Loewe Opta Bella Modern

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Loewe Opta Bella Modern

Post autor: Michał_B »

Poszukuje schematu do tego radia. UKF jest całkiem głuchy. kondensator strojeniowy to radio ma wspólny. Reszta działa
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Loewe Opta Bella Modern

Znalazłem schemat, i załączam go.
ępnie na niego patrzyłem i dziwne jest że tor AM jest całkowicie wspólny także dla FM. Nie widzę żadnych przełączników, oprócz tego w drugim filtrze P.cz. AM gra świetnie, natomiast FM milczy.

A więć jeśli przewody opd głowicy i przełączniki są ok, to albo problem występuje koło detektora, Albo wadliwa jest sama głowica(lampę wymieniałem i nic to nie dało).

To radio jest dość ciekawe pod względem upakowania wszystkiego, i jak najmniejszej ilości przełączników kabli itp.

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
_idu

Post autor: _idu »

Ten przełącznik zwiera obwód p.cz. FM w obwodzie anody ECH81 ab podczas pracy na zakresie fal krótkich uniknąć niestabilności (10,7 wypada pomiędzy pasmami 31 i 25m)..

Najpierw test.
Zdobądź jakieś radio z zakresem UKF - koniecznie nie na scalakach a najlepiej lampowe (impedancja wejściowa lampy kontra impedancja wejściowa tranzystora...)
Wyprowadź z nie go poprzez kondesator około 100p/500V (jak pobierasz sygnał z ostatniego stopni ap.cz - to nawet 5pF jest aż nadto wystarczające gdy podasz ten sygnał na ECH81w Loewe) sygnał z przedostatniego stopnia p.cz.
W radiu sprawdzanym (Loewe) zamiast głowy UKF podłącz ten drut z innego radia do przełącznika przy siatce sterującej ECH81 - pozycja FM...

Jeśli zagra to masz cał tor p.cz. w porządku.

Jeśli inie to podłącz ten drut pod siatkę sterująca EF89. Ew. pobierz sygnał z radia z ostatniego stopnia p.cz. Jeśli zagra masz problem z filtrem p.cz. F.M. w stopniu z ECH81.

Jeśli nie zagra to -
zamieniamy rolami te radia. Ten z którego brałeś sygnał będzie sondą. Podłącz kabelek blisko pierwszego stopnia.
A w Loewe podłącz się kolejno pod wyjście z głowicy, pod anodę ECH81, pod siatkę sterująca EF89, i pod anodę EF89.

Brak od samego początku - to problem z głowica UKF. Jeśli na anodzie ECH81 złapiesz sygnał UKF to masz problem z torem p.cz.

Tylko teraz logiczne myślenie.

I przypomnę warto sprawdzić ten kondesator elektrolityczny w obwodzie detektora stosunku (C81 - 2uF - może być od 2,2uF do 4,7uF ale koniecznie 63V lub nawet 100V)

Sprawdzanie głowicy - krok 2 - najpierw zrób to co napisałem.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Innego radia nie mam sprawnego, ale na stole- wszystkie złożone, a rozbierać nie bardzo chce.

Kondensator narazie podmieniłem, ale to nic nie zmieniło.

Chciałem oscyloskolem sprawdzić, czy na siatce ECH81 jest cokolwiek po włączeniu UKF, i baaardzo się zdziwiłem. Niestety nie zaobserwowałem tego co na praktykach widać na wyjściu głowicy :(, ale w radiu było słychać dźwięk pewnej stacji z UKF :shock: . Kręcenie gałką i kond strojeniowym nie zmieniało częstotliwośći odbieranej stacji.

Po tym wnioskuje że walnięta jest głowica, a reszta toru sprawna. Mam racje? I czemu tkaie zjawisko nastąpiło z tym oscyloskopem.

STUDI :arrow:
Dziękuje za cierpliwość i dokładne tłumaczenie działania, oraz metod naprawy. Dosyć dużo się już nauczyłem, a jeszcze więcej się jeszcze naucze.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Już znalazłem źrudło tego dźwięku :roll: Jest nim radio lampwe 3 pokoje dalej.. tylko jak ten sygnał się przenosi?
A nawet to że się przenosi, to chya oznacza że spaprana jest głowica, a nie reszta tak?
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam.
Czy te radia podłączone są do wspólnej anteny?
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

no wlaśnie nie. Tylko siecią są polączone
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Mam kilka pytan, co do pomiarów glowicy. A mianowicie, czy odlączając wyjście p.cz z glowicy od reszty, to czy da się oscyloskopem sprawdzić, czy jest sygnal? Tak samo z heterodyną.
Zastanawiam się, czy opor i pojemnośc oscyloskopu nie zniweczy pomiarow.
Obudowe już odnowilem. Mialby ktos przyciski do takiego radia? U mnie jednego brakuje.

Pozdrawiam
_idu

Bobekmaster pisze:Już znalazłem źrudło tego dźwięku :roll: Jest nim radio lampwe 3 pokoje dalej.. tylko jak ten sygnał się przenosi?
A nawet to że się przenosi, to chya oznacza że spaprana jest głowica, a nie reszta tak?

Normalnie. Ostatni stopień p.cz. pracuje przy dużym poziomie sygnału. Wiec jest jakby mininadajnikiem.
_idu

Bobekmaster pisze:Mam kilka pytan, co do pomiarów glowicy. A mianowicie, czy odlączając wyjście p.cz z glowicy od reszty, to czy da się oscyloskopem sprawdzić, czy jest sygnal? Tak samo z heterodyną.
Zastanawiam się, czy opor i pojemnośc oscyloskopu nie zniweczy pomiarow.
Obudowe już odnowilem. Mialby ktos przyciski do takiego radia? U mnie jednego brakuje.

Pozdrawiam
Sprawdź czy dla samego p.cz. mieszacz przepuszcza sygnał. Spróbuj podać przez kondesator - 5 - 30pF sygnał na siatkę ECC85 - mieszacz - drugi stopień. Ew. nałóż kubek metalowy na lampę połączony z tym innym radiem pełniącym rolę generatora - ale niepołączony z masą oczywiście.

Teraz spróbuj określić czy heterodyna oscyluje. Przydałby się grip-dip meter. To jedna z metod. Przyczyny to przerwy w obwodzie heterodyny, zbyt słaba lampa. Zwarcie rezystora siatkowego do masy.

Bez wzmacniacza w.cz. odebrałbyś silny sygnał pobliskiego nadajnika.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

:arrow: Bobekmaster :)
Bobekmaster pisze:Mam kilka pytan, co do pomiarów glowicy. A mianowicie, czy odlączając wyjście p.cz z glowicy od reszty, to czy da się oscyloskopem sprawdzić, czy jest sygnal? Tak samo z heterodyną.
Dać to się da... Podobnie jak majtki zdjąć przez głowę...
Tylko po co ?
W przypadku heterodyny, to jeszcze ( na odpowiednio szerokopasmowym oscyloskopie ) zobaczysz jakiś
"szlaczek"...
( mam na myśli oddzielnie zrealizowany mieszacz i heterodynę )
Ale po mieszaczu to już będziesz miał kłopoty pewne...
Na pierwszym rysunku masz zależność poziomu produktów mieszania kilku typów mieszaczy, od częstotliwości...
Na drugim między innymi sumę przebiegów o kilku częstotliwościach...
Wnioski pozostawiam Tobie :D

To co pisze STUDI o wykorzystaniu drugiego odbiornika ma o wiele większy sens, bowiem...
Umożliwia pomiary w dziedzinie częstotliwości...
Ta metoda zrealizowana jest dokładnie na takiej zasadzie, na jakiej działa analizator widma ( heterodynowy ) :D
Nawet w tak prostej realizacji, da Ci ona o wiele więcej informacji o pracy układu, jak "pomiar" oscyloskopem :D
Pozdrawiam
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Wiem, że metoda studiego jest dobra, ale nie posiadam osobno glowicy, a nie chce rozbierać innego radia. Może ktoś ma na zbyciu glowice?
Lapmpę w glowicy wymienialem na nową, i to nie to. Posprawdzam elementy, o ktorych mowileś.
Chyba kiedyś kupie jakieś male radio bez obudowy, jako platforma testowa.
Wtedy dużo latwiej będzie naprawiać.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Chyba znalazlem usterke. Brakuje rdzenia w filtrze L5, a jest to filtr, miedzy wzmacniaczem, a heterodyną.
Wątpie, źeby mogl byc filtr bez rdzenia, więc pewnie ktos wykrecił.
Znalazlby ktoś taki rdzen? Jest to ferryt zatopiony w przezroczystym plastiku.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

:arrow: Bobekmaster :)
Oczywiście stosowny rdzeń zostanie Tobie przesłany, jak tylko podasz mi adres na PW :D
Dodatkowo, ponieważ po moim warsztacie walają się jakieś urządzenia, których od dawna już nie używam, a które jak widzę,
mogły by Ci pomóc w reperacji radyj - pozwolę sobie zapakować te szpeja do paczki i wyślę...
Znajdzie się tam z całą pewnością sonda detekcyjna do pomiaru poziomu napięcia w.cz.
Która pozwoli Ci na szybką ocenę, czy dana heterodyna w odbiorniku pracuje, czy też nie...
Ponadto, żebyś nie musiał wybebeszać jakiegoś radyja, by wypróbować metodę STUDiego...
Zostanie zapakowane takowe radyjo z głowicą UKF...
Znajdziesz tam też uruchomione i opisane szczątki mojego radiotestera z przed kilkudziesięciu lat...
Który, jak sądzę, może być dla Ciebie pewnym ułatwieniem w pracy :)
Oczywistym jest, że owe złomy będą stanowiły koleżeński podarunek i jeśli Ci się do czegoś przydadzą
będzie to dla mnie spora satysfakcja :D
Pozdrawiam
Marek
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

potrzebuje przycisku z napisem MW do tego radia.
Markowi dziękuję za pomoc :D