Ciekawostka świąteczna :)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Ciekawostka świąteczna :)
Kilka dni przed świętami w końcu włożyłem wyczyszczone chassis philips 695A do odremontowanej skrzynki i w Święta sobie go trochę posłuchałem. Na śrdnich falach potrafił złapać wiecorem około 20 stacji - nie spodziewałem się tyle na kilku metrach drutu (antena ma długość balkonu na którym jest rozpięta).
Na krótkich oczywiście stado stacji, a najciekawszą rzecza jaką słyszałem była kolęda 'Cicha noc', śpiewana po... chińsku :) Brzmiało naprawdę ciekawie :)
Na krótkich oczywiście stado stacji, a najciekawszą rzecza jaką słyszałem była kolęda 'Cicha noc', śpiewana po... chińsku :) Brzmiało naprawdę ciekawie :)
Witam
Uważaj zeby Twój Philips nie złapał tego co mój E. Superior posieje jak będę kręcił reakcją
(bo jak taki czuły to wszystko jest mozliwe
mimo tego że w Elektricie na wejsciu jest wzmacniacz w.cz.-na E446 bo AF2 "ni mum na stanie"
)
A swoją drogą to ten mój Superior jest jakis inny.Schemat na Twojej stronie nie pasuje.(pewnie odmiana,ale nie jest trzygałkowy).Ktos w nim ponadto grzebał przede mną.(a ludzie to maja rózne pomysły = przeróbki)
Pozdrawiam
P.S. A moze jakas fotka tego Philipsa?Chetnie bym zobaczył.Ja spróbuje zrobic fotke podstawy od E. Majestic którego niedawno zdobyłem i któremu poswięciłem trochę czasu(jak dobrze że ta podstawa jest aluminiowa,teraz sie w niej przeglądać mogę
)
P.S.2 Ostatnio słuchałem utworów zespołu Queen w języku japońskim
.Ubaw po pachy.
Uważaj zeby Twój Philips nie złapał tego co mój E. Superior posieje jak będę kręcił reakcją

A swoją drogą to ten mój Superior jest jakis inny.Schemat na Twojej stronie nie pasuje.(pewnie odmiana,ale nie jest trzygałkowy).Ktos w nim ponadto grzebał przede mną.(a ludzie to maja rózne pomysły = przeróbki)
Pozdrawiam
P.S. A moze jakas fotka tego Philipsa?Chetnie bym zobaczył.Ja spróbuje zrobic fotke podstawy od E. Majestic którego niedawno zdobyłem i któremu poswięciłem trochę czasu(jak dobrze że ta podstawa jest aluminiowa,teraz sie w niej przeglądać mogę

P.S.2 Ostatnio słuchałem utworów zespołu Queen w języku japońskim

-
- moderator
To wymień tą E446 na E447 lub RENS1294 lub RENS1274, bo tu na wejściu musi pracować selektoda a nie lampa o stałym nachyleniu.OTLamp pisze: Uważaj zeby Twój Philips nie złapał tego co mój E. Superior posieje jak będę kręcił reakcją :D (bo jak taki czuły to wszystko jest mozliwe :D :D mimo tego że w Elektricie na wejsciu jest wzmacniacz w.cz.-na E446 bo AF2 "ni mum na stanie" :D )
Nie, nie odmiana, po prostu model rok późniejszy - Superior36 się nazywa. Ten który mam na stronie tez jest tym późniejszym modelem, na stronie jest źle umieszczony (w domu mam już poprawioną wersję, niedługo pójdzie uaktualnienie na sieć). Na schemacie właśnie zauważyłem jeden błąd, przy podłączeniu potencjometru do pierwszej lampy.OTLamp pisze:A swoją drogą to ten mój Superior jest jakis inny.Schemat na Twojej stronie nie pasuje.(pewnie odmiana,ale nie jest trzygałkowy).Ktos w nim ponadto grzebał przede mną.(a ludzie to maja rózne pomysły = przeróbki)
Pozdrawiam
Fota w załączniku. A ta 'podstawa' to po prostu chassis?OTLamp pisze:P.S. A moze jakas fotka tego Philipsa?Chetnie bym zobaczył.Ja spróbuje zrobic fotke podstawy od E. Majestic którego niedawno zdobyłem i któremu poswięciłem trochę czasu(jak dobrze że ta podstawa jest aluminiowa,teraz sie w niej przeglądać mogę :D )
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie mamtszczesn pisze: To wymień tą E446 na E447 lub RENS1294 lub RENS1274, bo tu na wejściu musi pracować selektoda a nie lampa o stałym nachyleniu.

Podstawa to oczywiscie chassistszczesn pisze: Fota w załączniku. A ta 'podstawa' to po prostu chassis?

Pozdrawiam
-
- 75...99 postów
Re: Ciekawostka świąteczna :)
Och, wy nieszczęśliwi mieszkańcy wielkich miast ;-)tszczesn pisze:... Na śrdnich falach potrafił złapać wiecorem około 20 stacji - nie spodziewałem się tyle na kilku metrach drutu (antena ma długość balkonu na którym jest rozpięta)...
U mnie na wsi 20 stacji na średnich to łapie wieczorem każde w miarę dobrze zestrojone radio (oprócz detektorowych) na przewodzie od miernika włożonym w gniazdo antenowe...
-
- moderator
W Majesticu powinna pracuować HP4115 - selektoda, odpowiednik AF2. A w stopniu wejściowym w.cz. z regulacją wzmocnienia (a tak jest w Superiorze) musi pracować selektoda, po prostu nie da się inaczej.OTLamp pisze:Nie mam :cry: Mam same E446.W E. Majestic we wzmacniaczu p.cz. "siedzi" HP4101 (czyli E446,RENS1284)tszczesn pisze: To wymień tą E446 na E447 lub RENS1294 lub RENS1274, bo tu na wejściu musi pracować selektoda a nie lampa o stałym nachyleniu.
Ależ proszę bardzo - oto i foty samych bebechów. Od spodu nie mam :)OTLamp pisze:Podstawa to oczywiscie chassis :D Jakoś nie lubię określenia "chassis".A fota niezła ale szkoda że nie chassis :D.Bo z zewnatrz to wiem jak to radio wygladało.A wnetrzności zawsze mnie najbardziej ciekawią.tszczesn pisze: Fota w załączniku. A ta 'podstawa' to po prostu chassis?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
No ja nie mam jakoś szczęścia do selektod.Ostatnio była HP4115 na allegro i przeoczyłem.Nie miała górnego zacisku śrubowego ale drucik był i lampa była nawet sprawna.Metalizacja też była cała.tszczesn pisze: W Majesticu powinna pracuować HP4115 - selektoda, odpowiednik AF2. A w stopniu wejściowym w.cz. z regulacją wzmocnienia (a tak jest w Superiorze) musi pracować selektoda, po prostu nie da się inaczej.
Ja tam widze chyba elektrolit Elwy.Mam rację?tszczesn pisze:
Ależ proszę bardzo - oto i foty samych bebechów. Od spodu nie mam

Pozdrawiam
-
- moderator
Bo Allegro ma kiepskie zaopatrzenie. Polecam jednak Ebaya, jak kupisz paczkę zawierającą kilkanaście - kilkadziesiąt lamp to nawet tanio wyjdzie, bo i lampy w hurcie tańsze i koszty przesyłki na jedną sztukę niewielkie.OTLamp pisze:No ja nie mam jakoś szczęścia do selektod.Ostatnio była HP4115 na allegro i przeoczyłem.Nie miała górnego zacisku śrubowego ale drucik był i lampa była nawet sprawna.Metalizacja też była cała.tszczesn pisze: W Majesticu powinna pracuować HP4115 - selektoda, odpowiednik AF2. A w stopniu wejściowym w.cz. z regulacją wzmocnienia (a tak jest w Superiorze) musi pracować selektoda, po prostu nie da się inaczej.
Oczywiście. No i w środku jest stryofleks Mifleksa. Niestety oryginalnego kondensatora już nie było, była tylko trochę starsza Elwa.OTLamp pisze:Ja tam widze chyba elektrolit Elwy.Mam rację? :Dtszczesn pisze: Ależ proszę bardzo - oto i foty samych bebechów. Od spodu nie mam :)
No tak tylko ja najczęsciej groszem nie smierdzę wiec hurtem raczej nie kupuje.A po drugie niemieckiego nie znam.tszczesn pisze: Bo Allegro ma kiepskie zaopatrzenie. Polecam jednak Ebaya, jak kupisz paczkę zawierającą kilkanaście - kilkadziesiąt lamp to nawet tanio wyjdzie, bo i lampy w hurcie tańsze i koszty przesyłki na jedną sztukę niewielkie.

Kiedys podstawiłem w tym Superiorze w roli wzmacniacza w.cz. heksodę RENS1224,ale róznicy zadnej nie było.(to samo co przy E446,a z tą działa całkiem dobrze)
Pozdrawiam
-
- moderator
Fakt, pieniądz może być probleme, ale język już nie. Ja tez niemieckiego nie znam, i co z tego? :)OTLamp pisze:No tak tylko ja najczęsciej groszem nie smierdzę wiec hurtem raczej nie kupuje.A po drugie niemieckiego nie znam. :cry:tszczesn pisze: Bo Allegro ma kiepskie zaopatrzenie. Polecam jednak Ebaya, jak kupisz paczkę zawierającą kilkanaście - kilkadziesiąt lamp to nawet tanio wyjdzie, bo i lampy w hurcie tańsze i koszty przesyłki na jedną sztukę niewielkie.
Nie da się tak podmienić, te lampy mają różny cokół.OTLamp pisze:Kiedys podstawiłem w tym Superiorze w roli wzmacniacza w.cz. heksodę RENS1224,ale róznicy zadnej nie było.(to samo co przy E446,a z tą działa całkiem dobrze)
-
- 15...19 postów
RENS1284,E446
Drodzy koledzy,właśnie dostałem Sabę 311,i brakuje mi do niej lampy RENS1284/E446/.MOże któryś z kolegów może mi taką odpłatnie odstąpić ?.Istnieje również możliwość zastąpienia tych lamp rosyjską 4Ż1Ł-ale takiej również nie mam.Proszę o odpowiedź.Pozdrawiam.
-
- moderator
Na Wolumenie? Gdzie? Mozna ew. od Florka, ale trzeba ja pewnie najpierw zamowic (na stoisku ma tylko AFAIR lampy audio), no i nier wiadmono w jakim stanie (pewnie fatalnym), za to za wysoka cene. Najszybciej kupisz te lampy na niemieckim Ebayu ew. na Allegru (lub czeskim Aukro, tam jest podejrzanie duzo lamp)STUDI pisze:Przejedź się na Wolumen. Powinieneś móc ja tam łatwo kupić.
-
- 15...19 postów
RENS 1284.......
Dzięki za zainteresowanie.Pozdrawiam.