Woda z mózgów - ale lampa ciekawa!

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: ZoltAn »

ALLEGRO (aukcja 36049638):

"Przedmiotem są 2 szt lamp elektronowych RCA ECC 82 z bocznym Getterem (bardzo rzadki typ lamp) .Zastosowanie do najwyższej klasy przedwzmacniaczy i wzmacniaczy lampowych.Charakteryzuje wysoką analitycznością i rozdzielczością dźwieku.Żywy przekaz ,z bardzo dobrą stereofonią.Na tle konkurencji wyróżnia je dynamika przekazu. Zastrzegam sobie prawo do skończenia aukcji przed jej ukończeniem.Więcej informacji pod.nr.telefonu.501..."

Polecam także lekturę opisu bliźniaczej aukcji (36049028) :?

Ceny lamp jeszcze bardziej interesujące :>

Ale przyznam się, że ECC z bocznym getterem to jeszcze nie widziałem
:shock: :!:

Pzdr. ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Witam

Cena rzeczywiście bardzo interesująca.Ciekaw jestem czy ktoś chętny się znajdzie. Nawiedzonym audiofilom wciśnie się wszystko.Kiedyś się zastanawiałem nad urządzeniem do rozmagnesowywania elektrod lamp :twisted: .Kasa byłaby z tego jakaś,a i napaleńcy mieliby "szybsze basy i bardziej soczystą średnicę"

Fakt faktem jednak że ECC82 z bocznym getterem nie widziałem jeszcze.
5zł za sztukę to bym może dał.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

"Wymyśl nawiekszą brednię, a zawsze znajdzie...

... się taki, który ją łyknie!"

Roboczo: "wpływ pola magnetycznego wskutek namagnesowania się anod na rozpraszanie się strumieia elektronów..." itp. sranie w banie na polanie :?

Ze skutkami w postaci wzrostu szumów, brumów, spadku wzmocnienia, nierównomiernosci przenoszenia spektrum, utraty średnicy podłużnej i poprzecznej itp. ple...ple...ple...

I to wcale nie jest taki głupi pomysł - może nie tyle w odniesieniu do anod lamp mocy (powiedzmy, że po rozgrzaniu "rozmagnesowuje" je temperatura powyżej punktu Curie) co do lamp przedwzmacniaczy - zwłaszcza pentod (np. EF86) wejściowych...

Oczywiście zaczynając od "Adama i Ewy": czyli np. zjawiska "otrzewistego" namagnesowania się ferromagnetycznej (zwłaszcza siatkowej niklowej) anody lampy impulsem pola magnetycznego powstającym w chwili włączenia "zimnego" transformatora sieciowego.

Albo powołując się na niewątpliwe zjawisko wpływu ziemskiego pola magnetycznego na działanie lampy małej mocy (pracujacej z "zimną" anodą) - analogiczne do zniekształceń barwnych w kineskopie kolorowym.

Aż się prosi, żeby zrobić takie jaja :lol: z tej bufoniastej czeredy snobów i zarozumialców - oczywiście po stosownej "mózgojebnej" :idea: :idea: :idea: przygotówce na równie stosownym forum (np. alt.pl.audiofil czy pl.rec.audio).

Jeśli rozkręci się tam "przypadkiem" taka dziwna dyskusja to nie rzucajcie na mnie gromów!!!

Pzdr. ZoltAn :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ostatnio zmieniony pn, 29 listopada 2004, 12:46 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
OTLamp

Witam

Nie moge się doczekać.........
Będzie niezła jazda....chyba się nawet dołączę :twisted: :twisted:

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn, 29 listopada 2004, 12:51 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Woda z mózgów - ale lampa ciekawa!

OTLamp pisze:Będzie niezła jazda....chyba się nawet dołączę
Jak najbardziej! 8)

Oczywiscie zacząć by wypadało od powołania się na jakiś artykuł w jakimś czasopiśmie (najlepiej już niedostepnym - np. tużpowojennym Wireless World), gdzie "ktoś tam i kiedyś tam" zasygnalizował występowanie takiego dziwnego zjawiska ... :idea: :roll: :idea:

A następnie czekać aż "jakaś rybka" skusi się na robalka i "weźmie" :oops:

A potem to zobaczymy... :wink:

Może ktoś igNobla się dorobi :?:

Pzdr. ZoltAn
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

<rotfl>
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Czego...???

Boguś pisze:<rotfl>
No właśnie... zastanawiam się... może mi wyjaśnisz... z łaski swojej o co Ci chodzi... ZoltAn
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
OTLamp

heheheheheheh :twisted: :twisted: :P

Tego nie widziałem jeszcze.A mam takich sporo

a "rotfl" to pewnie zapożyczenie z GG

ZoltAn ale z Ciebie hardcore'owiec!!!

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn, 29 listopada 2004, 22:05 przez OTLamp, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
taboret1
250...374 postów
250...374 postów

Re: Czego...???

Post autor: taboret1 »

ZoltAn pisze:
Boguś pisze:<rotfl>
No właśnie... zastanawiam się... może mi wyjaśnisz... z łaski swojej o co Ci chodzi... ZoltAn
Kuuurde, zrzygam się zaraz !! Ja niepełnoletni jestem !!

( chodzi mi o tą fotke)
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

nie wiem kto i co ma wyjasniać, ale ja nie jestem ponurak lubie się posmiać (nie wysmiac bo nie jestem złosliwy lecz posmiac bo jestem wesoły)
Piotrek
125...249 postów
125...249 postów

Re: Woda z mózgów - ale lampa ciekawa!

Post autor: Piotrek »

"Charakteryzuje się cipłą gęstą fakturą .." :D :) :shock: :? :lol: :wink: :!:
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Kowalski
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

Wlasnie kilka dni temu bylem na spotkaniu lokalnych "audiotow" gdzie odbylo sie porownywanie roznych fabrykatow lamp typu 6L6 we wzmacniaczu PP ultralinernym. Zeby nie zawracac glowy dlugim opisem tego cyrku podaje gremialna konkluzje: "Lampy z duza banka brzmia bardziej okraglo niz lampy z mala banka". Moja propozycja zeby wstawic do wzmacniacza dwie rozne banki nie spotkala sie z entuzjazmem... :twisted:
Aleksander Niemand
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Sebastian »

To ogloszenie z Allegro gdzie rzadza prawa ekonomii a nie fizyki, gosc usiluje to sprzedac a nie przekonac kogos do czegos, jesli mu sie uda to tylko zazdroscic i podziwiac.
Brencik

Post autor: Brencik »

podziwiac? chyba wysmiac mozna i za glupote zbesztac albo zyczyc powrotu do zdrowia....
OTLamp

Sebastian pisze:To ogloszenie z Allegro gdzie rzadza prawa ekonomii a nie fizyki, gosc usiluje to sprzedac a nie przekonac kogos do czegos, jesli mu sie uda to tylko zazdroscic i podziwiac.

Czyżbyś go usiłował tłumaczyć,usprawiedliwiać?
Ostatnio zmieniony śr, 1 grudnia 2004, 00:04 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.