Radio ARIA.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Radio ARIA.

Post autor: Lech S. »

Witam.
Jestem w posiadaniu radia ARIA. Stan zewnętrzny dobry.Kilka ruchów z lutownicą w ręku i radio ożyło.Jak widać na załączonym zdjęciu - brakuje pokrywy na gramofon.Oglądałem Arię w katalogu starych radiów , ale ta czarna pokrywa jakoś mi nie pasuje do całości.Pytanie. Czy ta jest oryginalna ?
Brakuje też trzech, a właściwie czterech gałek .Jeżeli ktoś z forumowiczów posiada oryginalne radio w całości, może mi pomoże .Gałeczki można wykonać.Potrzebne są jednak wzory. Jaka pokrywa na gramofon? Taka jak w katalogu? Tą już dorobię we własnym zakresie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lech S.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Radio ARIA.

Post autor: Marcin K. »

Zapewne chodzi o tę stronkę http://www.oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=320
Faktycznie pokrywa nie zachwyca i na moje oko powinna zakrywać całość nawet tą szparę z przodu radia i czarna też chyba nie powinna być. Nie powinienem się wypowiadać bo nie miałem do czynienia z tym odbiornikiem.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

http://www.allegro.pl/item558743326_rad ... _aria.html

Tu widać jak to wygląda. Gałki pewnie do dostania na allegro
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Bobekmaster pisze:http://www.allegro.pl/item558743326_rad ... _aria.html

Gałki pewnie do dostania na allegro
Pewnie nie do dostania na dzień dzisiejszy.Może kiedyś w przyszłości ?.Czekaj tatka latka . Przecież mamy już "producentów" gałeczek i trzeba pozwolić dać im zarobić.
Lech S.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

marcin_oizo pisze:Zapewne chodzi o tę stronkę http://www.oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=320
Faktycznie pokrywa nie zachwyca i na moje oko powinna zakrywać całość nawet tą szparę z przodu radia i czarna też chyba nie powinna być. Nie powinienem się wypowiadać bo nie miałem do czynienia z tym odbiornikiem.
Tak , to ta strona.
Z tą pokrywą , to jest tak jak fotkach .Bo jest też drugie zdjęcie z Allegro, a nie podejrzewam, że to ten sam egzemplarz w obrocie na aukcji. Kolor brakujących gałek czarny i biały na fotografiach.Chociaż... ?
Lech S.
Awatar użytkownika
komar
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: komar »

Klapa jest oryginalna chociaż wyglądała niezbyt ciekawie. Gały strojenia były jasne (gładkie lub z mosiężnymi wstawkami) natomiast pozostałe mniejsze i czarne.
Komar
slawekgaj3
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: slawekgaj3 »

Witam.
Posiadam ARIĘ (kawalerskie radio mojego ojca), 100% oryginał. Jeżeli chodzi o pokrywę adaptera to faktycznie jest one czarna i zamocowana z tyłu na zawiasach, a z przodu na specjalnej sprężynie, która ją podtrzymuje po otwarciu. W mojej gałki są czarne i jeśli interesują cię wymiary, to mogę ci je podesłać. Dwie są zwykłe pojedyncze, a ta od siły głosu jest "ożeniona" z regulacją obrotową anteny ferrytowej.
Mam jednak mały problem. Podczas nieostrożnego przenoszenia radia (oczywiście nie przeze mnie), z uchwytu trzymającego wypadła antena ferrytowa, obrywając się od końcówek lutowniczych.
Mam prośbę, czy można by prosić o informację które końcówki cewek są połączone z odpowiednimi punktami lutowniczymi.
Jeszcze jedno, co zrobić aby klawiszowy przełącznik zakresów fal "załapywał" za każdym razem.
Pozdrawiam.
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

Leszku cztery gałki mogę Ci wysłać. Podwójna z prawej strony i 2 z lewej. Pozostałe 2 może zdobędziesz.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam.
:arrow: sławekgaj3. Dzięki za informację.Zrobię zdjęcie i dopowiem, co z czym ma być połączone.Jeżeli chodzi o przełącznik , to zwykle pomaga jego przemycie .Bynajmniej nie mam na myśli przeczyszczenia styków, lecz mechanizmu.Jak to nie pomoże , to należy się przyjrzeć mechanizmowi. Ale to niewdzięczna robota.

:arrow: k24.Chciałem uściślić.Piszesz gałkach z prawej i lewej strony. Przedstawione zdjęcie ARII , to real foto.Dwie gałki po prawej od napędu UKF i AM-u - są.Jak zresztą widać na zdjęciu.Więc te mnie nie interesują.Brak tych po lewej stronie, a więc do barwy głosu dwie sztuki i natężenia dżwięku - jedna i w tej samej osi od położenia anteny - jedna.Więc jeszcze raz , jakie Ty posiadasz?

Pozdrawiam.
Lech S.
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

W takim razie pozostają te od barwy, ale mogę wysłać wszystkie, które mam. Ja ich nie wykorzystam.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

k24 pisze:W takim razie pozostają te od barwy, ale mogę wysłać wszystkie, które mam. Ja ich nie wykorzystam.
W takim razie dziękuje .Reszta na pw.
Lech S.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

slawekgaj3 pisze: Mam jednak mały problem. Podczas nieostrożnego przenoszenia radia (oczywiście nie przeze mnie), z uchwytu trzymającego wypadła antena ferrytowa, obrywając się od końcówek lutowniczych.
Mam prośbę, czy można by prosić o informację które końcówki cewek są połączone z odpowiednimi punktami lutowniczymi.
W załączeniu zdjęcie połączeń interesującego Cię fragmentu radia.Jeżeli to nie wystarczy to jeszcze dopowiem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lech S.
slawekgaj3
100...124 posty
100...124 posty

O, właśnie o to chodzi!
Urwane mam końcówki cewki długofalowej, czyli tej z prawej strony. Jak widzę, jedna z jej końcówek jest przylutowana do dolnego prawego zacisku (patrząc tak jak na foto). Do którego zacisku dołączona jest druga końcówka tej cewki, do górnego prawego, czy górnego lewego? Gdzie początek i koniec uzwojenia?
Jeszcze jedno, jak antena ferrytowa trzyma się w uchwycie?
Dzięki i pozdrawiam.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam.
Początek nawijania cewki długofalowej jest przylutowany do punktu prawego górnego(częściowo drucik schował się za anteną). Tym samym koniec ( ten z wierzchu cewki), co widać doskonale na fotce, przynależy do łączówki dolnej prawej.
Antena ferrytowa przymocowana jest do obrotnicy za pomocą gumki aptekarskiej- ot , taki rodzimy wynalazek stosowany szeroko w polskich radiach.
Lech S.
slawekgaj3
100...124 posty
100...124 posty

Bardzo Ci Lechu dziękuję. Cewka przylutowana, radio gra. I ojciec zadowolony, bo to za jego pierwsze zarobione pieniądze, itd...
Mam jeszcze zwłoki Tesli Opery i prychającego Pioniera (100% oryg.), ale tobie już nie będę zawracał głowy. Jeszcze raz dziękuję!