prezent pod choinkę

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
tomasz6662
375...499 postów
375...499 postów

prezent pod choinkę

Post autor: tomasz6662 »

witam

dostałem dziś taki prezent od rodziny, wyobraźnie sobie moje zaskoczenie, niestety po transporcie (nie moim) przestało działać, w środku znalazłem kupę pajęczyn i wysuniętą lampę, lampę wsadziłem na miejsce ale nadal nie działa :( (może ktoś bardziej doświadczony zaproponuje od czego zacząć sprawdzanie, tak wiem od usunięcia kurzu ze środka, a co dalej ?)

pozdrawiam
tomasz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
wszyscy jesteśmy nienormalni, tylko nie wszyscy zdiagnozowani
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: prezent pod choinkę

Post autor: AZ12 »

Zacznij od sprawdzenia elementów zasilacza. Uwaga: w tym radiu chassis jest połączony bezpośrednio z siecią zasilającą.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Fajny prezent! Moi na prezent najchętniej wywalili by wszystkie moje radia i TV do hasioka :|
Zacząć trzeba od sprawdzenia i ewentualnej wymiany żarówki podświetlania skali bo ona działała w pionierkach jako bezpiecznik (napisałeś "nie działa" więc rozumiem, że w ogóle się nie załącza, nie daje żadnych znaków). Sprecyzuj o co chodzi z tym "nie działa".
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
magda
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: magda »

Witam po długiej nieobecności :)
A dlaczego w dziale "Inne" widzę temat dotyczący radia? To przeczy ogólnemu porządkowi, który charakteryzuje to forum :)
Według mojego skromnego doświadczenia (dwie Sonatiny naprawiłam), żaróweczki przepalonej nie można wymienić od razu na nową, bo pewnie spali się z tego samego powodu co stara...
Rozwiązałam to tak, że zwieram gniazdo żaróweczki, ale w szereg z siecią zasilającą daję żarówkę 220V 100W. Jeśli na tej żarówce odłoży się całe napięcie sieci, to układ gdzieś ma zwarcie, które trzeba usunąć. A jeśli zacznie działać, to spokojnie można zamontować nową żaróweczkę.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

magda pisze: Według mojego skromnego doświadczenia (dwie Sonatiny naprawiłam), żaróweczki przepalonej nie można wymienić od razu na nową, bo pewnie spali się z tego samego powodu co stara...
Rozwiązałam to tak, że zwieram gniazdo żaróweczki, ale w szereg z siecią zasilającą daję żarówkę 220V 100W. Jeśli na tej żarówce odłoży się całe napięcie sieci, to układ gdzieś ma zwarcie, które trzeba usunąć. A jeśli zacznie działać, to spokojnie można zamontować nową żaróweczkę.
Jasne i logiczne rozumowanie!
Witamy ponownie na forum :D
Awatar użytkownika
tomasz6662
375...499 postów
375...499 postów

magda pisze:Witam po długiej nieobecności :)
A dlaczego w dziale "Inne" widzę temat dotyczący radia? To przeczy ogólnemu porządkowi, który charakteryzuje to forum :)
Według mojego skromnego doświadczenia (dwie Sonatiny naprawiłam), żaróweczki przepalonej nie można wymienić od razu na nową, bo pewnie spali się z tego samego powodu co stara...
główny wątek tematu to chęć pochwalenia się prezentem :)
problem z niedziałaniem to wątek poboczny :)

pozdrawiam świątecznie
tomasz
Awatar użytkownika
tomasz6662
375...499 postów
375...499 postów

marcin_oizo pisze:Fajny prezent! Moi na prezent najchętniej wywalili by wszystkie moje radia i TV do hasioka :|
Zacząć trzeba od sprawdzenia i ewentualnej wymiany żarówki podświetlania skali bo ona działała w pionierkach jako bezpiecznik (napisałeś "nie działa" więc rozumiem, że w ogóle się nie załącza, nie daje żadnych znaków). Sprecyzuj o co chodzi z tym "nie działa".
dokładnie tak, nie daje oznak życia pomimo podłączenia do pradu :)

pozdrawiam
tomasz
Awatar użytkownika
tomasz6662
375...499 postów
375...499 postów

po zastanowieniu się, przyznaję rację, temat zamiesciłem nie w tym podforum, wszystkich przepraszam
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Więc wymień żarówkę skali i włącz, nie powinna sie od razy spalić Madziu :) ale jeśli tak będzie to do wymiany kondensator w zasilaczu (smolak przy UY1N).
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

marcin_oizo pisze:Więc wymień żarówkę skali i włącz, nie powinna sie od razy spalić Madziu :) ale jeśli tak będzie to do wymiany kondensator w zasilaczu (smolak przy UY1N).
Już kilka razy w Pionierach i padobnych radiach miałem zwarty (na sztywno) kondensator papierowy równoległy do lampy prostowniczej.

Co do naprawy - jak nie jesteś pewien radia to odlutuj przewód do kondensatora elektrolitycznego, obejrzyj połączenie, czy nie ma gdzieś zwarć i włącz radio (przy włożonych wszystkich sprawnych lampach) - lampy powinny się zaświecić a po czasie rozgrzania radio powinno strasznie warczeć. Jak tak działa to podłącz kondensator (może być na wszelki wypadek nowy, choć niekoniecznie) i próbuj uruchomić radio dalej, bo grubego uszkodzenia w zasilaniu nie masz.

BTW - zjrzyj na moją stronę, tam jest poradnik uruchamiania radyj, choć jeszcze niedokończony.
Awatar użytkownika
tomasz6662
375...499 postów
375...499 postów

dziś znalazłem trochę czasu i podłubałem w radyjku, żaróweczka oczywiście spalona, muszę gdzieś teraz taką znaleźć

tomasz
Awatar użytkownika
Michu
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Michu »

Taka ciekawostka odnośnie żaróweczek.
Grzebałem sobie w święta w Klawesynie. Standardowe czyszczenie. Poprawiałem "tło" skali. Radio grało więc robota typowo higieniczna. Jedna żaróweczka była spalona. Na 6.3V. Oczywiście nie miałem takiej. Ale poprzedni właściciel kupował u mnie żarówki do roweru i poznałem jedną z nich. Zwykła od przedniego światła rowerowego (z dużym łbem). Wkręciłem drugą taką i jest ok :). Co prawda te rowerowe to na 6V, ale dają radę.
Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Do Pioniera powinna być 6,3V/300mA lub jak kto woli 0,3A. Wsadzisz mniejszą to jest prawdopodobieństwo uszkodzenia ale można spróbować.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Na Wolumenie mają dowolne(no może prawie) żarówki do zabytków radiowych(dość drogo),jeszcze niedawno na swoim stoisku Zalwa007 miał takie 6,3V/0,3A w paczusiach po 100szt. za bardzo miłą cenę,długo sprzedawał bo większość kolegów nie wybiega dalej niż radyjko aktualnie na stole,na zapas to już jak myślenie o (nic to,że nieodległej) prezydencji Polski w UE...
Awatar użytkownika
tomasz6662
375...499 postów
375...499 postów

może nie dowidzę ale czy oprócz wyglądu i ceny są jakieś różnice ?

http://sklep.monster.pl/ProduktSzczegol ... warId=4055
http://sklep.monster.pl/ProduktSzczegol ... arId=10788

tomasz