Jak "naprawić" kondensator elektrolityczny ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
Jak "naprawić" kondensator elektrolityczny ?
Witam.
Jak w tytule, ale chodzi mi o praktyczne uwagi w jaki sposób umieścić 2 kond.33uF w obudowie kondensatora 2x32 uF o konstrukcji przykręcanej do chassis. Wiem , że takie operacje niektórzy przeprowadzali, ale nie znalazłem opisu na forum.Oczywiście chodzi mi o kondensatory stosowane w odbiornikach Pionier , Mazur itd. Kondensator który posiadam wykazuję zerowa pojemność i nie chciałbym przy pierwszej próbie go zniszczyć.Krótki opis będzie mi ( i nie tylko) bardzo pomocny.
Jak w tytule, ale chodzi mi o praktyczne uwagi w jaki sposób umieścić 2 kond.33uF w obudowie kondensatora 2x32 uF o konstrukcji przykręcanej do chassis. Wiem , że takie operacje niektórzy przeprowadzali, ale nie znalazłem opisu na forum.Oczywiście chodzi mi o kondensatory stosowane w odbiornikach Pionier , Mazur itd. Kondensator który posiadam wykazuję zerowa pojemność i nie chciałbym przy pierwszej próbie go zniszczyć.Krótki opis będzie mi ( i nie tylko) bardzo pomocny.
Lech S.
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Re: Jak "naprawić" kondensator elektrolityczny ?
Ja bardzo starannie ścinam wywinięcie alu przy podstawie kondensatora a później sklejam go w całość żywicą. Ten na zdjęciach nie jest odtworzeniem dawnej formy. Potrzebowałem po prostu ładnego elektrolitu do współczesnej konstrukcji. Dlatego jest przepolerowany i ma mosiężny dekielek. 

- george6
- 1250...1874 posty
Informacje o naprawie kondensatorów elektrolitycznych znajdziesz w numerze 1-2 miesięcznika RADIO z 1949 r.
Dostępne u mnie na Chomiku:
http://chomikuj.pl/george6
Dostępne u mnie na Chomiku:
http://chomikuj.pl/george6
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
- george6
- 1250...1874 posty
Reszta opisu naprawy kondensatorów elektrolitycznych..
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
-
- 6250...9374 posty
Na Wolumenie ostatnio kupiłem do spółki z jednym z triodowiczów 47mikro/450V po 1 zł za sztukę jak się kupi 100szt.Do elektrolita pionierowskiego zmieszczą się na pewno trzy a może i cztery(tylko po co aż tyle).
A nie masz na zbyciu kilku?cirrostrato pisze:Na Wolumenie ostatnio kupiłem do spółki z jednym z triodowiczów 47mikro/450V po 1 zł za sztukę jak się kupi 100szt.Do elektrolita pionierowskiego zmieszczą się na pewno trzy a może i cztery(tylko po co aż tyle).
-
- 625...1249 postów
Witam i dziękuję za odpowiedzi.
Regeneracja kond.elektrolitycznych nie wchodzi w rachubę. Jedynie chodziło mi o wmontowanie kondensatorów współczesnych w obudowę starego. Dlatego w tytule słowo "naprawa" wziąłem w cudzysłów. Przecież to nie naprawa i nie regeneracja.Jestem już w połowie drogi do celu i jak skończę to opiszę to szerzej załączając zdjęcia.
Regeneracja kond.elektrolitycznych nie wchodzi w rachubę. Jedynie chodziło mi o wmontowanie kondensatorów współczesnych w obudowę starego. Dlatego w tytule słowo "naprawa" wziąłem w cudzysłów. Przecież to nie naprawa i nie regeneracja.Jestem już w połowie drogi do celu i jak skończę to opiszę to szerzej załączając zdjęcia.
Lech S.
-
- 625...1249 postów
Słowo się rzekło, więc przedstawiam co następuje .
1.Oddzielenie puszki od bakelitowego cokołu za pomocą szlifierki i wyjęcie wnętrzności.Szlifować należy delikatnie, aż do usunięcia uszczelki.Potem już idzie łatwiej .
2.Przygotowanie nitów odprowadzających do ponownego wykorzystania przez nawiercania czoła za pomocą wiertła, ale delikatnie i nie za dużo.Po usunięciu resztek taśmy AL i gumowych uszczelek wystające reszki nitów są gotowe.
3.Na pozostałe końcówki nitów nasadziłem oczka lutownicze fi3 mmm i zaklepałem.W ten sposób połączenie jest pewne elektrycznie i mechanicznie.
4.Do przygotowanego cokołu przylutowałem dwa kond.elektr.47uF/400V.Pozostało jeszcze odprowadzenia minusa.
5.Na następnym zdjęciu widać jak to rozwiązałem.Wywierciłem otwór fi 3 mm nieco powyżej zawalcowania na obwodzie obudowy i osadziłem wewnątrz i zewnątrz po oczku lutowniczym za pomocą nita zrywalnego.Prawie gotowe. Tylko minus kondensatorów połączyć z oczkiem wewnątrz, wsadzić całość do kubka zaklepać, albo użyć kleju.
1.Oddzielenie puszki od bakelitowego cokołu za pomocą szlifierki i wyjęcie wnętrzności.Szlifować należy delikatnie, aż do usunięcia uszczelki.Potem już idzie łatwiej .
2.Przygotowanie nitów odprowadzających do ponownego wykorzystania przez nawiercania czoła za pomocą wiertła, ale delikatnie i nie za dużo.Po usunięciu resztek taśmy AL i gumowych uszczelek wystające reszki nitów są gotowe.
3.Na pozostałe końcówki nitów nasadziłem oczka lutownicze fi3 mmm i zaklepałem.W ten sposób połączenie jest pewne elektrycznie i mechanicznie.
4.Do przygotowanego cokołu przylutowałem dwa kond.elektr.47uF/400V.Pozostało jeszcze odprowadzenia minusa.
5.Na następnym zdjęciu widać jak to rozwiązałem.Wywierciłem otwór fi 3 mm nieco powyżej zawalcowania na obwodzie obudowy i osadziłem wewnątrz i zewnątrz po oczku lutowniczym za pomocą nita zrywalnego.Prawie gotowe. Tylko minus kondensatorów połączyć z oczkiem wewnątrz, wsadzić całość do kubka zaklepać, albo użyć kleju.
Lech S.
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Fajna robota, ale mam obiekcje co do zapewnienia dobrego styku chassis z obudową. Dlatego też proponuję aby nie robić żadnego otworu w puszce, lecz wypiłować rowek w gwintowanej części, wyprowadzić przez niego minus i połączyć z przyklejoną do "plastiku" podkładką metalową, taką jak stosuje się do podłączania do tych elektrolitów minusa na kablu.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 625...1249 postów
Vault_Dweller - chyba nie zrozumiałeś ? Styku obudowy kond. elektrolitycznego z chassis lub podkładką metalową i tak nie będzie po zeszlifowaniu zawalcowania oraz wyjęciu uszczelki.Wszystko oprze się o bakelit. Dlatego zrobiłem połączenie minusa poprzez oczka w obudowie..Na pewno taki styk jest poprawny elektrycznie.Zapewniam.Oczywiście można i tak zrobić jak napisałeś, albo jeszcze inaczej.{ Chociaż wg.Twojej wersji trzeba jeszcze wywiercić w cokole otwór i dopiero naruszyć gwint } .To już zależy od inwencji każdego.
Lech S.