Witam,
Dostałem właśnie 2 sztuki UBL21. Rozumiem, że podstawka to loctal, czyli od octal różni się mniejszą średnicą otworów na nóżki lampy?
Drugi problem to żarzenie 55V. Jak się to rozwiązuje? Lepiej zbić napięcie z 280V czy dać drugie trafo sieciowe z napięciem 55V na wtórnym?
Pozdr, Marcin
UBL21: jakie podstawki i żarzenie?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
UBL21: jakie podstawki i żarzenie?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
-
- 625...1249 postów
Re: UBL21: jakie podstawki i żarzenie?
Witam
Te lampki były stosowane w odbiornikach bez traffa sieciowego np. nokturn,
gdzie napięcie żarzenia szło prosto z sieci, a żarniki lamp były połączone szeregowo + rezystor ograniczający.
Policz sobie jaki rezystor trzeba wstawić, by zbić napięcie z 280V, tak byś mógł żarzyć tą lampkę (prąd żarzenia 100mA) i jaka moc będzie się na nim tracić. Zobaczysz wtedy co Ci się bardziej opłaca.
Podstawki różnią się średnicą nóżek (oraz dowiedziałem się ostatnio że występowały loktale 9-cio nóżkowe np. do EF55).
Pozdrawiam
Matizz
Te lampki były stosowane w odbiornikach bez traffa sieciowego np. nokturn,
gdzie napięcie żarzenia szło prosto z sieci, a żarniki lamp były połączone szeregowo + rezystor ograniczający.
Policz sobie jaki rezystor trzeba wstawić, by zbić napięcie z 280V, tak byś mógł żarzyć tą lampkę (prąd żarzenia 100mA) i jaka moc będzie się na nim tracić. Zobaczysz wtedy co Ci się bardziej opłaca.
Podstawki różnią się średnicą nóżek (oraz dowiedziałem się ostatnio że występowały loktale 9-cio nóżkowe np. do EF55).
Pozdrawiam
Matizz
Ostatnio zmieniony pn, 25 lutego 2008, 22:06 przez Matizz, łącznie zmieniany 1 raz.
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
-
- 1875...2499 postów
I kołkiem na środku, w oktalach on nie jest używany.Matizz pisze: Podstawki różnią się średnicą nóżek (oraz dowiedziałem się ostatnio że występowały loctale 9-cio nóżkowe np. do EF55).
9 nóżek to chyba już nie loktal...

Jehowi już nie są źli?

Ostatnio zmieniony pn, 25 lutego 2008, 22:11 przez KaKa, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 625...1249 postów
KaKa pisze:I kołkiem na środku, w octalach on nie jest używany.Matizz pisze: Podstawki różnią się średnicą nóżek (oraz dowiedziałem się ostatnio że występowały loktale 9-cio nóżkowe np. do EF55).
9 nóżek to chyba już nie loctal...
z tematu "pozbywam się żelastwa..." viewtopic.php?f=2&t=10507
Jasiu pisze:podstawki "loctal" 9 szpilkowe (takie do EF50)
i kiedyś jak napisałem że loktal to podstawka 8-mio nóżkowa to Studi mnie poprawił:
Więc zapamiętałem.P drugie cokol local to nid tylko 8 wyprowadzen, maja rowniez wiecej nozek, np. EF50 ma nozek 9!!!!. Loctal to metalowy cokol z kluczem przystosowanym do zatrzasniecia lampy w sprezynowym zamku w podstawce.
pozdrawiam
Matizz
Ostatnio zmieniony pn, 25 lutego 2008, 22:06 przez Matizz, łącznie zmieniany 1 raz.
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
-
- moderator
oKtal, loKtal, na litość Jehowy!!! Piszmy tu po polsku.KaKa pisze: I kołkiem na środku, w octalach on nie jest używany.
9 nóżek to chyba już nie loctal...
-
- 625...1249 postów
Może użyć czegoś takiego:
http://allegro.pl/item312169051.html
Żarniki lamp połączyć wtedy szeregowo.
Tylko nie wiem, czy to jest transformator (w sensie dwóch oddzielnych uzwojeń) czy autotransformator. Sądząc po cenie, chyba to drugie
http://allegro.pl/item312169051.html
Żarniki lamp połączyć wtedy szeregowo.
Tylko nie wiem, czy to jest transformator (w sensie dwóch oddzielnych uzwojeń) czy autotransformator. Sądząc po cenie, chyba to drugie

Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 

Zdecydowanie loctal. Nazwa nie pochodzi nazwy cyfry 8.KaKa pisze: 9 nóżek to chyba już nie loktal...![]()
loctal to inaczej lock-in. Czyli lampa całoszklana!!!! za metalowym cokole oraz kluczem który zatrzaskuje się w podstawce. Jest wiele odmian tego cokołu 8 pin oraz 9 pin są chyba najpopularniejsze. Metalowy "klucz" czasem jest dodatkowym wyprowadzeniem (np ECH21 i UCH21).