ZK120 i zapis czterościeżkowy

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
adam.o
125...249 postów
125...249 postów

ZK120 i zapis czterościeżkowy

Post autor: adam.o »

Mam takie dwa magnetofony, obydwa sprawne, uratowałem je przed śmiercią techniczną w szkolnej piwnicy :) . I mam mały problem, bo wszystkie szpule, jakie mam nagrane, są zapisane czterościeżkowo. A jak wiadomo ZK120 jest monofoniczny (2 ścieżki).
Czy możnaby wstawić do nich np. głowice od jakiegoś sereofonicznego szpulowca np. ZK246 albo M2405S? I w ogóle jakie oznaczenie mają te głowice?
Oczywiście wiem, że po wymianie głowicy na stereofoniczną będzie trzeba zewrzeć ze sobą oba kanały.
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: ZK120 i zapis czterościeżkowy

Post autor: tszczesn »

adam.o pisze: Oczywiście wiem, że po wymianie głowicy na stereofoniczną będzie trzeba zewrzeć ze sobą oba kanały.
Nie zewrzeć, ale podłączyć do wzmacniacza poprzez przełącznik. Wtedy otrzymasz magnetofon czterościeżkowy. Gotowy wyrób z Kasprzaka nazywał się AFAIR ZK140.
Alek

Post autor: Alek »

Dam inną receptę: Wyposażyć się w magnetofon ZK140 lub 145:)
ZK140 mam ze trzy szt, za to ani jednego ZK120 :cry:
Awatar użytkownika
adam.o
125...249 postów
125...249 postów

Czy w takim razie ZK140 jest stereofoniczny? Czy jest tam tylko przełącznik, o którym mówiłeś?
Czy nie lepiej przy wzmacaniaczu monofonicznym odtwarzać sumę obu kanałów, a nie tylko jeden?
Chętnie bym wymienił jednego na 140tkę, tylko na razie nie wiem, czy są one moje :) , bo wziąłem je ze szkoły. Ale jeszcze pogadam z dyrektorem. Zobaczymy.
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

adam.o pisze:Czy w takim razie ZK140 jest stereofoniczny?
ZK140 był monofoniczny, a ty pisałeś że masz taśmy zapisane czterościeżkowo, z czego wprost nie wynika że zapis był stereofoniczny.
adam.o pisze: Czy jest tam tylko przełącznik, o którym mówiłeś?
ZK140 miał przełącznik którym można było ustawić z której ścieżki odczytujemy sygnał.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

adam.o pisze: A jak wiadomo ZK120 jest monofoniczny (2 ścieżki).
Czy możnaby wstawić do nich np. głowice od jakiegoś sereofonicznego szpulowca np. ZK246 albo M2405S?
Not-so-easy ;( - głowice od magnetofonów tranzystorowych są niskooporowe, i podobno ilosć zwojów rózni się o rząd, więc zapewne będzie problem z wysterowaniem lampowego wzmacniacza przez taką głowicę.
adam.o pisze:I w ogóle jakie oznaczenie mają te głowice?.
ZTCW to głowice te miały oznaczenia mocno dziwne i nie nadające się do zapamiętania.
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
jdubowski pisze:
adam.o pisze: A jak wiadomo ZK120 jest monofoniczny (2 ścieżki).
I w ogóle jakie oznaczenie mają te głowice?.
ZTCW to głowice te miały oznaczenia mocno dziwne i nie nadające się do zapamiętania.
Można zajrzeć do katalogów, choć to się pewnie do niczego nie przyda :-)
ZK120, ZK125:
3400-5175-135-013
3400-5175-132-01K

ZK140, ZK145:
3400-5475-136-01K
3400-5475-134-017

Pozdrawiam,
Jasiu
Alek

oznaczenia tych głowic były chyba liczbowe (201, 202, 203, 204 i 205). Te z ZK miały inne nazwy...

Wydaje mi się, że nie dałoby się bezpośrednio podmienić głowic, gdyż mocowanie stereofonicznych i monofonicznych jest inne. Trzeba więc wymienić głowicę plus ekran. To chyba powinno dać się zrobić. Dokładanie przełącznika ścieżek i przerabiania ZK120 wydaje mi się jednak bez sensu. :?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

adam.o pisze:Czy w takim razie ZK140 jest stereofoniczny? Czy jest tam tylko przełącznik, o którym mówiłeś?
Czy nie lepiej przy wzmacaniaczu monofonicznym odtwarzać sumę obu kanałów, a nie tylko jeden?
Można i tak (i przełączniki często zapewniały taką opcję). Ale często był to zapis czterościeżkowy, czyli cztery niezależne ścieżki monofoniczne, wtedy oczywiście symowanie nie ma sensu.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

AFAIR w którymś Młodym Techniku było jak przerobić ZK140T na stereofoniczny.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
adam.o
125...249 postów
125...249 postów

Czy w takim razie głowica od ZK140 będzie pasować?
Może ma ktoś taką (albo dwie :) )?
Pozdrawiam
Adam
Alek

Elektrycznie nie będzie idealnie pasowała. Wynika to z faktu, że w schemacie elektrycznym ZK120 i ZK140 są pewne różnice. Dotyczy to w szczególności korekcji charakterystyki przenoszenia. Mechanicznie może będzie pasować jeśli zmienić też ekran głowicy. Po prostu głowica od ZK140 nie wiejdzie do ekranu od ZK120.
Awatar użytkownika
Roberto
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Roberto »

Witajcie!
Widzę, że dyskutujecie tu o ZK-140 i o przełącznikach scieżek. Ja w tej właśnie sprawie. Mam ZK-140 i posypał mi sie przełącznik ścieżek - załącza tylko ścieżkę 2-4 i to nie zawsze, 1-3 już nie daje rady - chociaż jak się pokombinuje klawiszami to czasami załapie. Ponieważ reszta magnetofonu jest OK może można by wymienic ten przełącznik na sprawny z jakiegoś gruchota. Poratuje ktoś? Mogę się zamienić np. za dowolną lampę do Pioniera - oprócz UY1N, mam ich kilka, używane ale sprawne. Albo na coś innego - może będę miał coś co kogoś zainteresuje.
Pozdrawiam, Roberto
Alek

muszę poszukać. Wydaje mi się, że mam taki przełącznik, ale też nie mam pewności czy kontaktuje.
Awatar użytkownika
adam.o
125...249 postów
125...249 postów

Czy w takim razie mozliwe jest, żeby ZK 120 czytał 4 ścieżki? Albo chociażby 2 z nich, byle by nie te nagrane w przeciwnym kierunku.
Pozdrawiam
Adam