Czechosłowacki miernik lamp BM 215 A
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Czechosłowacki miernik lamp BM 215 A
Witam nabyłem czechosłowacki miernik lamp, zdobyłem do niego karty i instrukcję, ale mam problem bo nie umiem po czesku
może ktoś mi pomoże będę bardzo wdzięczny, typ miernika to BM 215 A z góry dziękujęza pomoc.

Re: Czechosłowacki miernik lamp BM 215 A
Zajrzyj na stronę Jogisa, tam jest opis pomiarów.
Dzięki ale tu też mam problem z językami u mnie słabo
wolałbym coś po polsku, pozdrawiam Hieronim.

A co Ci jest za pomoc, ale dokładnie bo to sporo pisania.
No właśnie nie bardzo wiem jak się po nim poruszać nie bardzo wiem do czego są te pokrętła i jakie wielkości nim można mierzyć pozdrawiam Hieronim.
-
- 3125...6249 postów
To znaczy nie wiesz, do czego ten miernik służy? A dużo masz lamp?kraz pisze:No właśnie nie bardzo wiem jak się po nim poruszać nie bardzo wiem do czego są te pokrętła i jakie wielkości nim można mierzyć pozdrawiam Hieronim.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Wiem że do pomiarów lamp ale jakie wartości i w jaki sposób nie bardzo wiem które pokrętło do czego służy, a lamp mam sporawo ze 100 z tych starych bocznostykowych a nowalek wolę nie liczyć, radyjek też mam sporo ok 100 powojennych a przedwojennych mam niestety mniej ok 80 będę musiał kiedy zrobi spis nie mam kiedy
z zawodu jestem elektrykiem od wysokich napięć a na elektronice trochę się znam w tej nowoczesnej to jestem już noga, pozdrawiam Hieronim.

-
- 3125...6249 postów
Dla mnie jest dziwne, że masz 80 przedwojennych radyj a nie wiesz, jakie parametry lampy można zmierzyć. No ale nie twierdzę, że jest to niemożliwe. W każdym razie ja takiego miernika nie mam, więc się nie będę wypowiadał. Przepraszam za zamieszanie w wątkukraz pisze:przedwojennych mam niestety mniej ok 80

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Zamieść w wątku zdjęcie przodu tego miernika, to będzie szybciej i łatwiej to opisać.
tak to wygląda
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Chcesz żeby mnie skręt karku złapał
.
Fajnie, że miernik masz w angielskich opisach. Niestety pierwsza rzecz od której musisz zacząć, przed włączeniem zasilania to:
-rozkręcenie miernika,
-usunięcie pajęczyn, myszy i rdzy,
-wymiana wszystkich kabli z których spadła lub spadnie za dwa dni izolacja, szczególnie tych w okolicy podstawek.
Później będzie czas na kalibrację, a dużo później na pomiary.

Fajnie, że miernik masz w angielskich opisach. Niestety pierwsza rzecz od której musisz zacząć, przed włączeniem zasilania to:
-rozkręcenie miernika,
-usunięcie pajęczyn, myszy i rdzy,
-wymiana wszystkich kabli z których spadła lub spadnie za dwa dni izolacja, szczególnie tych w okolicy podstawek.
Później będzie czas na kalibrację, a dużo później na pomiary.
Już to zrobiłem bo jak kupowałem to w opisie było że przełącznik jest popsuty a wystarczyło śrubkę dokręcić i musiałem wymienić ten srebrny przełącznik pierwotnie był tam przycisk ale ten spełnia te same funkcje, przepraszam za zdjęcie ale robiłem je przed chwilą i w pośpiechu zapomniałem odwrócić
Hieronim.

Uwagi ogólne: jeden kołek w jednym rzędzie, inaczej spalisz miernik, najlepiej wkładać tylko te, które zaznaczone są na karcie lampy. Jeżeli na karcie lampy pisze, że nie mierzyć w położeniu VACUUM to NIE MIERZYĆ - zniszczysz lampę a przy odrobinie szczęścia miernik.
1. Znajdź karty amperomierza i podłączając w szereg z miernikiem wzorcowym sprawdź co pokazuje amperomierz miernika - przełączasz zakresy kołkiem w rzędzie najbliżej miernika (500mA - 1,5mA)
2. Weź woltomierz napięcia zmiennego, podłącz pomiędzy zaciski F1/F2, weź dwa kołki, jeden do górnego rzędu Vf drugi do dolnego, napięcie jakie wskazuje woltomierz to suma ustawionych na górnym rzędzie Vf i dolnym Vf np: 5,2+1=6.2V, sprawdź wszystkie kombinacje. (pokrętło nad napisem TESLA musi być w położeniu Ia)
3. W identyczny sposób podłączając miernik pomiędzy zacisk K, a G1/G2/A ustawiając kołek w odpowiednim rzędzie i wartości, należy taką wartość uzyskać.
Jeżeli to działa to można uznać, że miernik jest sprawny (pozostaje mieć nadzieję, że nie popaliły się rezystory przy podstawkach co często się zdarza).
1. Znajdź karty amperomierza i podłączając w szereg z miernikiem wzorcowym sprawdź co pokazuje amperomierz miernika - przełączasz zakresy kołkiem w rzędzie najbliżej miernika (500mA - 1,5mA)
2. Weź woltomierz napięcia zmiennego, podłącz pomiędzy zaciski F1/F2, weź dwa kołki, jeden do górnego rzędu Vf drugi do dolnego, napięcie jakie wskazuje woltomierz to suma ustawionych na górnym rzędzie Vf i dolnym Vf np: 5,2+1=6.2V, sprawdź wszystkie kombinacje. (pokrętło nad napisem TESLA musi być w położeniu Ia)
3. W identyczny sposób podłączając miernik pomiędzy zacisk K, a G1/G2/A ustawiając kołek w odpowiednim rzędzie i wartości, należy taką wartość uzyskać.
Jeżeli to działa to można uznać, że miernik jest sprawny (pozostaje mieć nadzieję, że nie popaliły się rezystory przy podstawkach co często się zdarza).
-
- 375...499 postów
Pytanie odnośnie karty nr 24.traxman pisze: 1. Znajdź karty amperomierza i podłączając w szereg z miernikiem wzorcowym sprawdź co pokazuje amperomierz miernika - przełączasz zakresy kołkiem w rzędzie najbliżej miernika (500mA - 1,5mA)
http://www.oldradio.cz/meraky/bm215/024.gif
Jak jej używać? Czy miernik powinien być odłączony od sieci? Czy pomiędzy zaciski "A1" i "+" należy podłączyć źródło napięcia szeregowo ze wzorcowym miliamperomierzem?
Pionier U2
-
- 375...499 postów
Dla potomnych: powinno to być źródło prądowe (lub źródło napięcia z rezystorem do ograniczania pradu) szeregowo z miernikiem wzorcowym.Bobiq pisze: Pytanie odnośnie karty nr 24.
http://www.oldradio.cz/meraky/bm215/024.gif
Jak jej używać? Czy miernik powinien być odłączony od sieci? Czy pomiędzy zaciski "A1" i "+" należy podłączyć źródło napięcia szeregowo ze wzorcowym miliamperomierzem?
BM215 powinien być odłączony od sieci.
Pionier U2