Loewe Opta Bella Modern
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Loewe Opta Bella Modern
Poszukuje schematu do tego radia. UKF jest całkiem głuchy. kondensator strojeniowy to radio ma wspólny. Reszta działa
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 1875...2499 postów
Re: Loewe Opta Bella Modern
Znalazłem schemat, i załączam go.
ępnie na niego patrzyłem i dziwne jest że tor AM jest całkowicie wspólny także dla FM. Nie widzę żadnych przełączników, oprócz tego w drugim filtrze P.cz. AM gra świetnie, natomiast FM milczy.
A więć jeśli przewody opd głowicy i przełączniki są ok, to albo problem występuje koło detektora, Albo wadliwa jest sama głowica(lampę wymieniałem i nic to nie dało).
To radio jest dość ciekawe pod względem upakowania wszystkiego, i jak najmniejszej ilości przełączników kabli itp.
Pozdrawiam
ępnie na niego patrzyłem i dziwne jest że tor AM jest całkowicie wspólny także dla FM. Nie widzę żadnych przełączników, oprócz tego w drugim filtrze P.cz. AM gra świetnie, natomiast FM milczy.
A więć jeśli przewody opd głowicy i przełączniki są ok, to albo problem występuje koło detektora, Albo wadliwa jest sama głowica(lampę wymieniałem i nic to nie dało).
To radio jest dość ciekawe pod względem upakowania wszystkiego, i jak najmniejszej ilości przełączników kabli itp.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Ten przełącznik zwiera obwód p.cz. FM w obwodzie anody ECH81 ab podczas pracy na zakresie fal krótkich uniknąć niestabilności (10,7 wypada pomiędzy pasmami 31 i 25m)..
Najpierw test.
Zdobądź jakieś radio z zakresem UKF - koniecznie nie na scalakach a najlepiej lampowe (impedancja wejściowa lampy kontra impedancja wejściowa tranzystora...)
Wyprowadź z nie go poprzez kondesator około 100p/500V (jak pobierasz sygnał z ostatniego stopni ap.cz - to nawet 5pF jest aż nadto wystarczające gdy podasz ten sygnał na ECH81w Loewe) sygnał z przedostatniego stopnia p.cz.
W radiu sprawdzanym (Loewe) zamiast głowy UKF podłącz ten drut z innego radia do przełącznika przy siatce sterującej ECH81 - pozycja FM...
Jeśli zagra to masz cał tor p.cz. w porządku.
Jeśli inie to podłącz ten drut pod siatkę sterująca EF89. Ew. pobierz sygnał z radia z ostatniego stopnia p.cz. Jeśli zagra masz problem z filtrem p.cz. F.M. w stopniu z ECH81.
Jeśli nie zagra to -
zamieniamy rolami te radia. Ten z którego brałeś sygnał będzie sondą. Podłącz kabelek blisko pierwszego stopnia.
A w Loewe podłącz się kolejno pod wyjście z głowicy, pod anodę ECH81, pod siatkę sterująca EF89, i pod anodę EF89.
Brak od samego początku - to problem z głowica UKF. Jeśli na anodzie ECH81 złapiesz sygnał UKF to masz problem z torem p.cz.
Tylko teraz logiczne myślenie.
I przypomnę warto sprawdzić ten kondesator elektrolityczny w obwodzie detektora stosunku (C81 - 2uF - może być od 2,2uF do 4,7uF ale koniecznie 63V lub nawet 100V)
Sprawdzanie głowicy - krok 2 - najpierw zrób to co napisałem.
Najpierw test.
Zdobądź jakieś radio z zakresem UKF - koniecznie nie na scalakach a najlepiej lampowe (impedancja wejściowa lampy kontra impedancja wejściowa tranzystora...)
Wyprowadź z nie go poprzez kondesator około 100p/500V (jak pobierasz sygnał z ostatniego stopni ap.cz - to nawet 5pF jest aż nadto wystarczające gdy podasz ten sygnał na ECH81w Loewe) sygnał z przedostatniego stopnia p.cz.
W radiu sprawdzanym (Loewe) zamiast głowy UKF podłącz ten drut z innego radia do przełącznika przy siatce sterującej ECH81 - pozycja FM...
Jeśli zagra to masz cał tor p.cz. w porządku.
Jeśli inie to podłącz ten drut pod siatkę sterująca EF89. Ew. pobierz sygnał z radia z ostatniego stopnia p.cz. Jeśli zagra masz problem z filtrem p.cz. F.M. w stopniu z ECH81.
Jeśli nie zagra to -
zamieniamy rolami te radia. Ten z którego brałeś sygnał będzie sondą. Podłącz kabelek blisko pierwszego stopnia.
A w Loewe podłącz się kolejno pod wyjście z głowicy, pod anodę ECH81, pod siatkę sterująca EF89, i pod anodę EF89.
Brak od samego początku - to problem z głowica UKF. Jeśli na anodzie ECH81 złapiesz sygnał UKF to masz problem z torem p.cz.
Tylko teraz logiczne myślenie.
I przypomnę warto sprawdzić ten kondesator elektrolityczny w obwodzie detektora stosunku (C81 - 2uF - może być od 2,2uF do 4,7uF ale koniecznie 63V lub nawet 100V)
Sprawdzanie głowicy - krok 2 - najpierw zrób to co napisałem.
-
- 1875...2499 postów
Innego radia nie mam sprawnego, ale na stole- wszystkie złożone, a rozbierać nie bardzo chce.
Kondensator narazie podmieniłem, ale to nic nie zmieniło.
Chciałem oscyloskolem sprawdzić, czy na siatce ECH81 jest cokolwiek po włączeniu UKF, i baaardzo się zdziwiłem. Niestety nie zaobserwowałem tego co na praktykach widać na wyjściu głowicy
, ale w radiu było słychać dźwięk pewnej stacji z UKF
. Kręcenie gałką i kond strojeniowym nie zmieniało częstotliwośći odbieranej stacji.
Po tym wnioskuje że walnięta jest głowica, a reszta toru sprawna. Mam racje? I czemu tkaie zjawisko nastąpiło z tym oscyloskopem.
STUDI
Dziękuje za cierpliwość i dokładne tłumaczenie działania, oraz metod naprawy. Dosyć dużo się już nauczyłem, a jeszcze więcej się jeszcze naucze.
Kondensator narazie podmieniłem, ale to nic nie zmieniło.
Chciałem oscyloskolem sprawdzić, czy na siatce ECH81 jest cokolwiek po włączeniu UKF, i baaardzo się zdziwiłem. Niestety nie zaobserwowałem tego co na praktykach widać na wyjściu głowicy

Po tym wnioskuje że walnięta jest głowica, a reszta toru sprawna. Mam racje? I czemu tkaie zjawisko nastąpiło z tym oscyloskopem.
STUDI

Dziękuje za cierpliwość i dokładne tłumaczenie działania, oraz metod naprawy. Dosyć dużo się już nauczyłem, a jeszcze więcej się jeszcze naucze.
-
- 1875...2499 postów
Już znalazłem źrudło tego dźwięku
Jest nim radio lampwe 3 pokoje dalej.. tylko jak ten sygnał się przenosi?
A nawet to że się przenosi, to chya oznacza że spaprana jest głowica, a nie reszta tak?

A nawet to że się przenosi, to chya oznacza że spaprana jest głowica, a nie reszta tak?
-
- 3125...6249 postów
Witam.
Czy te radia podłączone są do wspólnej anteny?
Czy te radia podłączone są do wspólnej anteny?
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 1875...2499 postów
no wlaśnie nie. Tylko siecią są polączone
-
- 1875...2499 postów
Mam kilka pytan, co do pomiarów glowicy. A mianowicie, czy odlączając wyjście p.cz z glowicy od reszty, to czy da się oscyloskopem sprawdzić, czy jest sygnal? Tak samo z heterodyną.
Zastanawiam się, czy opor i pojemnośc oscyloskopu nie zniweczy pomiarow.
Obudowe już odnowilem. Mialby ktos przyciski do takiego radia? U mnie jednego brakuje.
Pozdrawiam
Obudowe już odnowilem. Mialby ktos przyciski do takiego radia? U mnie jednego brakuje.
Pozdrawiam
Bobekmaster pisze:Już znalazłem źrudło tego dźwiękuJest nim radio lampwe 3 pokoje dalej.. tylko jak ten sygnał się przenosi?
Normalnie. Ostatni stopień p.cz. pracuje przy dużym poziomie sygnału. Wiec jest jakby mininadajnikiem.
Sprawdź czy dla samego p.cz. mieszacz przepuszcza sygnał. Spróbuj podać przez kondesator - 5 - 30pF sygnał na siatkę ECC85 - mieszacz - drugi stopień. Ew. nałóż kubek metalowy na lampę połączony z tym innym radiem pełniącym rolę generatora - ale niepołączony z masą oczywiście.Bobekmaster pisze:Mam kilka pytan, co do pomiarów glowicy. A mianowicie, czy odlączając wyjście p.cz z glowicy od reszty, to czy da się oscyloskopem sprawdzić, czy jest sygnal? Tak samo z heterodyną.
Pozdrawiam
Teraz spróbuj określić czy heterodyna oscyluje. Przydałby się grip-dip meter. To jedna z metod. Przyczyny to przerwy w obwodzie heterodyny, zbyt słaba lampa. Zwarcie rezystora siatkowego do masy.
Bez wzmacniacza w.cz. odebrałbyś silny sygnał pobliskiego nadajnika.
-
- 2500...3124 posty

Dać to się da... Podobnie jak majtki zdjąć przez głowę...Bobekmaster pisze:Mam kilka pytan, co do pomiarów glowicy. A mianowicie, czy odlączając wyjście p.cz z glowicy od reszty, to czy da się oscyloskopem sprawdzić, czy jest sygnal? Tak samo z heterodyną.
Tylko po co ?
W przypadku heterodyny, to jeszcze ( na odpowiednio szerokopasmowym oscyloskopie ) zobaczysz jakiś
"szlaczek"...
( mam na myśli oddzielnie zrealizowany mieszacz i heterodynę )
Ale po mieszaczu to już będziesz miał kłopoty pewne...
Na pierwszym rysunku masz zależność poziomu produktów mieszania kilku typów mieszaczy, od częstotliwości...
Na drugim między innymi sumę przebiegów o kilku częstotliwościach...
Wnioski pozostawiam Tobie

To co pisze STUDI o wykorzystaniu drugiego odbiornika ma o wiele większy sens, bowiem...
Umożliwia pomiary w dziedzinie częstotliwości...
Ta metoda zrealizowana jest dokładnie na takiej zasadzie, na jakiej działa analizator widma ( heterodynowy )

Nawet w tak prostej realizacji, da Ci ona o wiele więcej informacji o pracy układu, jak "pomiar" oscyloskopem

Pozdrawiam
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 1875...2499 postów
Wiem, że metoda studiego jest dobra, ale nie posiadam osobno glowicy, a nie chce rozbierać innego radia. Może ktoś ma na zbyciu glowice?
Lapmpę w glowicy wymienialem na nową, i to nie to. Posprawdzam elementy, o ktorych mowileś.
Chyba kiedyś kupie jakieś male radio bez obudowy, jako platforma testowa.
Wtedy dużo latwiej będzie naprawiać.
Pozdrawiam
Lapmpę w glowicy wymienialem na nową, i to nie to. Posprawdzam elementy, o ktorych mowileś.
Chyba kiedyś kupie jakieś male radio bez obudowy, jako platforma testowa.
Wtedy dużo latwiej będzie naprawiać.
Pozdrawiam
-
- 1875...2499 postów
Chyba znalazlem usterke. Brakuje rdzenia w filtrze L5, a jest to filtr, miedzy wzmacniaczem, a heterodyną.
Wątpie, źeby mogl byc filtr bez rdzenia, więc pewnie ktos wykrecił.
Znalazlby ktoś taki rdzen? Jest to ferryt zatopiony w przezroczystym plastiku.
Wątpie, źeby mogl byc filtr bez rdzenia, więc pewnie ktos wykrecił.
Znalazlby ktoś taki rdzen? Jest to ferryt zatopiony w przezroczystym plastiku.
-
- 2500...3124 posty

Oczywiście stosowny rdzeń zostanie Tobie przesłany, jak tylko podasz mi adres na PW

Dodatkowo, ponieważ po moim warsztacie walają się jakieś urządzenia, których od dawna już nie używam, a które jak widzę,
mogły by Ci pomóc w reperacji radyj - pozwolę sobie zapakować te szpeja do paczki i wyślę...
Znajdzie się tam z całą pewnością sonda detekcyjna do pomiaru poziomu napięcia w.cz.
Która pozwoli Ci na szybką ocenę, czy dana heterodyna w odbiorniku pracuje, czy też nie...
Ponadto, żebyś nie musiał wybebeszać jakiegoś radyja, by wypróbować metodę STUDiego...
Zostanie zapakowane takowe radyjo z głowicą UKF...
Znajdziesz tam też uruchomione i opisane szczątki mojego radiotestera z przed kilkudziesięciu lat...
Który, jak sądzę, może być dla Ciebie pewnym ułatwieniem w pracy

Oczywistym jest, że owe złomy będą stanowiły koleżeński podarunek i jeśli Ci się do czegoś przydadzą
będzie to dla mnie spora satysfakcja

Pozdrawiam
Marek
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 1875...2499 postów
potrzebuje przycisku z napisem MW do tego radia.
Markowi dziękuję za pomoc
Markowi dziękuję za pomoc