Toroidy glosnikowe do gitarowcow by Piotr

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Toroidy glosnikowe do gitarowcow by Piotr

Post autor: VacuumVoodoo »

Sa w trakcie nawijania pierwszej serii, dwie wersje z Raa=8k i 5k oraz wtornymi uzwojeniami dla 4, 8 i 16 Om.
Wtornych uzwojen jest az trzy i nalezy je laczyc w odpowiedni sposob aby uzyskac dopasowanie do obciazenia 4, 8 lub 16 Om.

Troche pokombinowalem i przedstawiam w zalaczniku instrukcje jak laczyc wtorne uzwojenia pod stale instalacje, przelaczane obciazenie oraz jedna bonusowa kombinacje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Aleksander Niemand
9375...12499 postów

Re: Toroidy glosnikowe do gitarowcow by Piotr

Post autor: painlust »

A jak z brzmieniem takowych? Są już jakieś wnioski?
nerwus
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: nerwus »

Brzmienie jest ok, zaskoczony byłem kanałem czystym fenderowskim w mojej główce 50W na 2xE34L JJ i dwoma celestionami customami, dzisiaj podepnę drugi kanał i sprawdzę jak to się ma z przesterem, ale puki mam bardzo dobrą opinie o preclach Piotra :).

Chodzi oczywiście o trafa oznaczone G34G.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

painlust pisze:A jak z brzmieniem takowych? Są już jakieś wnioski?
Narazie nie beda wam mieszal w glowach bo testuje je w warunkach male co nieco obok zalozen aplikacyjnych.

W kazdym badz razie trafo Raa=8k dla EL84 ale z obciazeniem 4R na wyjsciu dla 8R czyli wymuszone Raa=4k z Ua=420V i 2xEL34 (!) pompuje spokojnie 30W sinus i wzmacniacz stal sie troche trudniejszy do grania. Trudniejszy w tym sensie ze brzmienie w gorze pasma stalo sie bardziej przejrzyste i trudniej jest zamaskowac drobne techniczne pomylki grajacego.....W porownaniu z tym samym wzmacniaczem z nieprzyzwoicie drogim transformatorem z USA przester wymaga przytlumienia gory pasma w okolicy powyzej ca 3kHz.. Co jest w tym wypadku "lepsze" jest kwestia gustu.

Nastepny test tego samego transformatora to 2xKT66 i Raa=8k przy Ua=450V i automatyczna polaryzacja S1. Po co? Bo mi chodzi po glowie zrobic cos co Vox powinien byl zrobic juz dawno temu jako AC30 :twisted:
Aleksander Niemand
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

Ciekawe, jedna czego mi brakuje to wyprowadzeń na kolumny tak aby nie trzeba było nic przełączać, chyba że to wersja próbna dopiero, a z 2 strony daję ciekawe możliwości wyboru lamp.
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Panie Aleksandrze, jakies wiesci z pola boju? Ciekawi mnie to trafo 8-)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

TooL46_2 pisze:Panie Aleksandrze, jakies wiesci z pola boju? Ciekawi mnie to trafo 8-)
Chwilowo mecze ten transformator na 2x7591 (EHX), odwracacz fazy z dzielonym obciazeniem. Wskutek malego niedopasowania uzyskuje 24W zamiast 30W przy zasilaniu 350V.
Czekam na dostawe transformatorów pod EL34 (Piotrze, KIEDY?) to bedzie ciekawiej bo pojda pod KT66 i EL34 na 520V bo akurat tyle mam Obrazek
paproto_bagel_01.jpg
To tylko montaz prototypowy, elektrolity przeznaczone do PCB montowane w ten sposob to oczywiscie prowizorka.
paprotobrd_01.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Aleksander Niemand
1875...2499 postów
1875...2499 postów

VacuumVoodoo pisze:To tylko montaz prototypowy, elektrolity przeznaczone do PCB montowane w ten sposob to oczywiscie prowizorka.
Zyczylbym sobie, zeby moj wzmak wygladal w srodku, jak Pana prowizorka ;) Rozumiem, ze trafo sprawuje sie dobrze (zdziwilbym sie, gdyby trafo od Piotra sie nie sprawowalo ;))? A wrazenia odsluchowe w porownaniu z Pana innymi wzmacniaczami?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Czy mi się wydaje, czy tam są teraz dwa wzmacniacze w jednym chassis. :shock: (moje pismo jeszcze się zachowało :mrgreen: )

I zwróćcie uwagę, jak jest poprowadzony czarny kabel od żarzenia na podstawce ECC83.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Marvel pisze: I zwróćcie uwagę, jak jest poprowadzony czarny kabel od żarzenia na podstawce ECC83.
To jest poprawne prowadzenie (przynajmniej tak gdzies juz wyczytalem -- chyba Merlin tak proponuje :roll: ) majac 6V3 dla ECC83, prawda? W sensie ulozenia kabli... Przewod do pinu 9 powinien isc niejako 'przez' podstawke a nie wokol, co tez mozna spotkac.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Marvel pisze:Czy mi się wydaje, czy tam są teraz dwa wzmacniacze w jednym chassis. :shock: (moje pismo jeszcze się zachowało :mrgreen: )

I zwróćcie uwagę, jak jest poprowadzony czarny kabel od żarzenia na podstawce ECC83.
Nie tylko Merlin wie jak nalezy prowadzic okablowanie zarzenia, mnie tego nauczyl instruktor w klubie radioamatorskim jeszcze w liceum w PRL.... :D
Twoich napisow Marcinie juz nie chcialo mi sie zmywac....Koncowka na 6P1P zastapiona przez ECC832 + 2x7591 i sztywna polaryzacja S1. Rowniez transformator sieciowy PAGE wymieniony na "custom by Toroidy.pl". Polecam, super serwis i jakosc.
Preamp pozostal tak jak go zmontowales plus minus 73 moje kolejne iteracje. :mrgreen: no i jeszcze dojdzie lampowa petla FX. Jak by nie bylo wreszcie jest "od anielskiego spiewu do diabelskiego ryku" galka w gitarze.
Aleksander Niemand
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Nie bylem pewien stad chcialem sie upewnic ;) Moze zapamietam na przyszlosc :mrgreen:
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
traxman

Post autor: traxman »

VacuumVoodoo pisze:Koncowka na 6P1P zastapiona przez ECC832 + 2x7591 i sztywna polaryzacja S1.
Jakich producentów ECC832 7591 używasz jeszcze, te lampy są niezbyt popularne wśród konstruktorów?
Praktycznie z łatwo dostępnych na rynku są tylko JJ.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

7591 to chyba ElectroHarmoniX. Ale JJ tez widzialem.
VacuumVoodoo pisze:Chwilowo mecze ten transformator na 2x7591 (EHX)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
traxman

Post autor: traxman »

No właśnie, mały wybór.... Ale lampy zacne, spokojnie wyciągają moce z pogranicza EL34, nie żrąc tyle prądu z żarzenia, mają jeszcze kilka innych zalet... A SE można wyciągnąć ~8-10W z jednej lampy na Ra=3k (prostsze trafo). Wadą jest inny układ wyprowadzeń, ale to można przeboleć.