dlaczego szkło

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
sergiusz
125...249 postów
125...249 postów

dlaczego szkło

Post autor: sergiusz »

Cześć,

Witam po długiej nieobecności.
Słuchając muzyki zazwyczaj gapie się na świecące el34 i tutaj nasunęło mi się pytanie... dlaczego konstruktorzy użyli szkła.
Przecież są inne materiały które się pewnie łatwiej obrabia i są lepszym zabepieczeniem. Co było powodem do użycia szkła w lampach elektronowych?

Pozdrowienia,
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: dlaczego szkło

Post autor: tszczesn »

Decyduje w dużej mierze szczelność szkła, która jest lepsza niż metali.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
sergiusz pisze: Przecież są inne materiały które się pewnie łatwiej obrabia i są lepszym zabepieczeniem.
Czy znasz materiał, który jest izolatorem, "dobrze trzyma próżnię" i jako-tako szczelnie daje się połączyć z przepustami wyprowadzeń elektrod, a nie będący szkłem albo ceramiką? Mi nic nie przychodzi do głowy...

Jasiu
komornik12

Post autor: komornik12 »

Jasiu pisze:Czołem.
sergiusz pisze: Przecież są inne materiały które się pewnie łatwiej obrabia i są lepszym zabepieczeniem.
Czy znasz materiał, który jest izolatorem, "dobrze trzyma próżnię" i jako-tako szczelnie daje się połączyć z przepustami wyprowadzeń elektrod, a nie będący szkłem albo ceramiką? Mi nic nie przychodzi do głowy...

Jasiu
Sylikon :P Okienko się trzymało, nie śmierdziało i wg użytkownika szczelne :) Nie będę tego dalej opisywał, bo Alek znowu mnie zbije za cherezję...

Pozdrawiam Maciej
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tetroda »

Lampę można jeszcze zrobić z metalu.
Załączniki
Metalowa lampa
Metalowa lampa
6k3.jpg (6.86 KiB) Przejrzano 937 razy
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW

Pozdrawiam!
komornik12

tetroda pisze:Lampę można jeszcze zrobić z metalu.
Prawda, ale to zły przykład. Rozbierz i sam zobacz :P Lampa metalowa i tak ma przepusty ceramiczne lub szklane.

Pozdrawiam Maciej
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Zdaje się, że prawdziwe jest równanie: "komornik12" = "PDO300 wymiata:P" :roll:
komornik12

OTLamp pisze:Zdaje się, że prawdziwe jest równanie: "komornik12" = "PDO300 wymiata:P" :roll:
Nie zrozumiałem dowcipu... Lampa zaprezentowana na powyższym obrazku jest szlana w metalowym kubraczku...

Pozdrawiam Maciej
OTLamp

Post autor: OTLamp »

PDO300 wymiata pisze: Nie zrozumiałem dowcipu...
To nawet nie był dowcip... Może więc zapytam wprost, po co zakładasz nowe konto?
PDO300 wymiata pisze: Lampa zaprezentowana na powyższym obrazku jest szlana w metalowym kubraczku...
Nie jest.
Alek

Post autor: Alek »

PDO300 wymiata pisze: Sylikon :P Okienko się trzymało, nie śmierdziało i wg użytkownika szczelne :) Nie będę tego dalej opisywał, bo Alek znowu mnie zbije za cherezję...

Pozdrawiam Maciej
Tak, i potępiam takie herezje z całą surowością.
Dla wody szczelna będzie rura wodociągowa, uszczelniana na pakuły. Szczelny będzie też klozet uszczelniony silikonem- wypraktykowane- spod silikonu, starannie okrywającego stopkę muszli nie atakują mnie już od dłuższego czasu żadne wyziewy.
Dla próżni takie coś to jednak jest potężna dziura. Dobrze jeszcze, jeśli w układzie jest pompa, która szybko pompuje. Wtedy nawet przy nacieku 10E-5Trl/s wyda się względnie szczelne, bo przecież jakąś tam próżnię pozwoli osiągnąć.
Gdyby jednak lampy robić z tak "szczelnych" materiałów to już po góra kilku sekundach lampa ma w środku 10E-4 Tr i jest po zabawie.
komornik12

OTLamp pisze:
PDO300 wymiata pisze: Nie zrozumiałem dowcipu...
To nawet nie był dowcip... Może więc zapytam wprost, po co zakładasz nowe konto?
PDO300 wymiata pisze: Lampa zaprezentowana na powyższym obrazku jest szlana w metalowym kubraczku...
Nie jest.
Cześć

Może dlatego, że porzednie za przeproszeniem szlag trafił... Nie umiem tego narawić, a u Admina wszystko gra...
Z tym sylikonem się jeszcze okarze :)

http://tubedevices.com/alek/pwl/galeria/galeria.htm

Poznaje ktoś pierwszy obrazek po lewej od góry? A ty moje klejowe pomysly wyśmiewasz...

Pozrawiam Maciej
Alek

Post autor: Alek »

Piszę ostatni raz i tłumaczę też ostatni raz (choć pisałem już o tym w rozmowie prywatnej):

Jeśli układ pracuje z szybko pompującą pompą, wtedy takie łączenia mogą jeszcze poprawnie pracować. Po wtóre, rurki szklane wetknięte są tam na styk. Powierzchnia styku próżniowego smaru silikonowego lub apiezonowego jest więc bardzo mała. Mimo to, w układzie ciężko osiągnąć ciśnienie lepsze niż 2x10^-6 Tr, wobec czego trudno traktować ten układ jako naprawdę szczelny. Jest szczelny tylko w takim stopniu, jaki wymagany jest do pompowania lamp. Nie trzeba tłumaczyć, że lampa tak uszczelniona, pozbawiona pompy już w kilka...kilkanaście sekund byłaby zapowietrzona w stopniu uniemożliwiającym eksploatację. Podobne uszczelnienie miało miejsce w automatach karuzelowych (tzw. zamki próżniowe). Osiągane tam ciśnienia były jeszcze gorsze.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

komornik, dlaczego masz już trzecie konto ??
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
nixie2
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: nixie2 »

szalony pisze:komornik, dlaczego masz już trzecie konto ??
Bo chciał mieć o 1 więcej niż Ty :twisted: :wink: :D
komornik12

szalony pisze:komornik, dlaczego masz już trzecie konto ??
Cześć

Średnio jest to związane z tematem, ale jak to kogoś interesuje... Jest to już n-te konto, ponieważ z każdym coś nie tak było. Nie pamiętam co było z pierwszym, ale z 2 problem polegał na tym, że jako zalogowany użytkownik miałem dostęp tylko do PW, a żadnych tematów nie mogłem przeczytać, ponieważ pojawaił się komunikat pt. "nie masz wystarczających uprawnień do przeglądania zawartości" czegoś tam itd. 3 konto już śmiga dobrze (na razie). Jestem po prosru na swój sposób wyjątkowy :)

Jeśli chodzi o dziwne połączenia próżniowe, to mam w swojej kolekcji mieszek z brązu ze stalowymi szybkozłączkami KF25 połączonych na... Distal! Z historii mieszka wynika, że był dobry :) Niestety szczelności nie będę mógł sprawdzić, bo ktoś zdewastował jedną flanszę i klops...

Pozdrawiam Maciej
ODPOWIEDZ