Kłaniam się wszystkim forumowiczom, pierwszy raz piszę na forum tak więc jeżeli popełnię jakieś błędy merytoryczne to z góry proszę o wybaczenie.
Posiadam wzmacniacz w którym jako lampy sterujące pracują dwie ecc83 w odwracaczu fazy dwie ecc82 a na końcu 4xel34 w push-pulu.
Pytanie moje jest następujące: czy z technicznego punktu widzenia mogę podmienić ecc83 na ecc81 pytam z technicznego ponieważ już tak spróbowałem i różnica w dźwięku była kolosalna bardziej klarowne wysokie i bas lepiej kontrolowany, jednak zastanawiam się czy taka podmiana nie wpłynie ujemnie na pozostałe elementy wzmacniacza chodzi mi głównie o kondensatory i elementy znajdujące się na płytce auto biasu. Jeżeli ktoś przerabiał ten temat to proszę o pomoc. Marki wzmacniacza nie podaję ponieważ nie chcę robić tutaj jakiejś kryptoreklamy. Dodam tylko że jest to wzmacniacz sygnowany przez Holendrów a produkowany w oczywiście w Chinach.
zamiana ecc83 na ecc81
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: zamiana ecc83 na ecc81
Taka podmiana bez zmiany wartości elementów nie ma sensu
. Elektrycznie ECC83 i ECC81 to dwie różne lampy.

-
- 9375...12499 postów
Jeżeli będziesz się tu posługiwał abstrakcyjnymi dla nas sformułowaniami jak "bardziej klarowne wysokie i bas lepiej kontrolowany" możesz długo miejsca tu nie zagrzać, ale życzę wszystkiego najlepszego na tym forum, po prostu przestrzegam.
Oprócz pogorszenia parametrów wzmacniacza po wymianie ECC83->81 raczej nic się nie stanie.paweljazz pisze: jednak zastanawiam się czy taka podmiana nie wpłynie ujemnie na pozostałe elementy wzmacniacza chodzi mi głównie o kondensatory i elementy znajdujące się na płytce auto biasu.
Jeżeli we wzmacniaczu zastosowane są jakieś źródła prądowe lub sprzężenia stało-prądowe pomiędzy stopniami to można coś upalić, zaczynając od lampy. Ale bez schematu nie można niczego powiedzieć na 100%.
-
- 6250...9374 posty
We wzmacniaczu gitarowym taka zamiana moze mieć sens, tam dziwne punkty pracy lamp to norma, we wzmacniaczu audio jest to zupełnie bezsensowne.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 3125...6249 postów
Myślę że może niesłusznie zakładasz, że celem pawłajazz jest polepszenie parametrów wzmacniacza, tzn. uczynienie go bardziej hi-fi. Być może dąży on do uzyskania milszych wrażeń słuchowych i subiektywnie ECC81 gra mu lepiej - całkiem jak gitarzyście. Choć obiektywnie - gorzej.
_
-
- 2 posty
fugasi ma rację chodzi i o to co słyszę a nie oto co widzę na papierze w postaci danych technicznych dlatego zapytałem czy po takiej zamianie nic środku się nie przepali. Nie rozumiem natomiast painlusta czy dla niego sformułowania "klarowne wysokie i kontrolowany bas" są aż tak enigmatyczne czy jest to tylko próba jakiejś zaczepki no i to "możesz długo tu miejsca nie zagrzać" brzmiało ja groźba.
Sorry ale wydaje mi się że wyraziłem się dosyć zrozumiale i w języku polskim.
Sorry ale wydaje mi się że wyraziłem się dosyć zrozumiale i w języku polskim.
-
- 3125...6249 postów
Paweljazz, ponieważ jesteś tu nowy pozwól że wyjaśnię. Forum ma raczej charakter techniczny i najlepiej widziane jest tu podejście inżynierskie. Jednocześnie tutejsza populacja jest bardzo podatna na wysypkę wskutek kontaktu z audiofilami, zwłaszcza tymi o romantyczno-poetyckiej czy wręcz bajkopisarskiej naturze.
Nie zrozum painlusta źle, to spec od gitarowców o przerażającym designie i miłośnik muzyki satanistycznej więc wyraził to samo co ja powyżej w przyjętej przez siebie konwencji.
Myślę że postawienie sprawy jasno - że chodzi ci o miły dźwięk, bez pretensji do obiektywizmu lub broń Boże podważania znaczenia owego podejścia inżynierskiego jest uczciwe i nie powinno ci przysporzyć kłopotów. 
Nie zrozum painlusta źle, to spec od gitarowców o przerażającym designie i miłośnik muzyki satanistycznej więc wyraził to samo co ja powyżej w przyjętej przez siebie konwencji.

_
Rzecz w tym, że bez spojrzenia w schemat (a więc w jakiś sposób przedstawione dane techniczne) trudno udzielić w stu procentach pewnej odpowiedzi na tak postawione pytanie.paweljazz pisze:[...]chodzi i o to co słyszę a nie oto co widzę na papierze w postaci danych technicznych dlatego zapytałem czy po takiej zamianie nic środku się nie przepali.[...]
Z tego powodu istotnie to forum nie jest najlepszym miejscem na tego typu dyskusje i stąd taka a nie inna reakcja niektórych jego uczestników.