Posłuchałem rad, i słusznie, bo sam nie wpadłbym na to żeby kupić lampę która nie jest szklana. A tu niespodzianka, bardzo przyjemnie wygląda i gra. Pomijając rozkręcony tu temat przesłuchu myślę że w tej konstrukcji to strzał w 10. trochę pierwszych pomiarów i foty.
Stopień sterujący, zasilany ok 340V, przy 0.7V na wejściu daje 204Vpp, po dodaniu kondensatora w katodzie lampy wejściowej 244Vpp. Czysty sinus, bez zniekształceń, przenosi do ok 108kHz -3dB. w dół do 20Hz.
Stopień mocy - anoda 225V, przy Ia= 200, 250mA osiąga moc odpowiednio 15 i 20W. Te ostatnie waty są znacznie zniekształcone, tzn zaokrąglona sinusoida z jednej strony.
Zasilacza nie zamieszczam, nie zmienił się na razie, obecnie wszystkie lampy mają potencjał +80V na grzejnikach.
Właśnie z powodów Uk-h pomyślałem że lampa 6G1 wyląduje docelowo jako "górna" w SRPP (zaznaczone na czerwono na schemacie), z własnym potencjałem +100V na swoim oddzielnym uzwojeniu żarzenia. Pozostałe żarzenia pozostaną na potencjale masy.
Czekam na transformatory głośnikowe, oraz obudowy. No i najlepsze- czekam też na transformator i 5C8S. Liczę że lampowe zasilanie nie pogorszy obecnie otrzymanych wyników.
pozdrawiam,
cd wkrótce.
6C33C SE od podstaw
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: 6C33C SE od podstaw
... nowych lamp w rodzaju ruskiej 6G1 i podobnych, oraz jej zachodnich odpowiedników można nakupować na tuziny w cenie jednego, przechodzonego ,,szaraka,,- 6SN7
. Dodatkowo polecam ruskie pentody 6Ż7 i 6Ż8. Do tej pierwszej są tabele z tą lampą połączona w układ triody- mamy wtedy rasową 6C5, a to już prawdziwa klasyka. Poza tym lampy w ,,metalu,, bywają mniej tłukące się
, a metalowy płaszcz stanowi ekran, co skutecznie ,,wycisza,, układ przy wysokich wzmocnieniach.

Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Płytka uniwersalna i wysokie napięcie to chyba nie jest najlepsze rozwiązanie...
Płytka uniwersalna i wysokie napięcie to chyba nie jest najlepsze rozwiązanie...

Ratujmy stare tranzystory!
Wiem, płytka jest tylko mocowaniem podstawek, oczek nie wykorzystuję , tylko 2 skrajne szyny na plus i masę. Docelowo będą łączówki.