Czegoś tu nie rozumiem ...

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kk84

Czegoś tu nie rozumiem ...

Post autor: kk84 »

Witam.

" .... Lampy o bezpośrednim żarzeniu z cokołem oktalowym ,powszechniejszym,wygrzane przed pomiaremi nie tylko ,że parowane , ale ujednolicone , o charkterystykach jednakowych,prod.rosyjskiej. Lampy te są doskonałe we wzmacniaczach składowej stałej(od 0-35kHz).Trudnych i wymagających lecz doskonałych w brzmieniu i przez to w AUDIO nie spotykanych . Jeden jedyny stoi w sklepie muzycznym na ul. Wołoskiej 70.Jeżeli zechcesz budować taki wzmacniacz , to mogę pomóc w zaopatrzeniu w części i służę radą Bardzo dobry opis tej lampy znalazłem w ALLEGRO na stronie... lecz w układzie wzm.składowej stałej można osiągnąć większą moc, a że to trioda to przez to jest w końcówce zyskowniejsza. ... "

http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=39464441

Nie rozumiem, od kiedy to trioda jest sprawniejsza od pentody :? :? :?: :?:
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

Witam.

Ano jest. W produkowaniu ciepła :)

Pozdrawiam.
Alek

Post autor: Alek »

Zauważ, że jeśli tam stoi "zyskowniejsza" to nie jest napisane "sprawniejsza". Tym samym napisany jest bzdet, ale jak autor zacznie się tłumaczyć to ma szansę wyjść obronną ręką. Ot taki tani chwyt.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Ona nie jest sprawniejsza tylko zyskowniejsza :wink:
To oczywiście oznacza, że wystawiający aukcję sprzedając triody ma większy zysk niż gdy sprzedaje pentody.
kk84

Witam.

Panowie, otóż przed chwilą dopiero co wróciłem z eskapady na wolumen. Postanowiłem zapytać panów Sz. co mieli na myśli pisząc treść opisu tej aukcji.
Pierwsze co, to Florek zmył się na tył budki, powiedział, że syn wyjaśni mi to.
I zaczeło się (oczywiście udawałem totalną lampową "noge"). Tłumaczenia, że trioda żarzona bezpośrednio gra słodszym dźwiękiem, słowem tak cukrzył, że nic konkretnego nie udało mi się wychwycić, prócz ceny :|. Zapytałem w końcu co to znaczy, że jest zyskowniejsza, na co zostałem potraktowany milczeniem obu panów. Pewnie chodzi o zyska czysto kapitałowy.
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: edi_pg »

Szkoda gadania, ja juz dałem sobie spokój z komentarzami Szczęśniaków. Ale czasem chociaż jest sie z czego pośmiać :)
MatiZ
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: MatiZ »

Od dawna znałem tę stronkę panów Szczęśniaków, i ich aukcje, lecz ich nie kojarzyłem dokładnie. Niedawno kolega kk84 podesłał mi ich schemacik wg. którego ponoć z jednej 6C33C w układzie SE da sie wycignąć 40W. jak by ktoś kiedyś był na wolumnienie, to mam prosbe, by sie dowiedział jak to sie dzieje. Może diabeł tkwi w trafach wyjściowych produkowanych przez ów panów. Co wy na to????

ort!
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

MatiZ pisze: z jednej 6C33C w układzie SE da sie wzcignąć 40W.
A potem zadzwonił budzik ;)
MatiZ pisze: Może diabeł tkwi w trafach wyjściowych produkowanych przez ów panów.
Diabeł to być może tkwi - krąży opinia że oni sprzedają takie trafa jakie mają, a nie takie jak potrzebuje klient ;)
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

MatiZ pisze:Od dawna znałem tę stronkę panów Szczęśniaków, i ich aukcje, lecz ich niekojażyłem dokładnie. Niedawno kolega kk84 podesłał mi ich schemacik wg. którego ponoć z jednej 6C33C w układzie SE da sie wzcignąć 40W. jak by ktoś kiedyś był na wolumnienie, to mam prosbe, by sie dowiedział jak to sie dzieje. Może diabeł tkwi w trafach wyjściowych produkowanych przez ów panów. Co wy na to????
Żadną metodą (poza silnym przeciążeniem lampy) nie da się wyciągnąć 40W z 6S33S w układzie SE.
MatiZ
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: MatiZ »

Jak na mój skromny umysł to nawet przy silnym przeciążeniu 6C33C nie da sie osiągnąć 40W w SE, bo to po prostu jest niewykonalne dla tej lampy (jednej)
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Zresztą po co w SE nawet próbować wyciągać takie moce? Przecież od tego są inne układy! Bardziej zwykły lub mniej (układy ultralinear lub QUAD- w tym miejscu chciałbym pozdrowić wszystkich użytkowników W-100 i W-100/1 :)) push- pull byłby tu na miejscu, albo jakiś OTL (co do tych ostatnich, uważam, że mają rację bytu w wypadku obciążeń wynoszących kilkadziesiąt- kilkaset omów, jak np. linie radiowęzłowe- ale do zwykłych niskooporowych głośników raczej się nie nadają :)).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
kk84

Witam.

Vault, nie przesadzaj już z tymi setkami ;).
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

kk84 dlaczego Vault ma przesadzać? W-100 to:po pierwsze bardzo dobre wzmacniacze,jedne z lepszych jakie były u na opracowane i niebałbym sie go porównywać z 6c33c.A po dugie po co mam żyłować,kiedy cos mocniejszego można bez problemu przyciszyć.I jeszcze sprawa dynamiki, cos co ma np. 2 waty nie odda charakteru utworu a dajmy nato pierwszy lepszy z brzegu zespół AC DC.I jestem bardzo ciekaw do jakiej mocy można lampę 6c33c uzywać aby muzyka była subiektywnie czysta?
kk84

Witam.

Boguś, miałem na myśli OTL`e :). Mając w posiadaniu 4, no względnie 2 lampy 7242, można zejść do imponująco niskiej impedancji wyjściowej.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

No tak OTL :D to i tak trzeba było naskrobać, a tak to niewiadomo o co chodzi :D