Robienie płytek drukowanych i frontów
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
Robienie płytek drukowanych i frontów
Witam
Znalazłem ciekawą stronę z poradami jak samodzielnie wykonać płytkę drukowaną (świetne dla początkujących), również prosta metoda cynowania płytek oraz równie prosta metoda na wykonywanie frontów do sprzętu własnej roboty.
http://www.ekamsoft.pl/pages/elebasic.php
Pozdrawiam
Sebastian
Znalazłem ciekawą stronę z poradami jak samodzielnie wykonać płytkę drukowaną (świetne dla początkujących), również prosta metoda cynowania płytek oraz równie prosta metoda na wykonywanie frontów do sprzętu własnej roboty.
http://www.ekamsoft.pl/pages/elebasic.php
Pozdrawiam
Sebastian
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
-
- 3125...6249 postów
Re: Robienie płytek drukowanych i frontów
Tak się złożyło, że dzisiaj udało mi się zrobić płytkę, z której jestem całkowicie zadowolony
Metoda termotransferu żelazkiem, ale z folii do rzutnika a nie papieru.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Z folii widać kiedy można przestać grzać no i nie trzeba moczyć. Niestety nie każda drukarka potrafi drukować na folii - często zdarza się, że toner nie do końca utrwalony klei się do toru prowadzenia - koniecznie trzeba wybierać druk na folii jeżeli jest taka opcja.
-
- 3125...6249 postów
W ramach komasowania informacji i rozbudowy powiązań sieciowych przypomnę o metodzie nieocenionego macski na robienie bardzo ładnych frontpaneli na matowym papierze Kodaka opisanej tu: viewtopic.php?f=9&t=10566&p=112639&hili ... 2A#p112639
Na folii jeszcze nie drukowałem...
Marvel, w czym projektowałeś?
W jaki sposób?traxman pisze:Z folii widać kiedy można przestać grzać
Na folii jeszcze nie drukowałem...
Marvel, w czym projektowałeś?
Ostatnio zmieniony ndz, 19 kwietnia 2009, 22:19 przez fugasi, łącznie zmieniany 2 razy.
_
-
- 3125...6249 postów
Można podnieść brzeg kartki papieru, którą się przykrywa folię i przez folię zobaczyć, czy brzegi ścieżek już się delikatnie zaczynają rozpływać na laminacie.fugasi pisze:W jaki sposób?traxman pisze:Z folii widać kiedy można przestać grzać
DipTrace.fugasi pisze:Marvel, w czym projektowałeś?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
W miejscu odpowiedniego przygrzania odbłysk staje się matowy - folia puszcza toner całkowicie. Trzeba tylko uważać na nacisk, aby nie rozlać ścieżek.
-
- 1250...1874 posty
Na marginesie tej długiej dyskusji... czy wydruk musi być z drukarki laserowej ????????
-
- 1250...1874 posty
Tak, chyba że o czymś mi nie wiadomogeorge6 pisze:Na marginesie tej długiej dyskusji... czy wydruk musi być z drukarki laserowej ????????

-
- 3125...6249 postów
Ewentualnie można spróbować wydrukować na atramentowej i skserować na dużym kontraście.
-
- 1250...1874 posty
Z mojego doświadczenia wiem (jak jeszcze nie miałem lasera) że w punktach ksero niechętnie drukują na przyniesionym papierze, bo muszą przekładać papier z szuflad. Pozatym ksero dorzuca "gratis" różne niepoządane śmieci na wydruk.jethrotull pisze:Ewentualnie można spróbować wydrukować na atramentowej i skserować na dużym kontraście.
-
- 3125...6249 postów
Nie twierdzę że to jest rewelacyjny pomysł 

-
- 125...249 postów
Ja zawsze robię tak, że drukuje w domu na atramentówce, ojciec kseruje w pracy i jest ok.
Poza tym jakieś drobne artefakty dodane przez ksero, czy to szare tło, czy jakieś drobne kreski i tak nie przeniosą się na miedź albo zostaną wytrawione. Grunt, zeby zachować skalę.
Poza tym jakieś drobne artefakty dodane przez ksero, czy to szare tło, czy jakieś drobne kreski i tak nie przeniosą się na miedź albo zostaną wytrawione. Grunt, zeby zachować skalę.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
- 500...624 posty
Z papieru zostaje warstwa kredy prawie na całej powierzchni i trzeba drapać żeby zeszła, z tego co widzę na zdjęciach, innym zawsze wychodzi lepiej. Może z winy innego papieru. A toner z folii nie chciał mi się wcale kleić do płytki. Najgorszy jest papier gazetowy - co prawda odchodzi cały, ale zrywają się razem z nim kawałki tonera.
Myślę nad zastosowaniem fotochemii - to nie jest takie drogie jak mówią. Tylko czy naświetlarkę lepiej zrobić z żarówki halogenowej od drukarki, czy z jarznika z rtęciówki? I w jaki sposób dociskać folię do laminatu?
Myślę nad zastosowaniem fotochemii - to nie jest takie drogie jak mówią. Tylko czy naświetlarkę lepiej zrobić z żarówki halogenowej od drukarki, czy z jarznika z rtęciówki? I w jaki sposób dociskać folię do laminatu?
-
- 3125...6249 postów
Żarówka halogenowa nie nadaje się do naświetlarki ze względu na małą ilość UV (lampy te mają filtr UV). Możesz też użyć całej rtęciówki.k4be pisze:Tylko czy naświetlarkę lepiej zrobić z żarówki halogenowej od drukarki, czy z jarznika z rtęciówki?
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 3125...6249 postów