Beier pisze:Czy któryś z kolegów na forum próbował lub popełnił końcówkę PP w klasie B na 6P1P? Czy jest sens tworzenia takiego twora?
Ja też popełniłem coś takiego i powiem Ci że wcale nie musisz mieć dodatkowego uzwojenia do biasu. Jednakże, nie wiem czemu nie podoba mi się zachowanie tej końcówki. Niezależnie, czy zatkam lampy ujemnym prezdpięciem doprowadzając je do klasy B, czy ustawie im prąd spoczynkowy jak dla klasy A zmiany w prądzie katody podczas wysterowania są bardzo niewielkie.. Sprawdzałem osobno prąd s2 i prąd anody i działo się tak, że przy wysterowaniu prąd s2 troche rósł, natomiast prąd anody malał. Dodatkowo im bliżej klasy B, tym ciszej wzmacniacz gra a i moc tej końcóweczki też porywająca nie jest... przy napięciu anodowym 315V, Us2 niewiele niższym, nie udało mi się uzyskać w sinusie więcej jak 12W.
Z tego co wiem to przy wysterowaniu pentody lub tetrody strumieniowej napięcie anody maleje przez co wzrasta prąd siatki drugiej... Max tracona moc na siatce dla 6P1P to 1,3W ale ja popatrzysz w kartę katalogową 6P6S to masz już 2W
A na wskutek czego napięcie na anodzie maleje? Na wskutek zwiększenia się natężenia prądu płynącego przez anodę. No i co jeśli owo natężenie zamiast rosnąć, maleje?
Tak maleje w skutek wzrostu prądu ale maleje także dlatego że siatka druga podbiera anodzie gdy ta ma niższe napięcie od niej - a przy maksymalnym wysterowaniu ma to największy wymiar. Może spróbuj obniżyć napięcie siatki drugiej...
P.S. Jakich przekaźniczków używacie do przełączania kanałów clean/hi gain?