Magnetofon Melodia a wzmacniacz do basu

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

sierpa
3 posty
3 posty

Magnetofon Melodia a wzmacniacz do basu

Post autor: sierpa »

Mam w posiadaniu w/w magnetofon, testowałem go na zasadzie gitara wpięta w wejście gramofonowe, ku mojemu zdziwieniu wyszło ciekawe przesterowane brzmienie.
Moje pytanie odnosi się: czy na tych lampkach jakie posiada to radyjko to warto robić mały piecyk czy szkoda rozbebeszać. samo radio jak się nie mylę ma z 5W.

pyt.2
jak włączę opcję z zieloną lampką , to prawy potencjometr służy za korektę barwy ?, dźwięk jest cichy,
jak nie do końca wcisnę klawisz (układ klawiszy z lewej strony; pierwszy z prawej) sygnał jest dużo mocniejszy, przy czym mocniej się przesteruje

link do schematu: http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... 9_07_1.htm

Z góry dziękuję za odpowiedzi ;)
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Magnetofon Melodia a wzmacniacz do basu

Post autor: Thereminator »

Szkoda rozbebeszać, a poza tym nie wierzę, żeby udało się poskładać wzmacniacz komuś, kto nie odróżnia nawet magnetofonu od radia...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
sierpa
3 posty
3 posty

Mylisz się schemat jest ideowy, a wiem co posiadam w domu teraz pod biurkiem.
lampy:
ECC 85 x2
EM4
EL84
A co do samego złożenia to elektronik znajomy znajomego pewnie by się podjął tego za jakąś flaszkę, chodzi mi o to czy to czy warto ten magnetofon uśmiercać dla tych lamp i czy ie będzie to przerost formy nad treścią. Tu mogę usłyszeć opinię nie 1, czy 2 osób tylko dużo dużo większej ilości,
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Wzmacniacz do basu powinien mieć według mnie przewymiarowane trafo wyjściowe, którego zapewne w tym magnetofonie nie ma. Można się jeszcze spierać czy 5W do basu nawet jak na domowe warunki to nie za mało ale to kwestia wtórna.
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Uśmiercać nie warto. Bo ani nie będziesz miał zabytkowego magnetofonu ani dobrego wzmacniacza do basu (myślę, że nawet "średniego" wzmacniacza do basu z tego nie zrobisz). Te lampki możesz kupić za małe pieniążki na Allegro. O ile się nie mylę to 4-strunowy bas pracuje od ok 40Hz z ogonkiem (dla standardowego stroju). I pomyśl co będziesz miał jak przepuścisz to przez trafo głośnikowe, które ma pasmo od 100Hz a poniżej pewnie -6dB/oktawę.
W sumie to cały czas zastanawiam się nad sensem robienia lampowego wzmacniacza do basu (basistą nie jestem, z technicznej strony rzecz biorąc). Przy małej mocy nie ma to sensu bo bas musi troszkę watów mieć. Przy mocy około 100W już może mieć to ręce i nogi - trafo które będzie dobrze przenosiło basy nie będzie dużo większe (a czasem nawet takie samo) jak w konstrukcjach gitarowych. Przy większych mocach, w sumie optymalnych dla basu (400W, 8xKT88) wzmacniacz przestaje być mobilny ze względu na masę, przy okazji nawet wykonany własnoręcznie kosztuje furmanke pieniędzy. Może lepiej hybryda z lampowym preampem i końcówką krzemową. Takie są najpopularniejsze.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

Co do mocarnych sprzętów do basu: chodzą po świecie pogłoski o legendarnym MV3 wraz z kolumnami, co to z basem podobno się nieźle sprawował... :wink:
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Mój kumpel też ode mnie pożyczył kiedyś gitarowe kombo Marshalla AVT275 2x12" i zagrał na nim koncert na basie. Na dodatek sobie chwalił... Nie wnikam, nie jestem basistą, a wszystko zależy co komu leży. Jednak mimo wszystko uważam, że jak robić to porządnie i nie kanibalizować magnetofonu.
Mój sąsiad, basista po szkołach muzycznych, grał w domu na jakimś starym wzmacniaczyku na oko na jakiejś ECL podłączonym do kolumny Vermony. Ale jak grał :shock: . Przez perkusję by się z tym nie przebił, ale w domu jak znalazł.
Z drugiej strony znam takich co na próbach w kanciapie wielkości dużego kibla przody mieli podłączone do wzmacniacza 2x700W rozkręconego prawie na maksa, gitary puszczali na piece i dodatkowo jeszcze na przody. Powiecie poje.ani? Może. Ale ich gitarzysta gra teraz na basie w Behemocie, a bębniarz w Dimmu Borgir... Jak komu leży.
Ale nie ma co off topować. Pytanie było czy kanibalizować czy nie. Ja mówię nie. A jak kolega Sierpa chce zrobić sobie wzmak do basu to na pewno starzy wyjadacze na forum mu w tym pomogą. Ale najpierw musi określić trzy rzeczy co by chciał mieć, co mu jest tak na prawdę potrzebne i czy go na to stać.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
sierpa
3 posty
3 posty

Dziękuję serdecznie o to mi chodziło,

temat uważam za zamknięty.