Ciekwostka - jednolampowy telewizor!!!!!
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
OTLamp
Ciekwostka - jednolampowy telewizor!!!!!
Witam
W Radioamatorze 4/1960 natknąłem się na opis telewizora Prima, który został opracowany u nas w kraju.Telewizor zawiera tylko jedną lampę odbiorczą PCH189 (trioda+heksoda mocy-zmodyfikowana PL81) i kineskop z powielaniem elektronowym 53K1.Patrząc na schemat, nie mogę wyjść z podziwu, że to w ogóle działało.Odbiorniki te miały się ukazać w sprzedaży w kwietniu 1960r.Czy się ukazały?Widział ktoś może na własne oczy coś takiego?Jak tak, to ja chcę to mieć!!!
http://www.elektroda.net/download/dwpl. ... 04-60.djvu
(strona 21 dokumentu)
Pozdrawiam
W Radioamatorze 4/1960 natknąłem się na opis telewizora Prima, który został opracowany u nas w kraju.Telewizor zawiera tylko jedną lampę odbiorczą PCH189 (trioda+heksoda mocy-zmodyfikowana PL81) i kineskop z powielaniem elektronowym 53K1.Patrząc na schemat, nie mogę wyjść z podziwu, że to w ogóle działało.Odbiorniki te miały się ukazać w sprzedaży w kwietniu 1960r.Czy się ukazały?Widział ktoś może na własne oczy coś takiego?Jak tak, to ja chcę to mieć!!!
(strona 21 dokumentu)
Pozdrawiam
-
tszczesn
- moderator
Re: Ciekwostka - jednolampowy telewizor!!!!!
Fajna rzecz :) Nie widziałem, ani nawet nie słyszałem o takim urządzeniu, pewnie tak jsak samochód 'Wars' instniało tylko w planach. Również szybki googling nie wykazał istnienia PCH189. Takoż o DZG13 nigdy nie słyszałem.OTLamp pisze: W Radioamatorze 4/1960 natknąłem się na opis telewizora Prima, który został opracowany u nas w kraju.Telewizor zawiera tylko jedną lampę odbiorczą PCH189 (trioda+heksoda mocy-zmodyfikowana PL81) i kineskop z powielaniem elektronowym 53K1.Patrząc na schemat, nie mogę wyjść z podziwu, że to w ogóle działało.Odbiorniki te miały się ukazać w sprzedaży w kwietniu 1960r.Czy się ukazały?Widział ktoś może na własne oczy coś takiego?Jak tak, to ja chcę to mieć!!!
-
jdubowski
- moderator
Re: Ciekwostka - jednolampowy telewizor!!!!!
Wars ZTCW istnieje w zachowanym prototypie.tszczesn pisze: Nie widziałem, ani nawet nie słyszałem o takim urządzeniu, pewnie tak jsak samochód 'Wars' instniało tylko w planach.
A może kluczem do zagadki jest fakt iż jest to kwietniowy numer czasopisma?tszczesn pisze: Również szybki googling nie wykazał istnienia PCH189. Takoż o DZG13 nigdy nie słyszałem.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
Alek
-
OTLamp
Alek pisze:Oj, naiwni. Toż to był kwietniowy numer, zaś ten telewizor był primaapirilisowym dowcipem...
Rzeczywiście.Sama nazwa telewizora hehehhhehehe Prima.Ale się dałem nabrać.No i ten schemat.To było tak proste, że aż niemożliwe.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt, 1 lutego 2005, 19:53 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Vault_Dweller
- 2500...3124 posty

Hehehehehehe 
Gdyby takie naprawdę produkowali... A zapewne frajerzy owego czasu chodzili po całym świecie w poszukiwaniu lamp do ustrojstwa- nie mogli zdobyć ich
bo inaczej by mieli tanim kosztem telewizor.
Gdyby takie naprawdę produkowali... A zapewne frajerzy owego czasu chodzili po całym świecie w poszukiwaniu lamp do ustrojstwa- nie mogli zdobyć ich
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
tszczesn
- moderator
Kwietniowy? Warto wiedziec :) A układ wyglądał prawdopodobnie (no, może pomijając ramkę, bo tu nijak nie mogłem zgadnąć jak to ma działać)Alek pisze:Oj, naiwni. Toż to był kwietniowy numer, zaś ten telewizor był primaapirilisowym dowcipem...
BTW. Gdzie było napisane że kwietniowy? Bo ja jakoś na datę nie trafiłem
-
Alek
-
OTLamp
-
tszczesn
- moderator
Mogło. AFAIR wtedy było synchornizowane siecią (myślisz, że skąd u nas jest 50Hz a w USA 60Hz?), kwestia tylko dobrania fazy, co przesuwnikiem fazy zrobić się da. Zreszta zawsze można jedną lampę dołożyć :)OTLamp pisze:tszczesn pisze:
Kwietniowy? Warto wiedziec :) A układ wyglądał prawdopodobnie (no, może pomijając ramkę, bo tu nijak nie mogłem zgadnąć jak to ma działać)
No odchylanie pionowe to nie mogło działać.Też się zastanawiałem, a i tak się dałem nabrać. :roll:
Ostatnio zmieniony wt, 1 lutego 2005, 21:51 przez tszczesn, łącznie zmieniany 1 raz.
-
OTLamp
-
Alek
-
OTLamp
No tak, tylko skąd tam się miała wziąć moc do odchylania?Trzeba by dołożyć lampę, albo zmodyfikować troche układ.Ciekaw jestem czy, i jak by to działało.tszczesn pisze:
Mogło. AFAIR wtedy było synchornizowane siecią (myślisz, że skąd u nas jest 50Hz a w USA 60Hz?), kwestia tylko dobrania fazy, co przesuwnikiem fazy zrobić się da. Zreszta zawsze można jedną lampę dołożyć
-
Alek
Trzeba by było poczynić jednak założenia, że nie wolno używać półprzewodników (lub umówić się, że wolno użyć ileś tam diod). Sensowne jest chyba użycie lamp oscyloskopowych
. Być może trzeba by było też określić, że telewizor ma odtwarzać dźwięk na głośnik. Więcej obostrzeń nie przychodzi mi do głowy