowa sieć kablowa, mająca swoje konwertery - to mnie już obchodzi niewiele. Przykro będzie dopiero wtedy gdy zaprzestaną rozsyłania analogowej TV nawet w kablówkach: wtedy bez cyfrowego dekodera już się nie obejdzie. Wolałbym jednak aby był to dekoder jednborazowo programowany przez użytkownie, dostarczający jednocześnie wielu analogowych sygnałów TV - które nadal wybierałbym obrotowym przełącznikiem VHF, tak jak sygnały ze zwykłej anteny niż jednokanałowy, sterowany pilotem.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Tomek Janiszewski pisze:a przynajmniej przełączać - na jeden z conajmniej trzech podzakresów, i potem odbierać różne stacje w tym samym miejscu skali.
:lol: A nie zauważyłeś, że tak jest z każdym odbiornikiem z więcej niż jednym zakresem? Tam gdzie na długich masz Warszawę, na średnich możesz mieć co innego, a na krótkich jeszcze co innego. Więc taki odbiornik z konwerterem ma dodatkowe 3 zakresy UKF, rozciągnięte, tak jak niegdyś były np. 3 zakresy krótkofalowe w odbiornikach wyższej klasy.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

zagore1 pisze: OK!
Powiedz mi dokładniej jak rozwiązałeś zasilanie tego konwertera, oraz gdzie i jak go podpiąłeś do radia i anteny ( może masz jakieś fotki?? )
Pozdr
Janusz
W tym tygodniu będę montował konwerter do wspomnianej Ramony to zrobię foty i wrzucę filmik na YT jak działa.

Pzdr! F.
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

frycz pisze:
zagore1 pisze: OK!
Pozdr
Janusz
W tym tygodniu będę montował konwerter do wspomnianej Ramony to zrobię foty i wrzucę filmik na YT jak działa.

Pzdr! F.
OK! poczekam :wink:
Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!