jcm 800 na 4xel84
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
jcm 800 na 4xel84
Witam.
Wykonałem wzmacniacz do gitary na bazie preampu jcm800, natomiast w końcówce mocy użyłem lamp 4 x el84.
Narazie jako transformator używam popularny TS50/49. Zaoszczędziłem trochę grosza i chciałbym go wymienić na jakiś firmowy zamiennik do jcm800 50W np firmy Hammond.
Moje pytanie brzmi: czy do takiej końcówki bardziej nada sie trafo do Marshall'a ( dlatego, że preamp jest marshallowski), czy może raczej trafo do Fendera z racji czterech lamp el84. Zauważyłem, że kilka wzmacniaczy Fendera ( czy Peavey'a) właśnie stosowało w końcówce mocy te lampy.
Dzięki za wszelkie podpowiedzi.
P.S. Transformator chciałbym zamówić w tym sklepie:
http://www.tube-town.net/ttstore/index. ... eries.html
Pozdrawiam
tomek
Wykonałem wzmacniacz do gitary na bazie preampu jcm800, natomiast w końcówce mocy użyłem lamp 4 x el84.
Narazie jako transformator używam popularny TS50/49. Zaoszczędziłem trochę grosza i chciałbym go wymienić na jakiś firmowy zamiennik do jcm800 50W np firmy Hammond.
Moje pytanie brzmi: czy do takiej końcówki bardziej nada sie trafo do Marshall'a ( dlatego, że preamp jest marshallowski), czy może raczej trafo do Fendera z racji czterech lamp el84. Zauważyłem, że kilka wzmacniaczy Fendera ( czy Peavey'a) właśnie stosowało w końcówce mocy te lampy.
Dzięki za wszelkie podpowiedzi.
P.S. Transformator chciałbym zamówić w tym sklepie:
http://www.tube-town.net/ttstore/index. ... eries.html
Pozdrawiam
tomek
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Re: jcm 800 na 4xel84
Trafo niewazne, czy do Marshalla, czy do Fendera -- ma pasowac do koncowki, a konkretnie -- musi zapewniac odpowiednie obciazenie dla 4xEL84. To (obciazenie) natomiast zalezy od kilku czynnikow (m.in. napiecia zasilajacego, pozadanej mocy etc.).
Jednym slowem -- musisz doprecyzowac, czego oczekujesz. Jakie Raa masz w tym TSie?
Jednym slowem -- musisz doprecyzowac, czego oczekujesz. Jakie Raa masz w tym TSie?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Najważniejsze żeby impedancją się zgadzała a nie czy to trafo od Fendera czy Marshalla.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Ok. Dzięki.
Zatem myślałem, że może model 1750M ?
http://www.tube-town.net/ttstore/produc ... 22871.html
Akurat impedancja dla dwóch par el84 powinna wynosić ok 4kOhm. Myślicie, że ten się nada?
dzięki
Zatem myślałem, że może model 1750M ?
http://www.tube-town.net/ttstore/produc ... 22871.html
Akurat impedancja dla dwóch par el84 powinna wynosić ok 4kOhm. Myślicie, że ten się nada?
dzięki
A dla czego miałby się nie nadać? Nadaje się jak najbardziej.
Hej.
Czy ktoś z Was montował transformatory firmy Hammond w gitarowcach?
Pozdrawiam
Czy ktoś z Was montował transformatory firmy Hammond w gitarowcach?
Pozdrawiam
Mnie nie stać na te transformatory. Tu na forum chyba nikt się nie chwalił Hammondami, z tego co pamiętam.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
jesli sie nie myle to w bizonie by pzp byl maly hammond do se
tutaj ludzie kombinują z sieciówkami w roli głośnikowców i uzywają TG2-1 jako wyjsciowe do PP 

-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
-Igen, ötlámpás, négysávos.
No i co z tego. Pamiętam, ze Marvel dał jakieś TS40 w roli głośnikowego do 6P1P w PP i chyba nadal ten wzmak gra u kogoś.
Hmm..
Jaka jest więc alternatywa dla tych Hammondów. Mam na myśli jakieś seryjne produkcje, żeby można było zastosować je do kopii jcm800 lub innych.
A Ty Marvel jakich używasz? Bo widziałem że Twoje wzmaki są pierwsza klasa.
pozdr
Jaka jest więc alternatywa dla tych Hammondów. Mam na myśli jakieś seryjne produkcje, żeby można było zastosować je do kopii jcm800 lub innych.
A Ty Marvel jakich używasz? Bo widziałem że Twoje wzmaki są pierwsza klasa.
pozdr
Do wzmacniacza 4xEL84 użyłem TG made in Honduras kupionego od któregoś z kolegów z forum (sorki, nie pamiętam od kogo). Niedawno chyba było znowu takie do sprzedania. Foto jest w wątku "One day amp".
Do EL84 SE i 2xEL84 PP używam traf od kolegi KaKa (na pewno znajdziesz). Mam w tej chwili dwie sztuki pod 2xEL34 też od KaKi do testów. Są to kopie Plexi. Myślę, że spokojnie dadzą radę.
Trafa możesz też zamówić u p. Ogonowskiego albo kolegi 4pietro4 do wyszukania na Allegro. Poza tym amptone.pl ma trafa Magnetic Components, które mają doskonałe opinie w świecie, podobno są o wiele lepsze od Hammondów. Za 150€ plus przesyłka możesz też mieć komplet włoskich traf inMADout (z dławikiem).
Wszystkie ww. to pod 2xEL34, ale pod 4xEL84 pewnie też podejdą.
Edit: o właśnie mam te dwa trafa z foto z linku powyżej, który podał Zibi. Jeśli się dogadasz z Kacprem, to mogę Ci jedno wysłać.
Do EL84 SE i 2xEL84 PP używam traf od kolegi KaKa (na pewno znajdziesz). Mam w tej chwili dwie sztuki pod 2xEL34 też od KaKi do testów. Są to kopie Plexi. Myślę, że spokojnie dadzą radę.
Trafa możesz też zamówić u p. Ogonowskiego albo kolegi 4pietro4 do wyszukania na Allegro. Poza tym amptone.pl ma trafa Magnetic Components, które mają doskonałe opinie w świecie, podobno są o wiele lepsze od Hammondów. Za 150€ plus przesyłka możesz też mieć komplet włoskich traf inMADout (z dławikiem).
Wszystkie ww. to pod 2xEL34, ale pod 4xEL84 pewnie też podejdą.
Edit: o właśnie mam te dwa trafa z foto z linku powyżej, który podał Zibi. Jeśli się dogadasz z Kacprem, to mogę Ci jedno wysłać.
Ostatnio zmieniony wt, 22 czerwca 2010, 22:20 przez Marvel, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
KAKA
Dobre Trafa,sprawdzone,polecam.
Laser99
Dobre Trafa,sprawdzone,polecam.
Laser99
Jeszcze sobie przypomniałem, że właśnie dzisiaj nawet rozmawiałem z kolegą LASER 99 który mierzył (pasmo i próbę napięciową na przebicie) i ogrywał TS50 w roli głośnikowca i przy napięciach stosowanych dla EL84 dają radę.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com