Wzmacniacz - klasyka lat 60-tych
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Wzmacniacz - klasyka lat 60-tych
W załączniku zamieściłem schemat wzmacniacza 10W autorstwa K.Widelskiego (RA7/1964), zamieszczonego na stronie Fonaru. Moja wątpliwośc dotyczy sposoby podłączenia pętli sprzężenia zwrotnego do katody pentody. Czy ktoś może potwierdzić poprawność tego podłączenia?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Bądźmy wdzięczni idiotom. Gdyby nie oni, reszta nigdy nie osiągnęłaby sukcesu. [M.Twain]
-
- moderator
Re: Wzmacniacz - klasyka lat 60-tych
Połączenie sprzężenia zwrotnego jest z pewnością błędne. Wskazuje na to podana na schemacie wartość napięcia na siatce ekranującej pentody ECF82 (75 V). Przy podłączeniu pętli sprzężenia jak na przedstawionym schemacie, napięcie siatki drugiej wynosiłoby nie 75V, a jedynie 4 V. Prawdopodobnie sprzężenie powinno zostać podłączone jak na schemacie poniżej, czyli standardowo, do katody lampy pierwszego stopnia.
Pozdrawiam,
Romek
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 125...249 postów
Dziękuję za wyjaśnienie i korektę schematu.
Bądźmy wdzięczni idiotom. Gdyby nie oni, reszta nigdy nie osiągnęłaby sukcesu. [M.Twain]
-
- 100...124 posty
witam,
Może być również tak jak w załączniku (lokalne sprzężenie zwrotne przez kondensator 0,5uF z S2 do katody).
pozdr, wk
Może być również tak jak w załączniku (lokalne sprzężenie zwrotne przez kondensator 0,5uF z S2 do katody).
pozdr, wk
-
- 625...1249 postów
Błędne na schemacie powyższym są również wartości rezystorów między katodami a siatkami lamp końcowych.Powinno być 470k a nie 470 ohM.
Pozdrawiam,
Piotr.
Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
-
- moderator
Mnie również się tak wydaje. Wygląda jakby ktoś się pomylił przy przerysowywaniu schematu umieszczając w złym miejscu kondensator.witko pisze:witam,
-
- moderator
Witam.
A czy Waszym zdaniem po przełączeniu tego kondensatora z masy (jak na przedstawionym przeze mnie schemacie) do katody pentody ECF82 (jak zasugerował Kolega witko) da się zauważyć jakąś istotną różnicę w działaniu układu? Kondensator minimalnie zmniejszy głębokość ujemnego sprzężenie lokalnego, występującego na rezystorze katodowym, co może minimalnie zwiększyć wzmocnienie EF86, oraz w bardzo niewielki sposób zmniejszy głębokość ujemnego sprzężenia globalnego. Czy będą to jednak znaczące różnice?
Pozdrawiam,
Romek
A czy Waszym zdaniem po przełączeniu tego kondensatora z masy (jak na przedstawionym przeze mnie schemacie) do katody pentody ECF82 (jak zasugerował Kolega witko) da się zauważyć jakąś istotną różnicę w działaniu układu? Kondensator minimalnie zmniejszy głębokość ujemnego sprzężenie lokalnego, występującego na rezystorze katodowym, co może minimalnie zwiększyć wzmocnienie EF86, oraz w bardzo niewielki sposób zmniejszy głębokość ujemnego sprzężenia globalnego. Czy będą to jednak znaczące różnice?
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 100...124 posty
Romku,
Napisałem przecież
wg mnie ważniejszym jest to, że skorygowałeś błąd w polaryzacji siatki,
bo jak widać roznosi się on jak zaraza - nawet na naszym forum widziałem go ze dwa razy...
pozdr, wk
Napisałem przecież
nie twierdzę, że jest to rozwiązanie najlepsze, chciałem po prostu pokazać również inną, dość często stosowaną aplikację;"Może być również tak jak w załączniku"
wg mnie ważniejszym jest to, że skorygowałeś błąd w polaryzacji siatki,
bo jak widać roznosi się on jak zaraza - nawet na naszym forum widziałem go ze dwa razy...
pozdr, wk
-
- moderator
Tak, kondensator jest narysowany w innym miejscu.Romekd pisze:Czy będą to jednak znaczące różnice?
Romku, chodzi mi o to, że dla starych wyjadaczy taki układ to nic specjalnego, bo działa prawie identycznie jak klasyczny. Natomiast dla kogoś, kto dopiero poznaje układy, każde rozwiązanie, które działa, a jest inne, jest czymś ciekawym i godnym opisania/wytłumaczenia.