dlaczego szkło
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
dlaczego szkło
Cześć,
Witam po długiej nieobecności.
Słuchając muzyki zazwyczaj gapie się na świecące el34 i tutaj nasunęło mi się pytanie... dlaczego konstruktorzy użyli szkła.
Przecież są inne materiały które się pewnie łatwiej obrabia i są lepszym zabepieczeniem. Co było powodem do użycia szkła w lampach elektronowych?
Pozdrowienia,
Witam po długiej nieobecności.
Słuchając muzyki zazwyczaj gapie się na świecące el34 i tutaj nasunęło mi się pytanie... dlaczego konstruktorzy użyli szkła.
Przecież są inne materiały które się pewnie łatwiej obrabia i są lepszym zabepieczeniem. Co było powodem do użycia szkła w lampach elektronowych?
Pozdrowienia,
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: dlaczego szkło
Decyduje w dużej mierze szczelność szkła, która jest lepsza niż metali.
Czołem.
Jasiu
Czy znasz materiał, który jest izolatorem, "dobrze trzyma próżnię" i jako-tako szczelnie daje się połączyć z przepustami wyprowadzeń elektrod, a nie będący szkłem albo ceramiką? Mi nic nie przychodzi do głowy...sergiusz pisze: Przecież są inne materiały które się pewnie łatwiej obrabia i są lepszym zabepieczeniem.
Jasiu
SylikonJasiu pisze:Czołem.
Czy znasz materiał, który jest izolatorem, "dobrze trzyma próżnię" i jako-tako szczelnie daje się połączyć z przepustami wyprowadzeń elektrod, a nie będący szkłem albo ceramiką? Mi nic nie przychodzi do głowy...sergiusz pisze: Przecież są inne materiały które się pewnie łatwiej obrabia i są lepszym zabepieczeniem.
Jasiu

Pozdrawiam Maciej
- tetroda
- 625...1249 postów
Lampę można jeszcze zrobić z metalu.
- Załączniki
-
- Metalowa lampa
- 6k3.jpg (6.86 KiB) Przejrzano 936 razy
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
Prawda, ale to zły przykład. Rozbierz i sam zobacztetroda pisze:Lampę można jeszcze zrobić z metalu.

Pozdrawiam Maciej
Zdaje się, że prawdziwe jest równanie: "komornik12" = "PDO300 wymiata:P" 

Nie zrozumiałem dowcipu... Lampa zaprezentowana na powyższym obrazku jest szlana w metalowym kubraczku...OTLamp pisze:Zdaje się, że prawdziwe jest równanie: "komornik12" = "PDO300 wymiata:P"
Pozdrawiam Maciej
To nawet nie był dowcip... Może więc zapytam wprost, po co zakładasz nowe konto?PDO300 wymiata pisze: Nie zrozumiałem dowcipu...
Nie jest.PDO300 wymiata pisze: Lampa zaprezentowana na powyższym obrazku jest szlana w metalowym kubraczku...
Tak, i potępiam takie herezje z całą surowością.PDO300 wymiata pisze: SylikonOkienko się trzymało, nie śmierdziało i wg użytkownika szczelne
Nie będę tego dalej opisywał, bo Alek znowu mnie zbije za cherezję...
Pozdrawiam Maciej
Dla wody szczelna będzie rura wodociągowa, uszczelniana na pakuły. Szczelny będzie też klozet uszczelniony silikonem- wypraktykowane- spod silikonu, starannie okrywającego stopkę muszli nie atakują mnie już od dłuższego czasu żadne wyziewy.
Dla próżni takie coś to jednak jest potężna dziura. Dobrze jeszcze, jeśli w układzie jest pompa, która szybko pompuje. Wtedy nawet przy nacieku 10E-5Trl/s wyda się względnie szczelne, bo przecież jakąś tam próżnię pozwoli osiągnąć.
Gdyby jednak lampy robić z tak "szczelnych" materiałów to już po góra kilku sekundach lampa ma w środku 10E-4 Tr i jest po zabawie.
CześćOTLamp pisze:To nawet nie był dowcip... Może więc zapytam wprost, po co zakładasz nowe konto?PDO300 wymiata pisze: Nie zrozumiałem dowcipu...Nie jest.PDO300 wymiata pisze: Lampa zaprezentowana na powyższym obrazku jest szlana w metalowym kubraczku...
Może dlatego, że porzednie za przeproszeniem szlag trafił... Nie umiem tego narawić, a u Admina wszystko gra...
Z tym sylikonem się jeszcze okarze

http://tubedevices.com/alek/pwl/galeria/galeria.htm
Poznaje ktoś pierwszy obrazek po lewej od góry? A ty moje klejowe pomysly wyśmiewasz...
Pozrawiam Maciej
Piszę ostatni raz i tłumaczę też ostatni raz (choć pisałem już o tym w rozmowie prywatnej):
Jeśli układ pracuje z szybko pompującą pompą, wtedy takie łączenia mogą jeszcze poprawnie pracować. Po wtóre, rurki szklane wetknięte są tam na styk. Powierzchnia styku próżniowego smaru silikonowego lub apiezonowego jest więc bardzo mała. Mimo to, w układzie ciężko osiągnąć ciśnienie lepsze niż 2x10^-6 Tr, wobec czego trudno traktować ten układ jako naprawdę szczelny. Jest szczelny tylko w takim stopniu, jaki wymagany jest do pompowania lamp. Nie trzeba tłumaczyć, że lampa tak uszczelniona, pozbawiona pompy już w kilka...kilkanaście sekund byłaby zapowietrzona w stopniu uniemożliwiającym eksploatację. Podobne uszczelnienie miało miejsce w automatach karuzelowych (tzw. zamki próżniowe). Osiągane tam ciśnienia były jeszcze gorsze.
Jeśli układ pracuje z szybko pompującą pompą, wtedy takie łączenia mogą jeszcze poprawnie pracować. Po wtóre, rurki szklane wetknięte są tam na styk. Powierzchnia styku próżniowego smaru silikonowego lub apiezonowego jest więc bardzo mała. Mimo to, w układzie ciężko osiągnąć ciśnienie lepsze niż 2x10^-6 Tr, wobec czego trudno traktować ten układ jako naprawdę szczelny. Jest szczelny tylko w takim stopniu, jaki wymagany jest do pompowania lamp. Nie trzeba tłumaczyć, że lampa tak uszczelniona, pozbawiona pompy już w kilka...kilkanaście sekund byłaby zapowietrzona w stopniu uniemożliwiającym eksploatację. Podobne uszczelnienie miało miejsce w automatach karuzelowych (tzw. zamki próżniowe). Osiągane tam ciśnienia były jeszcze gorsze.
- szalony
- moderator
komornik, dlaczego masz już trzecie konto ??
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Bo chciał mieć o 1 więcej niż Tyszalony pisze:komornik, dlaczego masz już trzecie konto ??

Cześćszalony pisze:komornik, dlaczego masz już trzecie konto ??
Średnio jest to związane z tematem, ale jak to kogoś interesuje... Jest to już n-te konto, ponieważ z każdym coś nie tak było. Nie pamiętam co było z pierwszym, ale z 2 problem polegał na tym, że jako zalogowany użytkownik miałem dostęp tylko do PW, a żadnych tematów nie mogłem przeczytać, ponieważ pojawaił się komunikat pt. "nie masz wystarczających uprawnień do przeglądania zawartości" czegoś tam itd. 3 konto już śmiga dobrze (na razie). Jestem po prosru na swój sposób wyjątkowy

Jeśli chodzi o dziwne połączenia próżniowe, to mam w swojej kolekcji mieszek z brązu ze stalowymi szybkozłączkami KF25 połączonych na... Distal! Z historii mieszka wynika, że był dobry

Pozdrawiam Maciej