Ciekwostka - jednolampowy telewizor!!!!!

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

OTLamp

Ciekwostka - jednolampowy telewizor!!!!!

Post autor: OTLamp »

Witam

W Radioamatorze 4/1960 natknąłem się na opis telewizora Prima, który został opracowany u nas w kraju.Telewizor zawiera tylko jedną lampę odbiorczą PCH189 (trioda+heksoda mocy-zmodyfikowana PL81) i kineskop z powielaniem elektronowym 53K1.Patrząc na schemat, nie mogę wyjść z podziwu, że to w ogóle działało.Odbiorniki te miały się ukazać w sprzedaży w kwietniu 1960r.Czy się ukazały?Widział ktoś może na własne oczy coś takiego?Jak tak, to ja chcę to mieć!!!

http://www.elektroda.net/download/dwpl. ... 04-60.djvu

(strona 21 dokumentu)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Ciekwostka - jednolampowy telewizor!!!!!

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze: W Radioamatorze 4/1960 natknąłem się na opis telewizora Prima, który został opracowany u nas w kraju.Telewizor zawiera tylko jedną lampę odbiorczą PCH189 (trioda+heksoda mocy-zmodyfikowana PL81) i kineskop z powielaniem elektronowym 53K1.Patrząc na schemat, nie mogę wyjść z podziwu, że to w ogóle działało.Odbiorniki te miały się ukazać w sprzedaży w kwietniu 1960r.Czy się ukazały?Widział ktoś może na własne oczy coś takiego?Jak tak, to ja chcę to mieć!!!
http://www.elektroda.net/download/dwpl. ... 04-60.djvu
Fajna rzecz :) Nie widziałem, ani nawet nie słyszałem o takim urządzeniu, pewnie tak jsak samochód 'Wars' instniało tylko w planach. Również szybki googling nie wykazał istnienia PCH189. Takoż o DZG13 nigdy nie słyszałem.
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: Ciekwostka - jednolampowy telewizor!!!!!

Post autor: jdubowski »

tszczesn pisze: Nie widziałem, ani nawet nie słyszałem o takim urządzeniu, pewnie tak jsak samochód 'Wars' instniało tylko w planach.
Wars ZTCW istnieje w zachowanym prototypie.
tszczesn pisze: Również szybki googling nie wykazał istnienia PCH189. Takoż o DZG13 nigdy nie słyszałem.
A może kluczem do zagadki jest fakt iż jest to kwietniowy numer czasopisma? ;)
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Alek

Post autor: Alek »

Oj, naiwni. Toż to był kwietniowy numer, zaś ten telewizor był primaapirilisowym dowcipem...
OTLamp

Alek pisze:Oj, naiwni. Toż to był kwietniowy numer, zaś ten telewizor był primaapirilisowym dowcipem...

Rzeczywiście.Sama nazwa telewizora hehehhhehehe Prima.Ale się dałem nabrać.No i ten schemat.To było tak proste, że aż niemożliwe.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt, 1 lutego 2005, 19:53 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Hehehehehehe :)

Gdyby takie naprawdę produkowali... A zapewne frajerzy owego czasu chodzili po całym świecie w poszukiwaniu lamp do ustrojstwa- nie mogli zdobyć ich ;) bo inaczej by mieli tanim kosztem telewizor.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Alek pisze:Oj, naiwni. Toż to był kwietniowy numer, zaś ten telewizor był primaapirilisowym dowcipem...
Kwietniowy? Warto wiedziec :) A układ wyglądał prawdopodobnie (no, może pomijając ramkę, bo tu nijak nie mogłem zgadnąć jak to ma działać)

BTW. Gdzie było napisane że kwietniowy? Bo ja jakoś na datę nie trafiłem
Alek

Przecież sam OTLamp napisał, że w numerze czwartym z roku 1960 :D :D :D
Ostatnio zmieniony pt, 19 października 2007, 15:01 przez Alek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Alek pisze:Przecież sam OTLlamp napisał, że w numerze czwartym z roku 1960 :D :D :D
No cóż, nie będę czytał więcej postów przed wypiciem kawy.

A swoją drogą ciekawe czy podobny układ dałoby się zmajstrować.
OTLamp

tszczesn pisze:
Kwietniowy? Warto wiedziec :) A układ wyglądał prawdopodobnie (no, może pomijając ramkę, bo tu nijak nie mogłem zgadnąć jak to ma działać)

No odchylanie pionowe to nie mogło działać.Też się zastanawiałem, a i tak się dałem nabrać. :roll:
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:
tszczesn pisze:

No odchylanie pionowe to nie mogło działać.Też się zastanawiałem, a i tak się dałem nabrać. :roll:
Mogło. AFAIR wtedy było synchornizowane siecią (myślisz, że skąd u nas jest 50Hz a w USA 60Hz?), kwestia tylko dobrania fazy, co przesuwnikiem fazy zrobić się da. Zreszta zawsze można jedną lampę dołożyć :)
Ostatnio zmieniony wt, 1 lutego 2005, 21:51 przez tszczesn, łącznie zmieniany 1 raz.
OTLamp

tszczesn pisze: A swoją drogą ciekawe czy podobny układ dałoby się zmajstrować.
Masz zsynchronizowane myśli z moimi :D , nie tak jak w tym telewizorze :D
Alek

Mam pomysł :idea: : A gdyby ogłosić na fonarze wewnętrzny konkurs na zrobienie lampowego telewizora zawierającego jak najmniej lamp :D :?: .
OTLamp

tszczesn pisze:
Mogło. AFAIR wtedy było synchornizowane siecią (myślisz, że skąd u nas jest 50Hz a w USA 60Hz?), kwestia tylko dobrania fazy, co przesuwnikiem fazy zrobić się da. Zreszta zawsze można jedną lampę dołożyć :)
No tak, tylko skąd tam się miała wziąć moc do odchylania?Trzeba by dołożyć lampę, albo zmodyfikować troche układ.Ciekaw jestem czy, i jak by to działało.
Alek

Trzeba by było poczynić jednak założenia, że nie wolno używać półprzewodników (lub umówić się, że wolno użyć ileś tam diod). Sensowne jest chyba użycie lamp oscyloskopowych :wink: . Być może trzeba by było też określić, że telewizor ma odtwarzać dźwięk na głośnik. Więcej obostrzeń nie przychodzi mi do głowy :roll: