Ciekawostka świąteczna :)

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Ciekawostka świąteczna :)

Post autor: tszczesn »

Kilka dni przed świętami w końcu włożyłem wyczyszczone chassis philips 695A do odremontowanej skrzynki i w Święta sobie go trochę posłuchałem. Na śrdnich falach potrafił złapać wiecorem około 20 stacji - nie spodziewałem się tyle na kilku metrach drutu (antena ma długość balkonu na którym jest rozpięta).
Na krótkich oczywiście stado stacji, a najciekawszą rzecza jaką słyszałem była kolęda 'Cicha noc', śpiewana po... chińsku :) Brzmiało naprawdę ciekawie :)
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Witam

Uważaj zeby Twój Philips nie złapał tego co mój E. Superior posieje jak będę kręcił reakcją :D (bo jak taki czuły to wszystko jest mozliwe :D :D mimo tego że w Elektricie na wejsciu jest wzmacniacz w.cz.-na E446 bo AF2 "ni mum na stanie" :D )

A swoją drogą to ten mój Superior jest jakis inny.Schemat na Twojej stronie nie pasuje.(pewnie odmiana,ale nie jest trzygałkowy).Ktos w nim ponadto grzebał przede mną.(a ludzie to maja rózne pomysły = przeróbki)

Pozdrawiam

P.S. A moze jakas fotka tego Philipsa?Chetnie bym zobaczył.Ja spróbuje zrobic fotke podstawy od E. Majestic którego niedawno zdobyłem i któremu poswięciłem trochę czasu(jak dobrze że ta podstawa jest aluminiowa,teraz sie w niej przeglądać mogę :D )

P.S.2 Ostatnio słuchałem utworów zespołu Queen w języku japońskim :D .Ubaw po pachy.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze: Uważaj zeby Twój Philips nie złapał tego co mój E. Superior posieje jak będę kręcił reakcją :D (bo jak taki czuły to wszystko jest mozliwe :D :D mimo tego że w Elektricie na wejsciu jest wzmacniacz w.cz.-na E446 bo AF2 "ni mum na stanie" :D )
To wymień tą E446 na E447 lub RENS1294 lub RENS1274, bo tu na wejściu musi pracować selektoda a nie lampa o stałym nachyleniu.
OTLamp pisze:A swoją drogą to ten mój Superior jest jakis inny.Schemat na Twojej stronie nie pasuje.(pewnie odmiana,ale nie jest trzygałkowy).Ktos w nim ponadto grzebał przede mną.(a ludzie to maja rózne pomysły = przeróbki)
Nie, nie odmiana, po prostu model rok późniejszy - Superior36 się nazywa. Ten który mam na stronie tez jest tym późniejszym modelem, na stronie jest źle umieszczony (w domu mam już poprawioną wersję, niedługo pójdzie uaktualnienie na sieć). Na schemacie właśnie zauważyłem jeden błąd, przy podłączeniu potencjometru do pierwszej lampy.

Pozdrawiam
OTLamp pisze:P.S. A moze jakas fotka tego Philipsa?Chetnie bym zobaczył.Ja spróbuje zrobic fotke podstawy od E. Majestic którego niedawno zdobyłem i któremu poswięciłem trochę czasu(jak dobrze że ta podstawa jest aluminiowa,teraz sie w niej przeglądać mogę :D )
Fota w załączniku. A ta 'podstawa' to po prostu chassis?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
OTLamp

tszczesn pisze: To wymień tą E446 na E447 lub RENS1294 lub RENS1274, bo tu na wejściu musi pracować selektoda a nie lampa o stałym nachyleniu.
Nie mam :cry: Mam same E446.W E. Majestic we wzmacniaczu p.cz. "siedzi" HP4101 (czyli E446,RENS1284)
tszczesn pisze: Fota w załączniku. A ta 'podstawa' to po prostu chassis?
Podstawa to oczywiscie chassis :D Jakoś nie lubię określenia "chassis".A fota niezła ale szkoda że nie chassis :D.Bo z zewnatrz to wiem jak to radio wygladało.A wnetrzności zawsze mnie najbardziej ciekawią.

Pozdrawiam
wp
75...99 postów
75...99 postów

Re: Ciekawostka świąteczna :)

Post autor: wp »

tszczesn pisze:... Na śrdnich falach potrafił złapać wiecorem około 20 stacji - nie spodziewałem się tyle na kilku metrach drutu (antena ma długość balkonu na którym jest rozpięta)...
Och, wy nieszczęśliwi mieszkańcy wielkich miast ;-)
U mnie na wsi 20 stacji na średnich to łapie wieczorem każde w miarę dobrze zestrojone radio (oprócz detektorowych) na przewodzie od miernika włożonym w gniazdo antenowe...
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:
tszczesn pisze: To wymień tą E446 na E447 lub RENS1294 lub RENS1274, bo tu na wejściu musi pracować selektoda a nie lampa o stałym nachyleniu.
Nie mam :cry: Mam same E446.W E. Majestic we wzmacniaczu p.cz. "siedzi" HP4101 (czyli E446,RENS1284)
W Majesticu powinna pracuować HP4115 - selektoda, odpowiednik AF2. A w stopniu wejściowym w.cz. z regulacją wzmocnienia (a tak jest w Superiorze) musi pracować selektoda, po prostu nie da się inaczej.
OTLamp pisze:
tszczesn pisze: Fota w załączniku. A ta 'podstawa' to po prostu chassis?
Podstawa to oczywiscie chassis :D Jakoś nie lubię określenia "chassis".A fota niezła ale szkoda że nie chassis :D.Bo z zewnatrz to wiem jak to radio wygladało.A wnetrzności zawsze mnie najbardziej ciekawią.
Ależ proszę bardzo - oto i foty samych bebechów. Od spodu nie mam :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
OTLamp

tszczesn pisze: W Majesticu powinna pracuować HP4115 - selektoda, odpowiednik AF2. A w stopniu wejściowym w.cz. z regulacją wzmocnienia (a tak jest w Superiorze) musi pracować selektoda, po prostu nie da się inaczej.
No ja nie mam jakoś szczęścia do selektod.Ostatnio była HP4115 na allegro i przeoczyłem.Nie miała górnego zacisku śrubowego ale drucik był i lampa była nawet sprawna.Metalizacja też była cała.
tszczesn pisze:
Ależ proszę bardzo - oto i foty samych bebechów. Od spodu nie mam :)
Ja tam widze chyba elektrolit Elwy.Mam rację? :D

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:
tszczesn pisze: W Majesticu powinna pracuować HP4115 - selektoda, odpowiednik AF2. A w stopniu wejściowym w.cz. z regulacją wzmocnienia (a tak jest w Superiorze) musi pracować selektoda, po prostu nie da się inaczej.
No ja nie mam jakoś szczęścia do selektod.Ostatnio była HP4115 na allegro i przeoczyłem.Nie miała górnego zacisku śrubowego ale drucik był i lampa była nawet sprawna.Metalizacja też była cała.
Bo Allegro ma kiepskie zaopatrzenie. Polecam jednak Ebaya, jak kupisz paczkę zawierającą kilkanaście - kilkadziesiąt lamp to nawet tanio wyjdzie, bo i lampy w hurcie tańsze i koszty przesyłki na jedną sztukę niewielkie.
OTLamp pisze:
tszczesn pisze: Ależ proszę bardzo - oto i foty samych bebechów. Od spodu nie mam :)
Ja tam widze chyba elektrolit Elwy.Mam rację? :D
Oczywiście. No i w środku jest stryofleks Mifleksa. Niestety oryginalnego kondensatora już nie było, była tylko trochę starsza Elwa.
OTLamp

tszczesn pisze: Bo Allegro ma kiepskie zaopatrzenie. Polecam jednak Ebaya, jak kupisz paczkę zawierającą kilkanaście - kilkadziesiąt lamp to nawet tanio wyjdzie, bo i lampy w hurcie tańsze i koszty przesyłki na jedną sztukę niewielkie.
No tak tylko ja najczęsciej groszem nie smierdzę wiec hurtem raczej nie kupuje.A po drugie niemieckiego nie znam. :cry:

Kiedys podstawiłem w tym Superiorze w roli wzmacniacza w.cz. heksodę RENS1224,ale róznicy zadnej nie było.(to samo co przy E446,a z tą działa całkiem dobrze)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:
tszczesn pisze: Bo Allegro ma kiepskie zaopatrzenie. Polecam jednak Ebaya, jak kupisz paczkę zawierającą kilkanaście - kilkadziesiąt lamp to nawet tanio wyjdzie, bo i lampy w hurcie tańsze i koszty przesyłki na jedną sztukę niewielkie.
No tak tylko ja najczęsciej groszem nie smierdzę wiec hurtem raczej nie kupuje.A po drugie niemieckiego nie znam. :cry:
Fakt, pieniądz może być probleme, ale język już nie. Ja tez niemieckiego nie znam, i co z tego? :)
OTLamp pisze:Kiedys podstawiłem w tym Superiorze w roli wzmacniacza w.cz. heksodę RENS1224,ale róznicy zadnej nie było.(to samo co przy E446,a z tą działa całkiem dobrze)
Nie da się tak podmienić, te lampy mają różny cokół.
OTLamp

tszczesn pisze:
Nie da się tak podmienić, te lampy mają różny cokół.
No to oczywiste ze różny.Podstawiłem przez cokół przejsciowy przecież.
wieg
15...19 postów
15...19 postów

RENS1284,E446

Post autor: wieg »

Drodzy koledzy,właśnie dostałem Sabę 311,i brakuje mi do niej lampy RENS1284/E446/.MOże któryś z kolegów może mi taką odpłatnie odstąpić ?.Istnieje również możliwość zastąpienia tych lamp rosyjską 4Ż1Ł-ale takiej również nie mam.Proszę o odpowiedź.Pozdrawiam.
_idu

Post autor: _idu »

Przejedź się na Wolumen. Powinieneś móc ja tam łatwo kupić.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

STUDI pisze:Przejedź się na Wolumen. Powinieneś móc ja tam łatwo kupić.
Na Wolumenie? Gdzie? Mozna ew. od Florka, ale trzeba ja pewnie najpierw zamowic (na stoisku ma tylko AFAIR lampy audio), no i nier wiadmono w jakim stanie (pewnie fatalnym), za to za wysoka cene. Najszybciej kupisz te lampy na niemieckim Ebayu ew. na Allegru (lub czeskim Aukro, tam jest podejrzanie duzo lamp)
wieg
15...19 postów
15...19 postów

RENS 1284.......

Post autor: wieg »

Dzięki za zainteresowanie.Pozdrawiam.